COMUNICACIÓ2020-05-19T15:05:03+01:00

Comunicació

El Servei de Medicina Interna de l’Hospital d’Olot, acreditat amb el segell “SEMI Excelente” per la Sociedad Española de Medicina Interna

El Servei de Medicina Interna de l’Hospital d’Olot, acreditat amb el segell “SEMI Excelente” per la Sociedad Española de Medicina Interna

Es tracta d’un reconeixement que certifica la qualitat de l’atenció prestada en base a les millors pràctiques i
estàndards d’excel·lència. 
És la primera vegada que el Servei de Medicina Interna de la Fundació rep aquest distintiu. 

La Sociedad Española de Medicina Interna ha acreditat per primera vegada el Servei de Medicina Interna de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa amb el segell “SEMI Excelente”. És un reconeixement que certifica la qualitat de l’atenció prestada en base a les millors pràctiques i estàndards d’excel·lència

Per atorgar aquests reconeixements el comitè avaluador té en compte diferents estàndards de qualitat en processos clau que tenen a veure amb l’atenció al pacient, la gestió i organització del servei així com aspectes relacionats amb la docència i la investigació. Aquesta acreditació la va posar en marxa la Sociedad Española de Medicina Interna amb la col·laboració de la Fundació IMAS (Instituto para la Mejora de la Asistencia Sanitaria) amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’assistència, homogeneïtzar l’atenció en base a bones pràctiques i fer un ús eficient dels recursos disponibles

L’atenció primària de la Fundació, entre les millors valorades de Catalunya segons l’enquesta PLAENSA 2023

L’atenció primària de la Fundació, entre les millors valorades de Catalunya segons l’enquesta PLAENSA 2023

Les ABS de les Valls d’en Bas i Hostoles i Sant Joan les Fonts obtenen un 8,75 i un 8,58 respectivament,
mentre la mitjana a Catalunya és d’un 7,72.
En total es fan 22 preguntes i, en totes elles, les dues àrees bàsiques de la Fundació obtenen més d’un 80%
i una millor puntuació que la mitjana catalana. 

El Departament de Salut ha fet públics recentment els resultats del Pla d’enquestes de satisfacció de Catalunya (PLAENSA), que es van dur a terme a una mostra d’usuaris del CatSalut durant el 2023. Entre altres estudis realitzats, el Departament ha publicat la valoració de l’atenció primària (medicina general i infermeria) que inclou les ABS de la Fundació: Sant Joan les Fonts i Valls d’en Bas i Hostoles. Es valoren aspectes com la satisfacció i fidelitat, l’accessibilitat, la informació i comunicació, el tracte i els professionals, el confort i els espais i la coordinació. L’atenció primària de la Fundació es posiciona per sobre la mitjana catalana (7,72).

L’ABS de Sant Joan les Fonts obté una puntuació de satisfacció de 8,58 i un 97,8% afirmen que tornarien al mateix centre. Sant Joan les Fonts obté valor d’excel·lència en 17 preguntes de 20. Els ítems que es valoren per sota del 90% són: la facilitat pel dia de la visita (83,4%), la puntualitat per entrar a la consulta (85%) i si pot donar la seva opinió (89,7%). Respecte la mitjana de Catalunya, l’ABS de Sant Joan les Fonts obté una diferència significativa de signe positiu en 10 ítems. A més, en 17 d’aquestes 20 valoracions ha millorat respecte els resultats del 2022. 

Per la seva banda, l’atenció primària de les Valls d’en Bas i Hostoles obté una puntuació de satisfacció de 8,75. És més, un 96,3% afirmen que tornarien a venir al mateix centre en una altra circumstància. La Vall d’en Bas obté un valor d’excel·lència en 18 preguntes de 20. Els ítems es valoren per sota del 90% són: la facilitat pel dia de visita (84,9%) i la puntualitat per entrar a la consulta (83%). Respecte les enquestes del 2022 sobre l’atenció primària, l’ABS de les Valls d’en Bas i Hostoles ha millorat la seva puntuació en tots els ítems excepte un: la puntualitat a l’hora d’entrar a consulta. En aquest punt s’ha obtingut un 83% aquest 2023, respecte el 87,9% del 2022; tot i això, està vint-i-un punts per sobre la mitjana catalana (66,9%). 

Què és el Pla d’enquestes de satisfacció de Catalunya?

El Pla d’enquestes de satisfacció de Catalunya és una eina d’avaluació pròpia del Servei Català de la Salut amb més de deu anys de funcionament i consolidació. 

L’opinió expressada per la ciutadania ofereix una informació essencial per conèixer el funcionament dels serveis sanitaris des del seu punt de vista i constitueix un instrument de participació d’aquesta en la millora de la qualitat de l’assistència sanitària. Actualment s’elaboren estudis en diferents àmbits: assistència sanitària telefònica 061 Salut Respon, atenció primària, atenció hospitalària amb internament, atenció a la salut mental ambulatòria i amb internament, atenció sociosanitària amb internament, atenció urgent hospitalària, atenció especialitzada ambulatòria, atenció al procés de l’embaràs, del part i del puerperi, transport sanitari no urgent, qualitat del servei de recepta electrònica, qualitat del servei d’oxigenoteràpia a domicili, teràpies de pressió positiva contínua en vies respiratòries, atenció a la rehabilitació ambulatòria i cirurgia major ambulatòria. 

Per consultar la metedologia seguida i la resta de dades referents a l’atenció primària de la Fundació es pot accedir a la pàgina web de Salut

Publicació a la revista de la Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria

Publicació a la revista de la Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria

És un article conjunt entre la R3 de Medicina Familiar i Comunitària, Anna Nierga, i el metge de família de l’EAP Girona,
Ferran Cordón. 

La revista de la Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria, AMF – SEMFYC, va publicar fa unes setmanes l’article “Pneumònia adquirida a la comunitat”. La publicació aborda, des del punt de vista dels professionals de l’atenció primària, la utilitat tant de l’exploració física com de les diferents proves complementàries davant una sospita de pneumònia adquirida a la comunitat.  

Es tracta del primer article publicat per una resident de la Unitat Docent de Girona que fa l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària a l’EAP de Banyoles i la rotació hospitalària a l’Hospital d’Olot, Anna Nierga. Actualment és resident de tercer any. La publicació és conjunta amb el metge de família Ferran Cordón, de l’EAP Girona 3 i cap d’estudis de la UDMAFiC de Girona. 

notícies

SERVEI DE CATALÀ I SALUT

Fruït d’un conveni des del març del 2009 amb el Consorci de la Normalització Lingüística, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha potenciat un projecte conjunt que té com a objectiu reflexionar la diversitat i els hàbits lingüístics i la importància de fer del català una llengua comuna.
L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa és el primer centre hospitalari en adherir-se al voluntariat per la llengua. El projecte no és només innovador, sinó que pot ser un bon model per a la resta del territori.
El Departament de Cultura, als Premis Pompeu Fabra 2012, va premiar l’Hospital d’Olot a la categoria de Voluntariat Lingüístic que s’atorga a una iniciativa que hagi afavorit l’extensió de l’ús del català.
A més, cada any s’intenta potenciar i millorar l’ús del català en aquest àmbit professional mitjançant activitats de tota mena. El 2016, s’ha presentat un material elaborat pel Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental. Les tècniques Neus Farré, Rosa Maria Llunell i Núria Rossell van elaborar-lo per a la Fundació Hospital de Sant Celoni. D’aquesta Guia, el Servei de Català d’Olot-La Garrotxa ha seleccionat una part d’informació de l’apartat imatge i comunicació i la de l’apartat de Convencions gràfiques. Aquest material, sense alteracions, es pot consultar a continuació.

Guia lingüística de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa

– Vídeos

Video corporatiu

Podeu veure tots els vídeos de la Fundació al compte de Youtube

No hi ha extensions per instal·lar o activar. <a href="%1$s" title="Return to the Dashboard">Return to the Dashboard</a>

Go to Top