COMUNICACIÓ2019-06-12T09:18:22+00:00

Comunicació

Donacions de sang a la Garrotxa aquest estiu

Donacions de sang a la Garrotxa aquest estiu

Durant el mes d’agost a la Garrotxa hi haurà cinc punts de donació de sang

A principis de juliol es va activar la campanya d’estiu per animar a donar sang abans de marxar de vacances o durant els dies festius.

Després de l’onada de calor de principis de juliol, les donacions a Catalunya es van reduir un 25%.

El Banc de Sang calcula que fins a finals d’agost els hospitals catalans necessitaran 35.000 donacions de sang per atendre tots els malalts i accidentats.

Donacions a la Garrotxa

Durant les properes setmanes, podeu donar sang a la Garrotxa:

 • 2 (18h a 21h) i 3 d’agost (de 10h a 13:30h i de 16h a 20:30h): Hospital d’Olot
 • 4 d’agost (16h a 21h): Institut Salvador Vilarrasa de Besalú
 • 5 d’agost (18h a 21h): Casal “El Cassés” al Pla de Dalt d’Olot
 • 20 d’agost (18h a 21h): La Rectoria de Sant Joan les Fonts

A les comarques de Girona, també hi ha un punt de donació diari a l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona.

Baixada de donacions

A l’estiu les donacions baixen al voltant d’un 30% respecte la resta de l’any. Amb les vacances, les empreses i les universitats redueixen l’activitat i moltes persones canvien els hàbits i deixen de donar sang.

Enguany, a més, l’onada de calor que va començar la darrera setmana de juny va fer minvar les donacions abans de l’habitual.

Per garantir que tots els malalts tindran la sang necessària per als tractaments, s’han programat 60 campanyes cada setmana. També estaran obertes les sales de donacions als hospitals de referència per assolir les 35.000 donacions necessàries.

A més, hi ha previstes 500 donacions només de plaquetes, per tal de garantir que es mantenen tots els tractaments que necessiten aquest component sanguini, molt necessari, entre d’altres, pels malalts de càncer.

La Fundació complementa l’atenció al dol amb l’inici de l’espai de comiat

La Fundació complementa l’atenció al dol amb l’inici de l’espai de comiat

Aquest espai és una acció més del Programa d’atenció al dol, per facilitar el tancament de la pèrdua d’una persona

La Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha iniciat aquest 2019 les sessions d’acompanyament al dol, un espai formal per a famílies i professionals que han passat pel procés de perdre una persona propera o un pacient.

El procés de dol forma part del cicle de la vida i cal fer una bona gestió de les emocions per aconseguir adaptar-se a la pèrdua. L’espai de comiat és una eina útil que s’ofereix des de la Fundació, per fer un pas més en aquest procés, en forma de ritual de comiat, alhora que es faciliten eines per afrontar la situació i gestionar les emocions. Per afavorir a l’acompanyament l’espai està obert i és flexible a l’assistència i la participació.

Les sessions, guiades per la psicòloga Teresa Feliu i gestionades per la Unitat d’Atenció al Ciutadà de la Fundació, es fan l’últim divendres de cada mes a les 11 h a la Sala Multiconfessional de l’Hospital d’Olot (planta 2). Són de caràcter gratuït i garanteixen la confidencialitat dels participants. Per assistir-hi, no cal inscripció prèvia. L’espai de comiat es reiniciarà el setembre.

Aquest espai és una tasca complementària a la que es realitza d’acompanyament al dol, a familiars de pacients de cures pal·liatives i PADES de la Fundació, que es fa de manera individualitzada i amb l’objectiu d’evitar complicacions en el dol. Van destinades tant a adults com infants.

Consells per passar l’onada de calor

Consells per passar l’onada de calor

Protegir-se, hidratar-se i refrescar-se són els aspectes claus per prevenir l’onada de calor

Què fer passar l’onada de calor? 

 • Beure aigua sovint, evitant begudes alcohòliques
 • Protegir-se del sol amb crema solar
 • Al carrer, fer servir gorra i vestits lleugers i de colors clars
 • En els desplaçaments, buscar les zones d’ombra
 • Evitar les altes temperatures
 • Ventilar i refrescar les llars durant les hores més fresques
 • Supervisar els infants a l’aigua

Mesures de protecció solar: 

 • Començar a prendre el sol a poc a poc
 • No prendre el sol durant moltes hores ni en les hores de més intensitat (entre les dotze del migida i les quatre de la tarda)
 • Posar-se protector solar vint minuts abans de prendre el sol
 • Posar-se crema cada dues hores o després de cada bany
 • Protegir-se els ulls amb ulleres amb filtre solar i els llavis amb protector labial
 • Protegir els infants amb barrets i samarretes

Símptomes d’alerta en cas de molta calor: 

 • Esgotament
 • Set intensa
 • Mal de cap o mareig
 • Rampes a les cames
 • Febre o vòmits
 • Pell vermella, calenta i seca

Amb la campanya ‘Un estiu sense UFFF‘ el Departament de Salut vol sensibilitzar encara més a la població de la importància de prevenir i minimitzar els efectes que tenen, sobre la salut de les persones, les onades de calor. A més de donar consells i eines per afrontar aquests dies de tanta calor.

Consells per passar l’onada de calor

notícies
TV
Ràdio
Premsa

COM FHOCG

SERVEI DE CATALÀ I SALUT

Fruït d’un conveni des del març del 2009 amb el Consorci de la Normalització Lingüística, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha potenciat un projecte conjunt que té com a objectiu reflexionar la diversitat i els hàbits lingüístics i la importància de fer del català una llengua comuna.
L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa és el primer centre hospitalari en adherir-se al voluntariat per la llengua. El projecte no és només innovador, sinó que pot ser un bon model per a la resta del territori.
El Departament de Cultura, als Premis Pompeu Fabra 2012, va premiar l’Hospital d’Olot a la categoria de Voluntariat Lingüístic que s’atorga a una iniciativa que hagi afavorit l’extensió de l’ús del català.
A més, cada any s’intenta potenciar i millorar l’ús del català en aquest àmbit professional mitjançant activitats de tota mena. El 2016, s’ha presentat un material elaborat pel Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental. Les tècniques Neus Farré, Rosa Maria Llunell i Núria Rossell van elaborar-lo per a la Fundació Hospital de Sant Celoni. D’aquesta Guia, el Servei de Català d’Olot-La Garrotxa ha seleccionat una part d’informació de l’apartat imatge i comunicació i la de l’apartat de Convencions gràfiques. Aquest material, sense alteracions, es pot consultar a continuació.

Guia lingüística de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa

– Enquestes d’opinió

El Pla d’enquestes de satisfacció (PLAENSA) és un projecte impulsat pel Departament de Salut que avalua la qualitat de servei i el grau de satisfacció de les persones usuàries amb els diferents serveis sanitaris públics.

PLAENSA

– Vídeos

Video corporatiu

Podeu veure tots els vídeos de la Fundació al compte de Youtube

VEURE TOTS ELS VÍDEOS