L’Hospital d’Olot renova l’acreditació AMED per promoure la dieta mediterrània

El Servei de Restauració de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha renovat l’acreditació aquest matí amb la certificació AMED per promoure la dieta mediterrània entre els usuaris de la cafeteria/restaurant. A l’acte de lliurament hi han assistit, entre d’altres, el gerent de la Fundació, Josep Mª Padrosa, el cap del Servei de Salut Pública de Girona Nord, Martí Trepat, i el cap del Servei de Promoció de la salut a Girona, Carles Mundet.

Concretament, el menjador de l’Hospital d’Olot serveix uns 7000 plats de mitjana a l’any i ofereix un menú diari que consisteix en 3 primers plats (pasta o arròs, verdures, hortalisses i/o llegums) i tres segons plats (peix, carn magre o vermella o ous), amb pa (normal o integral) i postres (fruita, làctics sencers i desnatats). A més, la cuina i la cafeteria de l’Hospital d’Olot són de gestió pròpia, un valor afegit respecte altres hospitals i centres sanitaris on aquest servei és gestionat per una empresa de restauració externa.

La primera acreditació del centre va ser el novembre del 2013, quan es va atorgar la certificació AMED al menjador laboral de l’Hospital Sant Jaume d’Olot. En aquell moment va ser l’establiment número 281 que s’acreditava a Catalunya, el 27è de la demarcació de Girona i el primer d’Olot. A més, va ser el tercer hospital del sistema sanitari integral d’utilització pública de Girona que s’acreditava, després dels menjadors laborals de la Clínica Salus Infirmorum de Banyoles, acreditat l’any 2010, i de l’Hospital de Palamós (Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà) acreditat l’any 2011.

Actualment hi ha 605 establiments acreditats arreu de Catalunya que ofereixen àpats mediterranis diàriament a 143 municipis i suposen uns 92.000 comensals diaris.

Programa AMED

L’objectiu del programa AMED, liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és promoure l’alimentació mediterrània i l’oci actiu en els establiments de restauració, en especial els de menú diari, ja que un 31% de la població adulta catalana menja fora de casa més d’una vegada a la setmana.

Els restaurants acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu a l’exterior que els identifica com a establiments AMED. Per aconseguir aquesta acreditació els establiments han de complir una sèrie de requisits, que són, principalment els següents:

El quart hospital de Catalunya més ben valorat segons PLAENSA

El menjar de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa va rebre la quarta millor valoració del Pla d’Enquestes de Satisfacció d’Assegurats del CatSalut de 2015; el 84,2% de les persones enquestades (majors de 15 anys i ingressades un mínim de dues nits) van valorar positivament el menjar de l’hospital, superant la mitjana catalana (67,8%).

L’Hospital d’Olot és el quart centre més ben valorat d’entre una seixantena de centres hospitalaris de tot Catalunya, per sota de l’Hospital Comarcal del Pallars (91,7%), l’Espitau Val d’Aran (89%) i el Centre Hospitalari Althaia de Manresa (84.4%).