COMUNICACIÓ2020-02-18T10:50:17+00:00

Comunicació

Casos amb COVID-19 a la Garrotxa

Casos amb COVID-19 a la Garrotxa

Actualitzem els casos amb COVID-19 que hem atès o gestionat des de la Fundació. Cal tenir en compte que només es fa el test per detectar positius de coronavirus als professionals sanitaris i pacients que presentin una simptomatologia greu, per tant, les dades no reflecteixen la realitat de la comarca. 

Aquest dimecres 1 d’abril s’incorporarà a treballar la primera persona de la Fundació que va donar positiu per COVID-19 i que, després de repetir la prova, ha donat negatiu. El procediment en aquests casos és, un cop passats els quinze dies i si el treballador no té símptomes, se li repeteix el test. Si el test dona negatiu, es pot reincorporar al seu lloc de treball.

 • 44 pacients ingressats amb COVID-19
 • 40 professionals de la Fundació amb COVID-19
 • 2 altes a domicili, dos pacients estables i que se’ls farà seguiment i control de símptomes via l’atenció primària. Se sumen als quatre que hem donat en els darrers dies
 • 1 èxitus més aquest matí -31 de març de 2020- que se sumen als deu d’aquests últims dies. Una persona d’edat avançada i amb patologies prèvies
 • El pacient que teníem ahir a la UCI de l’Hospital d’Olot s’ha pogut traslladar aquesta nit a la UCI de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona. 

Aquest dilluns es van incorporar estudiants de disciplines mèdiques a fer de voluntaris a l’Hospital d’Olot fent suport telefònic i tasques administratives. També aquest dilluns es va posar en marxa la dispensació de medicaments a domicili, per a tots aquells usuaris que s’havien de desplaçar a la farmàcia de l’Hospital per recollir la seva medicació i que en la situació actual no poden fer-ho. 

 

 

Blog pediatria #EPTGiR: Consells per viure amb un nadó durant la pandèmia COVID-19

Consells per viure amb un nadó durant la pandèmia

Tots els nadons ploren. La majoria, ploren molt des de les dues setmanes de vida fins als dos mesos. Alguns ploren més que d’altres. Per a molts, el plor és una de les parts més estressants que s’estrenen com a pares.

Generalment, els nous pares poden buscar recolzament social i ajuda externa. Però què passa ara, quan tenim restricció de moviments i contactes? Què passa quan els avis no poden venir a ajudar o els nostres amics no passen a prendre un cafè? Què passa quan les famílies es veuen afectades per la pèrdua sobtada de la feina, el tancament d’escoles i altres restriccions en el context de la pandèmia? Aquí teniu alguns suggeriments:

Prova tots els trucs relaxants
Els nadons que ploren volen que els tranquil·litzin. És possible que hagueu de provar diverses coses, una i altra vegada, abans que es calmin. Intenteu sostenir-los, alimentar-los, embolcallar-los, bressolar-los suaument, cantar-los. Si això no funciona, preneu-vos un descans. Assegureu-vos que el vostre nadó estigui en un entorn segur per a dormir (panxa amunt sobre una superfície ferma, amb un llençol ajustat. Sense mantes suaus, joguines ni coixins). Mentre que alguns nadons ploren durant molta estona, molts pares se sorprenen de la rapidesa en què s’adormen mentre ploren.

Para atenció a les teves necessitats
Particularment per a les mares que lacten, que poden sentir com la demanda del nadó és incessant: descanseu tant com pugueu i intenteu dormir quan el nadó ho fa. Troba temps per a tu mentre la teva parella té cura del nadó. Posa’t els auriculars i truca a algun amic o parent, pren una tassa de te o simplement, relaxa’t.

Connecta’t amb altra gent
El distanciament social durant el brot de COVID-19 pot ser aïllant. Proveu els xats amb vídeo o les xarxes socials per mantenir el contacte. Si sou amics o familiars d’algú que acaba de tenir un nadó, abans de donar consells escolteu primer. Imagineu-vos que esteu amb els pares recent estrenats i els podeu oferir el vostre recolzament i tranquil·litat sense paraules. Tenir en compte aquesta imatge pot ajudar a donar el suport social que tots els nous pares necessiten.

Feu servir els vostres “ajudants”
Involucreu els germans grans tant com pugueu perquè siguin els vostres ajudants especials.

Busqueu ajuda
La depressió post part és una malaltia més freqüent del què ens pensem. Si has tingut antecedents de depressió abans del naixement, pots tenir major risc de patir-ho. Parla amb el teu metge quan abans millor per ajudar a prevenir aquest possible risc. Molts metges, pediatres, infermeres i professionals de la salut mental estan programats per a visites telemàtiques i et poden ajudar.

Si llegiu això i sou amics, parents o veïns d’una família amb un nadó, aquest és el moment de comunicar-vos-hi. Penseu formes en què pugueu ajudar. A més del suport social, pots comprar bolquers? Pots deixar menjar per als adults o per els altres nens?

Trobeu una comunitat
A les noves mares els pot ser útil compartir experiències amb altres mares, a més de buscar ajuda en amics, parents i personal mèdic, busqueu fòrums de discussió i comunitats d’altres mares que comparteixen les seves històries “online”.

El vostre pediatre, personal d’infermeria i llevadora estan aquí per ajudar-vos. No dubtis mai en demanar-los consell. Som un altre recurs per ajudar a comprendre el teu nadó i les teves pròpies necessitats.

Per: Robert Sege, MD, PhD. Last Updated 3/23/2020. Source: American Academy of Pediatrics (Copyrigt© 2020)

Traducció i modificació de l’anlgès:
Dr. Ernesto Segarra García. Pediatre. ABS Olot.
Equip Pediàtric Territorial Garrotxa i Ripollès (EPTGiR)
pediatria.garrotxa@gencat.cat
www.hospiolot.cat/pediatria

Circuit de donació d’EPIs, productes o prestació de serveis a l’Hospital d’Olot

Circuit de donació d’EPIs, productes o prestació de serveis a l’Hospital d’Olot

Donació d’equips de protecció individual (EPIs)

Donació de productes alimentaris o prestació de serveis

Les empreses o particulars que vulguin col·laborar fent les seves aportacions de material d’equips de protecció individual han d’enviar un correu electrònic a direccio@hospiolot.cat, indicant el seu nom, el material que es vol donar i un número de telèfon de contacte.

Preferentment, el material que es pot fer arribar és el següent:

 • Bates de protecció preferentment impermeables
 • Bates quirúrgica estèril
 • Gel alcohòlic pel rentat de mans
 • Solució alcohòlica pel rentat de mans
 • Guants de nitril no estèrils
 • Mascaretes quirúrgiques amb gomes o cintes
 • Mascaretes FFP2 o FFP3
 • Granota impermeable
 • Gorros d’un sol ús impermeables
 • Polaines d’un sol ús impermeables
 • Ulleres de protecció
 • Pantalles facials de protecció

A hores d’ara tenim material suficient per atendre les necessitats de la Fundació.

Si per altra banda les empreses o entitats de la comarca volen fer donacions de productes d’alimentació o prestació de serveis podeu enviar un correu electrònic a comunicacio@hospiolot.cat o trucar al 671.512.594. 

notícies
TV
Ràdio
Premsa

SERVEI DE CATALÀ I SALUT

Fruït d’un conveni des del març del 2009 amb el Consorci de la Normalització Lingüística, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha potenciat un projecte conjunt que té com a objectiu reflexionar la diversitat i els hàbits lingüístics i la importància de fer del català una llengua comuna.
L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa és el primer centre hospitalari en adherir-se al voluntariat per la llengua. El projecte no és només innovador, sinó que pot ser un bon model per a la resta del territori.
El Departament de Cultura, als Premis Pompeu Fabra 2012, va premiar l’Hospital d’Olot a la categoria de Voluntariat Lingüístic que s’atorga a una iniciativa que hagi afavorit l’extensió de l’ús del català.
A més, cada any s’intenta potenciar i millorar l’ús del català en aquest àmbit professional mitjançant activitats de tota mena. El 2016, s’ha presentat un material elaborat pel Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental. Les tècniques Neus Farré, Rosa Maria Llunell i Núria Rossell van elaborar-lo per a la Fundació Hospital de Sant Celoni. D’aquesta Guia, el Servei de Català d’Olot-La Garrotxa ha seleccionat una part d’informació de l’apartat imatge i comunicació i la de l’apartat de Convencions gràfiques. Aquest material, sense alteracions, es pot consultar a continuació.

Guia lingüística de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa

– Vídeos

Video corporatiu

Podeu veure tots els vídeos de la Fundació al compte de Youtube

VEURE TOTS ELS VÍDEOS