COMUNICACIÓ2019-03-19T08:58:30+00:00

Comunicació

El Departament de Comunicació és el responsable de gestionar la comunicació externa de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, així com tots els temes relacionats amb la comunicació interna i les publicacions.

Cloenda formació pediatria: aprenentatge i família

Cloenda formació pediatria: aprenentatge i família  

El divendres 24 de maig tindrà lloc l’última sessió d’aquest 2019 de Formació Continuada en Pediatria. Serà a 2/4 de 2h del migdia a la sala d’actes (planta 2).

La psicòloga clínica i psicoterapeuta Carmen Amorós, ens parlarà de com influeix l’ambient familiar en el fet d’aprendre. Com interactua el coneixement, la cultura familiar i com els pares poden ajudar els seus fills en aquest aspecte.

L’Hospital d’Olot consolida el diagnòstic i el tractament de la incontinència anal i millora la visibilització d’aquesta patologia

L’Hospital d’Olot consolida el diagnòstic i el tractament
de la incontinència anal i millora la visibilització
d’aquesta patologia

La consulta específica de coloproctologia i els protocols amb l’atenció primària de la Garrotxa han permès millorar la detecció de casos ocults. 

La incorporació d’un nou aparell per fer ecografies anals completarà el circuit diagnòstic per fer totes les proves a l’Hospital d’Olot. 

La visibilització de la incontinència anal a la Garrotxa i la millora del diagnòstic i el tractament d’aquesta patologia és un dels objectius de la Fundació. En els darrers quatre anys s’ha creat una consulta específica de coloproctologia i s’han ampliat les hores d’atenció dedicades a aquesta especialitat. 

El tractament de la incontinència anal es pot fer via tractament quirúrgic i/o de rehabilitació. El biofeedback -ensenyar el pacient a utilitzar correctament els músculs de la pelvis- o l’electroestimulació -aplicació de corrent elèctric no dolorós, similar a la que emeten els nostres nervis- són alguns d’aquests mètodes rehabilitadors.

La rehabilitació és la primera via que s’esgota abans de sotmetre el pacient a una cirurgia. Actualment a l’Hospital d’Olot es fan les esfinteroplàsties, una cirurgia per reparar els esfínters trencats, i en un futur es preveu també assumir les cirurgies amb neuroestimuladors que actualment es deriven a Girona.

Amb l’arribada a l’Hospital nou i la millora de les instal·lacions i la infraestructura ja es va fer un primer pas per treballar en la visibilització i tractament de la incontinència anal. En aquell moment es van començar a fer manometries anorectals, una prova que permet mesurar el funcionament de la part final de l’intestí i que fins aquell moment els usuaris es feien a Girona o Barcelona.

L’aposta de la Fundació pel tractament d’aquesta patologia continuarà aquest 2019 amb la incorporació de l’ecografia endoanal, una tècnica diagnòstica que proporciona una imatge de l’anatomia dels esfínters i que permet detectar alteracions o lesions del canal anal. L’Hospital incorporarà en les properes setmanes un ecògraf per poder realitzar aquest tipus de proves diagnòstiques i evitar així el desplaçament dels usuaris a Vic.

Amb aquestes actuacions, l’Hospital d’Olot abordarà pràcticament la totalitat d’aquesta patologia -des de les proves necessàries per determinar el diagnòstic fins als diferents tractaments per millorar o solucionar la incontinència- i només es derivaran els casos més complexos a Girona.

El diagnòstic i tractament de la incontinència urinària i fecal es valora a la Unitat de Sòl Pèlvic de l’Hospital d’Olot, que compta amb un equip multidisciplinari format pels serveis de Cirurgia, Ginecologia i Obstetrícia, i Rehabilitació.

Aquest 2018 la consulta específica de coloproctologia de l’Hospital d’Olot ha tractat una vuitantena de casos, una gran part dels quals són dones que han patit lesions després del part. 

Associació ASIA

L’actuació directa en el tractament, diagnòstic i visualització d’aquesta malaltia és un dels objectius de la Fundació des de l’arribada al nou Hospital el 2014. El maig del 2017 es va fer la I Jornada per la Incontinència Anal, organitzada conjuntament amb l’associació de pacients ASIA, on es va aprofitar per establir circuits entre l’atenció primària de la Garrotxa i l’equip especialista de l’Hospital d’Olot. 

L’Associació per a la Incontinència Anal (ASIA) va néixer l’octubre del 2013 gràcies a l’empenta i l’esforç d’un grup de pacients afectades i de l’equip mèdic de la Unitat de Cirurgia Colorectal de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa i del Consorci Sanitari de Terrassa. L’objectiu de l’associació és ajudar a totes aquelles persones que pateixen incontinència fecal i a les que dia a dia conviuen amb elles.

La incontinència fecal (IF)

Actualment es calcula que entre un 2,2 i un 15,3% de la població adulta del nostre país pateix incontinència fecal; una patologia que limita i estigmatitza la vida de les persones que la pateixen.

La incontinència fecal es considera el principal o un dels principals motius per necessitar atenció del personal sanitari i cuidadors, i és la segona causa d’internament de persones grans en residències. La qualitat de vida dels pacients amb IF es veu molt disminuïda i provoca vergonya, ansietat, depressió i altera els hàbits de vida dels pacients, fins a l’extrem de no sortir del domicili en casos severs.

Visita de la consellera de Salut, Alba Vergés, a l’Hospital d’Olot

Visita de la consellera de Salut, Alba Vergés, a l’Hospital d’Olot 

La consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar que l’Agència de Salut compartirà espais amb l’Hospital d’Olot

També va destacar que “aquesta intregració de la salut pública amb l’assistencial facilitarà un treball comunitari entre hospitals, l’atenció primària i els ens locals”

El passat divendres 10 d’abril la consellera de Salut Alba Vergés va visitar l’Hospital d’Olot. La van acompanyar el gerent de la Regió Sanitària de Girona, Miquel Carreras, el president del Patronat de la Fundació, Josep Maria Corominas, i el gerent de la Fundació, Josep Maria Padrosa.

Durant la visita va conèixer la Fundació i el nostre model assistencial, juntament amb alguns dels professionals. A l’Hospital d’Olot va visitar la Unitat 1 (Llarga Estada), l’Hospital de Dia Mèdic-Quirúrgic i Oncològic, la sala de parts, la Unitat 4 (ginecologia i COT) i la visita va finalitzar al bosc Els Tres Turons. En aquest últim punt se li va explicar a la consellera la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa, pionera a Catalunya, i la intenció de convertir el bosc, cedit a la Fundació, en un espai més del centre.

En la visita als serveis la van acompanyar el Comitè Directiu de la Fundació, els referents de l’Agència de Salut Pública a la Garrotxa i alguns dels responsables de les diferents àrees i serveis del centre, que li van anar explicant com es gestionen aquests espais i quins projectes tenen sobre la taula.

La consellera de Salut va anunciar que l’Agència de Salut Pública s’incorporarà a l’Hospital d’Olot en els propers mesos per tal d’oferir una assistència més transversal entre la prevenció i la part més assistencial de la salut.

notícies
TV
Radio
Premsa

COM FHOCG

SERVEI DE CATALÀ I SALUT

Fruït d’un conveni des del març del 2009 amb el Consorci de la Normalització Lingüística, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha potenciat un projecte conjunt que té com a objectiu reflexionar la diversitat i els hàbits lingüístics i la importància de fer del català una llengua comuna.
L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa és el primer centre hospitalari en adherir-se al voluntariat per la llengua. El projecte no és només innovador, sinó que pot ser un bon model per a la resta del territori.
El Departament de Cultura, als Premis Pompeu Fabra 2012, va premiar l’Hospital d’Olot a la categoria de Voluntariat Lingüístic que s’atorga a una iniciativa que hagi afavorit l’extensió de l’ús del català.
A més, cada any s’intenta potenciar i millorar l’ús del català en aquest àmbit professional mitjançant activitats de tota mena. El 2016, s’ha presentat un material elaborat pel Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental. Les tècniques Neus Farré, Rosa Maria Llunell i Núria Rossell van elaborar-lo per a la Fundació Hospital de Sant Celoni. D’aquesta Guia, el Servei de Català d’Olot-La Garrotxa ha seleccionat una part d’informació de l’apartat imatge i comunicació i la de l’apartat de Convencions gràfiques. Aquest material, sense alteracions, es pot consultar a continuació.

Guia lingüística de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa

– Enquestes d’opinió

El Pla d’enquestes de satisfacció (PLAENSA) és un projecte impulsat pel Departament de Salut que avalua la qualitat de servei i el grau de satisfacció de les persones usuàries amb els diferents serveis sanitaris públics.

PLAENSA

– Videos

Video La Marató de TV3

Video corporatiu

Blíster salut: Com em preparo per una colonoscòpia?

Blíster salut: Recollida de sang oculta en femta

Blíster salut: Detecció de paràsits en femta

Blíster salut: Recollida de femta fresca

Blíster salut: Recollida d’orina d’una micció

Blíster salut: Recollida d’orina en 24h amb conservant (pot marró)

Blíster salut: Recollida d’orina en 24h sense conservant (pot marró)

Blíster salut: Recollida d’orina en 24h amb conservant (pot blanc)