300.000 km en un any, són els que s’han estalviat els pacients que ara fan la diàlisi a Olot

Els 33 pacients que ha tingut el Servei d’Hemodiàlisi aquest primer any s’han estalviat 300.000 quilòmetres. Comptant que cada pacient hagi realitzat les 156 sessions anuals que li corresponen, s’hauria estalviat uns 15.000 quilòmetres l’any.

L’obertura del Servei d’Hemodiàlisi l’1 d’agost del 2016 va suposar que una vintena de pacients garrotxins canviessin la seva rutina setmanal i poguessin realitzar la diàlisi a l’Hospital d’Olot. En aquest primer any, s’han realitzat 2.999 sessions a un total de 33 pacients, dels quals 6 han sigut esporàdics del servei.

En total, hi ha hagut 14 altes: 5 desplaçats a un altre hospital, 2 pacients que han rebut un transplantament de ronyó i per tant, han pogut deixar la diàlisi, i 7 èxitus. Actualment el servei té 19 pacients.

El servei va néixer l’1 d’agost del 2016 i va ser possible gràcies a un conveni entre l’hospital i la Clínica Girona, en què professionals especialitzats de Girona es desplacen tres dies a la setmana a Olot (un nefròleg, dues infermeres i una tècnica auxiliar infermera). El servei obre tres dies la setmana -dilluns, dimecres i divendres- en horari de les 8h del matí a les 20h del vespre.

La zona habilitada de l’hospital per a realitzar les hemodiàlisis als pacients està ubicada a la segona planta del centre i compta amb 13 punts de tractament.

L’hemodiàlisi

L’hemodiàlisi és un procediment que es realitza rutinàriament a persones que pateixen d’insuficiència renal crònica avançada. El procés implica l’eliminació de substàncies de rebuig i líquids de la sang que normalment s’eliminen pels ronyons.

L’hemodiàlisi pot ajudar a sentir-se millor i viure més temps, però no és una cura per a la insuficiència renal. Després d’iniciar l’hemodiàlisi, el pacient haurà de seguir unes mesures dietètiques i prendre uns medicaments a fi d’assolir un bon nivell de vida.