La Cirurgia Major Ambulatòria (CMA) a l’Hospital d’Olot valorada per sobre la mitjana catalana segons les enquestes de satisfacció de Catalunya

El Departament de Salut ha fet públics recentment els resultats del Pla d’enquestes de satisfacció de Catalunya (PLAENSA), que es van realitzar a una mostra d’usuaris del CatSalut durant el 2017.

Entre altres estudis realitzats, el Departament ha publicat la valoració de la Cirurgia Major Ambulatòria (CMA). La CMA és aquella que no requereix l’ingrés del pacient i que en poques hores és intervingut i donat d’alta a casa seva.

Aquesta és la primera vegada que el Departament de Salut ofereix una enquesta de satisfacció sobre la CMA. L’Hospital d’Olot obté una puntuació mitjana de satisfacció de 8,77 sobre 10, superior a la mitjana catalana (8,56%). És més, el 95% dels enquestats, en cas de poder escollir, tornarien al mateix centre.

El tracte personal de les infermeres (100%), del personal d’admissions (100%), la comoditat de l’espai abans de la intervenció (98,8%) i la informació del dia de la intervenció (98,7%) són els aspectes que reben les valoracions més positives. Obté valor d’excel·lència (preguntes que superen el 90% de valoracions positives) en 20 preguntes de 23.

Els ítems que es valoren per sota del 90% són: el grau de millora que li ha suposat la intervenció (84,4%), l’atenció rebuda quan el van trucar (83,3%) i el temps d’espera fins la intervenció (70,1%).

A nivell de Catalunya, l’Hospital d’Olot és el 12è més ben valorat; mentre que a les comarques gironines és el tercer, per darrere de la Clínica Girona (9,13) i l’Hospital de Palamós (8,89).

La Cirurgia Major Ambulatòria (CMA) a l’Hospital d’Olot

La cirurgia sense ingrés és la pràctica de procediments terapèutics i/o diagnòstics de complexitat mitja que es practiquen sota anestèsia general, loco-regional o local, amb o sense sedació, en pacients que el mateix dia de la intervenció venen i tornen al seu domicili, després d’un període d’observació i control. Tota la cirurgia sense ingrés ve acompanyada d’un seguiment post-operatori realitzat per les infermeres i els cirurgians del centre.

Cal tenir en compte que també existeixen els procediments que anomenem cirurgia menor ambulatòria (cma) que són procediments de baixa complexitat, que sota anestèsia local es fan tradicionalment de forma ambulatòria als consultoris mèdics, urgències, etc.

La finalitat de la cirurgia sense ingrés és oferir al pacient un tipus de tractament amb la mateixa eficàcia, seguretat, recolzament i acompanyament que si es realitza amb ingrés. 

Les primeres intervencions de CMA es van realitzar a l’antic Hospital Sant Jaume l’any 2002. 15 anys més tard, s’intervenen patologies molt més complexes i de més especialitats gràcies a l’evolució i millora de les intervencions, la medicació i la formació del personal sanitari.

Actualment a l’Hospital d’Olot es realitza cirurgia major ambulatòria en dotze serveis quirúrgics diferents: cirurgia general, cirurgia pediàtrica, cirurgia plàstica, dermatologia, ginecologia/obstetrícia, oftalmologia, otorinolaringologia, pediatria, traumatologia, unitat de patologia mamària i urologia.

Els Serveis de Cirurgia General, Traumatologia i Oftalmologia són els que més intervencions realitzen d’aquest tipus. En el cas de la cirurgia general les patologies més tractades per aquesta via són les hèrnies i les varius, en el cas de la traumatologia les intervencions de galindons i túnel carpià i en el d’oftalmologia les cataractes. Si fa uns anys aquestes intervencions requerien d’un ingrés de 72 hores, actualment es realitzen i es donen d’alta en menys de 12, suposant un estalvi de temps i alhora de recursos econòmics.

El 2017 l’Hospital d’Olot va fer 1.522 cirurgies d’aquest tipus respecte les 1.418 del 2016, quasi un 6’8% més. El canvi d’instal·lacions a finals del 2014 ha permès augmentar un 27% la CMA respecte l’antic hospital, potenciant una millor atenció personalitzada per part del personal de l’hospital i garantint la privacitat en tenir boxs individualitzats. 

PLAENSA 2017, les dades en referència a la Cirurgia Major Ambulatòria (CMA)

El Pla d’Enquestes de Satisfacció de Catalunya PLAENSA és una eina d’avaluació pròpia del Servei Català de la Salut amb més de deu anys de funcionament i consolidació.

L’opinió expressada per la ciutadania ofereix una informació essencial per conèixer el funcionament dels serveis sanitaris des del seu punt de vista i constitueix un instrument de participació d’aquesta en la millora de la qualitat de l’assistència sanitària.

Per consultar la metodologia seguida i la resta de dades referents a la cirurgia major ambulatòria de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa es pot accedir al web del CatSalut.