COMUNICACIÓ 2018-07-09T16:24:18+00:00

Comunicació

El Departament de Comunicació és el responsable de gestionar la comunicació externa de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, així com tots els temes relacionats amb la comunicació interna i les publicacions.

L’Hospital d’Olot adapta el sistema de comunicació SAAC pels pacients amb dificultats d’expressió

L’Hospital d’Olot adapta el sistema de comunicació SAAC pels pacients amb dificultats d’expressió

 • Els pacients que tenen dificultat per comunicar-se suposen un 35% dels usuaris del Servei de Logopèdia
 • L’eina l’utilitzen professionals per relacionar-se amb pacients que pateixen lesions neurològiques, malalties neurodegeneratives, infants amb dificultats d’adquisició del llenguatge, entre d’altres patologies

Juliol 2018. L’Hospital d’Olot actualitza el que s’anomena SAAC, sistemes argumentatius i alternatius de comunicació, per relacionar-se amb usuaris i pacients que no es poden comunicar de manera oral o que ho fan de forma deficitària. El Servei de Logopèdia ha actualitzat el SAAC que ja s’utilitzava a l’antic Hospital Sant Jaume, l’ha ampliat i l’ha adaptat al català, castellà, anglès i àrab.

Actualment, un 35% dels pacients que assisteixen al Servei de Logopèdia de l’Hospital d’Olot tenen dificultats per comunicar-se i fer-se entendre. Les patologies més habituals que dificulten l’entesa amb aquests pacients són les malalties neurodegeneratives (Parkinson, Alzheimer, Esclerosi Múltiple…), lesions neurològiques adquirides (ictus, traumatisme carnioencefàlic…), persones amb un grau elevat de sordesa o infants amb dificultats per adquirir el llenguatge; també s’utilitza amb nouvinguts o estrangers que no entenen el català ni el castellà. Per aquestes persones s’ha adaptat el material gràfic a l’anglès i a l’àrab.

El SAAC, que no deixa de ser material gràfic i visual, conté informació com les parts del cos (per afavorir l’entesa entre metge i pacient), medicació i cures (eina pel personal d’infermeria), proves mèdiques, espais de l’hospital o aspectes més bàsics com la roba i els àpats, sobretot pensat pels pacients hospitalitzats.

En un inici, el nou SAAC s’utiltizarà en format paper a rehabilitació i a les quatre unitats d’hospitalització i més endavant es preveu tenir-ne també a consultes externes i urgències. Des de qualsevol punt de l’hospital, també es podrà consultar digitalment.

L’actualització del manual l’ha dut a terme el Servei de Logopèdia de la Fundació amb el suport dels alumnes del cicle formatiu de grau superior d’integració social de l’Institut Montivili de Girona.

Què és la logopèdia?

La logopèdia és una professió sanitària reconeguda i regulada per la LOPS (Llei 44/2003 de 21 de novembre d’Ordenació de Professions Sanitàries) que s’ocupa de la prevenció, detecció, avaluació, diagnòstic i tractament de les alteracions de la comunicació i funcions associades mitjançant tècniques terapèutiques pròpies de la seva disciplina.

Els logopedes treballen en serveis sanitaris, sociosanitaris, educatius i també per compte propi. Atenen a població de totes les edats sigui quina sigui la causa de les seves dificultats de comunicació i funcions associades.

Aquesta nit, manteniment de la xarxa d’aigua

Aquesta nit: manteniment de la xarxa d’aigua

Avui divendres 6 de juliol a partir de les 20h del vespre fins el demà dissabte 7 a les 8h del matí estarà prohibit utilitzar les aixetes, fonts d’aigua i dutxes per la desinfecció i manteniment de la instal·lació de la xarxa d’aigües.

 • NO beure aigua de l’aixeta
 • NO rentar-se les mans
 • NO dutxar-se
 • SÍ utilitzar el WC

Usuaris i pacients de l’Hospital d’Olot s’han estalviat més de 700mil quilòmetres amb el trasllat al nou hospital i l’obertura de nous serveis

Usuaris i pacients de l’Hospital d’Olot s’han estalviat més de 700mil quilòmetres amb el trasllat al nou hospital i l’obertura dels nous serveis

Juliol 2018. Uns 713.000 són els quilòmetres que s’han estalviat els usuaris i pacients que s’han sotmès a diàlisi, a algun tractament oncològic o s’han hagut de fer un TAC. Aquests són els principals serveis que es van incorporar amb el trasllat al nou hospital i que han evitat desplaçaments a ciutats com Girona, Vic o Figueres.

El nou hospital disposa de més de 27.000m2, tres vegades més gran que l’antic Sant Jaume, i amb capacitat per donar servei a 60.000 persones. Amb aquestes millores, el centre ofereix nous serveis als seus usuaris com el TAC d’última generació, l’hemodiàlisi o els tractaments oncològics. Tots ells significaven desplaçaments a les ciutats properes, amb els inconvenients que això comporta tant de temps com de perill a la carretera.

En dos anys d’obertura del servei de diàlisi hi han passat 44 pacients, que es tracten tres dies la setmana i que abans s’havien de desplaçar a Girona o Figueres. Durant aquest temps s’han estalviat un total de 294.950 quilòmetres.

L’obertura del servei de diàlisi no és l’únic que ha millorat el dia a dia d’aquests pacients. Els tractaments d’oncologia es van començar a fer al nostre centre a finals del 2015 i en 30 mesos s’han realitzat 1.172 sessions i, per tant, més d’un miler de desplaçaments a l’Institut Català d’Oncologia de Girona (ICO). Aquesta xifra es tradueix en 58.600 km en dos anys i mig.

Finalment, una altra de les grans millores amb el canvi de centre va ser la compra d’un TAC d’última generació que ha facilitat molts diagnòstics i eivtat desplaçaments a Vic o Girona per fer-se aquesta prova. Durant aquests tres anys i mig s’han fet a l’Hospital d’Olot 8.006 TACs, un percentatge superior al previst inicialment, i que equivalen a 360mil quilòmetres.

En definitiva, uns 713.000 quilòmetres que han facilitat el dia a dia d’usuaris i familiars i que han permès a l’Hospital d’Olot créixer no només amb infraestructura i equipaments, sinó també amb qualitat assistencial.

notícies
TV
Radio
Premsa

COM FHOCG

SERVEI DE CATALÀ I SALUT

Fruït d’un conveni des del març del 2009 amb el Consorci de la Normalització Lingüística, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha potenciat un projecte conjunt que té com a objectiu reflexionar la diversitat i els hàbits lingüístics i la importància de fer del català una llengua comuna.
L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa és el primer centre hospitalari en adherir-se al voluntariat per la llengua. El projecte no és només innovador, sinó que pot ser un bon model per a la resta del territori.
El Departament de Cultura, als Premis Pompeu Fabra 2012, va premiar l’Hospital d’Olot a la categoria de Voluntariat Lingüístic que s’atorga a una iniciativa que hagi afavorit l’extensió de l’ús del català.
A més, cada any s’intenta potenciar i millorar l’ús del català en aquest àmbit professional mitjançant activitats de tota mena. El 2016, s’ha presentat un material elaborat pel Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental. Les tècniques Neus Farré, Rosa Maria Llunell i Núria Rossell van elaborar-lo per a la Fundació Hospital de Sant Celoni. D’aquesta Guia, el Servei de Català d’Olot-La Garrotxa ha seleccionat una part d’informació de l’apartat imatge i comunicació i la de l’apartat de Convencions gràfiques. Aquest material, sense alteracions, es pot consultar a continuació.

Guia lingüística de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa

– Enquestes d’opinió

El Pla d’enquestes de satisfacció (PLAENSA) és un projecte impulsat pel Departament de Salut que avalua la qualitat de servei i el grau de satisfacció de les persones usuàries amb els diferents serveis sanitaris públics.

PLAENSA

– Videos

Video La Marató de TV3

Video corporatiu

Blíster salut: Com em preparo per una colonoscòpia?


Notice: Undefined index: tips in /home/h50422569/public_html/wp-content/plugins/accessibility-widget/accessibility-widget.php on line 24
 • TamanyText90%  
  Notice: Undefined offset: 1 in /home/h50422569/public_html/wp-content/plugins/accessibility-widget/accessibility-widget.php on line 55
  TamanyText100%  
  Notice: Undefined offset: 2 in /home/h50422569/public_html/wp-content/plugins/accessibility-widget/accessibility-widget.php on line 55
  TamanyText110%  
  Notice: Undefined offset: 3 in /home/h50422569/public_html/wp-content/plugins/accessibility-widget/accessibility-widget.php on line 55
  TamanyText120%  
  Notice: Undefined offset: 4 in /home/h50422569/public_html/wp-content/plugins/accessibility-widget/accessibility-widget.php on line 55
  TamanyText150%