Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa2019-01-14T12:09:38+00:00

Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa

NOTÍCIES

ANUL·LADA. 23 de gener, formació en pediatria: quan pensar en malalties hipofisàries

ANUL·LADA. 23 de gener, formació en pediatria: quan pensar en malalties hipofisàries

La formació de pediatria prevista per aquest dijous 23 de gener s’ha anul·lat. S’informarà de la nova data.

L’endocrinòloga pediàtrica de l’Hospital de Palamós, Judith Gonzàlez, ens explicarà de quan s’ha de pensar amb una patologia de la glàndula hipofisària que és fonamental en el bon funcionament de moltes de les glàndules endocrines. Ens farà una actualització del diagnòstic i els possibles tractaments per aquesta patologia.

Els Hospital d’Olot i Campdevànol posen en marxa l’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa i el Ripollès (EPTGiR)

Els Hospitals d’Olot i Campdevànol posen en marxa l’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa i el Ripollès (EPTGiR)

La creació de l’EPTGiR permet continuar garantint l’atenció pediàtrica a primària del Ripollès.
La unió dels dos serveis territorials permet millorar el treball en xarxa en pediatria i pal·liar la dificultat de cobertura d’aquesta especialitat. 

Aquest mes de gener s’ha posat en funcionament el nou Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa i el Ripollès (EPTGiR), integrat per professionals de pediatria de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, l’Hospital de Campdevànol i l’Institut Català de la Salut (ICS). Aquesta nova organització permet continuar garantint que tots els infants i adolescents de 0 a 14 anys d’aquesta àrea tinguin la possibilitat de ser atesos per un especialista pediàtric al seu centre d’atenció primària de referència.

L’EPTGiR neix de la fusió dels equips pediàtrics ja existents a Garrotxa i al Ripollès, creats al 2012 i al 2014 respectivament, i permet donar resposta a les necessitats assistencials de la població pediàtrica de les dues comarques, superant així la manca d’especialistes al Ripollès. La creació de l’EPTGiR, no només es garanteix l’assistència pediàtrica a l’atenció primària del Ripollès, sinó que s’incrementen les hores d’aquests especialistes a consulta. Així, inicialment es passa de les 77 hores setmanals que es feia a finals d’any a les 130 h, malgrat que l’organització de l’equip s’anirà adaptant en funció de les necessitats assistencials. Aquest increment de l’atenció repercuteix tant els CAP de Campdevànol i Ribes de Freser gestionats per l’Hospital de Campdevànol, com els de Ripoll, Camprodon i Sant Joan les Abadesses que depenen de l’ICS. A més, al CAP de Ripoll garanteix l’assistència sanitària de 8h a 20h els dies laborables, cosa que fins ara només es donava cobertura una part de la jornada.

L’objectiu d’aquesta aliança és proporcionar i garantir la màxima qualitat en l’atenció dels infants i adolescents en el seu territori de referència, superant la manca de pediatres del Ripollès –situació que és generalitzada arreu de Catalunya-  i potenciar un únic model assistencial territorial, utilitzant els mateixos circuits i protocols. El fet de treballar en xarxa també permet apropar l’assistència a l’entorn natural de l’infant i a la seva comunitat, per garantir en tot moment una atenció pediàtrica eficient i de qualitat. Aquests objectius s’alineen amb el Pla Estratègic d’Ordenació de l’Atenció de Pediatria del Departament de Salut, amb el què es vol potenciar l’Atenció Primària i construir-la com l’eix central en la planificació i l’ordenació dels serveis de salut de Catalunya.

A efectes pràctics, els infants i adolescents del Ripollès continuaran tenint un pediatre i una infermera pediàtrica al seu CAP de referència. El nou equip està format per 14 pediatres i 15 infermeres pediàtriques de l’atenció primària a més del grup d’infermeria pediàtrica de l’Hospital d’Olot.

Actualment, segons dades del Registre Central de persones Assegurades (RCA), el març del 2019 el nombre d’infants i adolescents de 0 a 14 anys a la Garrotxa i el Ripollès és d’11.654, 8.493 a la Garrotxa i 3.161 al Ripollès. L’EPTGiR assumeix l’atenció pediàtrica hospitalària i de primària de la Garrotxa i la de primària del Ripollès.

D’esquerra a dreta: Joan Grané, gerent de l’Hospital de Campdevànol, Josep Carreras, director del sector sanitari de Girona, i Anton Foguet, director assistencial de l’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa.

Formació pediatria: guia actualitzada de derivació en endocrinologia

3 d’octubre, formació en pediatria: guia actualitzada de derivació en endocrinologia

El proper dijous 3 d’octubre tindrà lloc la primera sessió del curs de formació continuada en pediatria. Serà a 2/4 de 2h del migdia a l’aula de formació (planta 2).

El coordinador d’endocrinologia pediàtrica de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona, Abel López, ens farà un resum pràctic dels criteris de derivació a l’especialista de les diferents patologies per part del pediatre.

Aquesta sessió donarà el tret de sortida al 30è curs de formació continuada en pediatria, enguany dedicada a l’endocrinologia pediàtrica i destinada a professionals de la salut.

notícies pediatria

QUI SOM?

L’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa (EPTG) és el responsable de la salut, entesa en la seva màxima expressió, de tots els infants i adolescents de 0 a 15 anys (en alguns casos d’especialitat fins els 18) de la comarca. Inclou l’assistència hospitalària i l’atenció primària. L’actuació avarca el període prenatal, neonatal, de lactant, la infància, el nen, l’adolescent i fins i tot el jove, en alguns casos.
Està format per vuit pediatres i nou infermeres pediàtriques a primària i dos pediatres a l’Hospital amb el suport d’infermeria hospitalària. La majoria dels pediatres fan guàrdies localitzables a l’HOCG. El personal de l’Equip procedeix tant de l’HOCG com de l’ICS.
Hi ha 4 Àrees Bàsiques de Salut (ABS): ABS Olot amb un consultori afegit (Olot Nord), ABS Besalú, ABS Vall d’en Bas (St. Esteve de Bas, Les Planes i St. Feliu) i ABS Vall de Bianya (St. Joan les Fonts).

Ferran Campillo López
Laia Ferré Moragues
Anton Foguet Vidal (Director assistencial de l’EPTG)
Anna Habimana Jordana
Adriana Ortega Trangoni
Marlene Rojas de Mills
Eduardo Sacristán Vázquez
Stephan Schneider
Ernesto Segarra García
Roser Teixidor Feliu

Elisabet Alberni Soler
Anna Bosacoma Planas
Carme Bosch Capdevila
Nuri Coderch Sacrest (Referent d’infermeres)
Janina Coromina Massó
Joana Fornés Pol
Imma Pagès Viñals
Montse Mora Brugués
Susanna Serrano Pagès
Grup d’infermeria pediàtrica de l’HOCG

L’objectiu general és proporcionar una atenció pediàtrica eficient i de qualitat, tot apropant-la a l’entorn natural del nen i l’adolescent, és a dir, acostant-la a la comunitat. Aquest objectiu s’alinea amb el Pla Estratègic d’Ordenació de l’Atenció de Pediatria del Departament de Salut (2007).

– Participar de forma multidisciplinària i transversal amb els altres serveis dedicats a la infància per abastar tots els aspectes d’una salut integral mitjançant un estil de vida saludable.
– Donar assistència homogènia i equitativa en el territori.
– Potenciar la gestió del coneixement entre professionals i nivells.
– Potenciar el contínuum assistencial (atenció primària/atenció hospitalària).
– Garantir la cartera de serveis.
– Millorar la resolució i eficiència en la provisió de serveis.

QUÈ FEM I ON SOM

ATENCIÓ PRIMÀRIA:

Tota l’atenció pediàtrica en l’atenció primària de la Garrotxa està gestionada per l’Equip Pediàtric Territorial. Dona servei als nadons, infants i adolescents (fins a 14 anys) amb una cura integral de la seva salut, i als pares, amb ajuda i consell per un bon manteniment de la salut dels seus fills.
Se segueix el “Programa del nen sa” marcat pel Departament de Salut i en ell s’emmarquen tot un seguit de visites, bàsicament de promoció d’hàbits saludables i de comprovació que l’exploració de l’infant està dins la normalitat.
S’atenen també visites demanades pels pares per dubtes o sospites de patologies no urgents; a més de les urgències pròpiament dites.
En tots els casos, el treball en equip permet un “contínuum” assistencial entre els diferents equips de primària i entre l’assistència hospitalària i/o especialitzada.

Pediatres:
Emilià Heras Martín
Adriana Ortega Trangoni
Diego Rincón Díaz
Ernesto Segarra Garcia

Infermeres:
Imma Pagès Viñals
Carme Bosch
Janina Coromina Massó
Nuri Coderch Sacrest

On som:
Horari: de 8h a 20h
Tel. 972.26.19.16
Passeig de Barcelona, 22
17.800 Olot, Girona

Pediatra:
Marlene Rojas De Nills

Infermera:
Anna Bosacoma Planas

On som:
Tel. 972.27.38.16
Avinguda de Girona, 53
17.800 Olot, Girona

Pediatre:
Ferran Campillo López

Infermera:
Joana Fornés Pol

On som:
Tel. 972.59.05.73
Carrer Prat de la Riba, 9
17.850 Besalú

Pediatre:
Eduardo Sacristán Vázquez

Infermera:
Elisabet Alberni Soler

On som:
Tel. 972.29.08.36
Carrer de Jaume Balmes, 1
17.857 Sant Joan les Fonts, Girona

Pediatra:
Roser Teixidor Feliu

Infermera:
Montse Mora Brugués

On som:
Tel. Sant Esteve d’en Bas
: 972.69.03.02
Tel. Sant Feliu de Pallerols: 972.44.42.98
Tel. Les Planes d’Hostoles: 972.44.81.12
Carrer Dr. Turró, 2 (Pla de la Senyora)
17179 La Vall d’en Bas

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA I ESPECIALITZADA:

Pediatres:
Anton Foguet i Stephan Schneider

Pediatres:
Anton Foguet i Stephan Schneider

Pediatres:
Anton Foguet i Stephan Schneider

Pediatres:
Anton Foguet i Stephan Schneider

Pediatres:
Anton Foguet i Stephan Schneider

Pediatres:
Ferran Campillo
Anton Foguet
Adriana Ortega
Diego Rincón
Marlen Rojas
Eduardo Sacristán
Ernesto Segarra

La consulta de cirurgia pediàtrica és el resultat d’un acord de treball entre l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i l’HOCG. Es visita tot tipus de problema que necessiti l’enfoc quirúrgic. Un cop valorat cada cas, tota la cirurgia que per la seva logística no es pot fer a l’Hospital d’Olot es deriva a l’Hospital Parc Taulí. La resta es realitza a l’Hospital d’Olot.
Hi ha molta sensibilitat en minimitzar el dolor dels infants i per això no es analítica preoperatòria (demostrat que no és necessari en aquest tipus de cirurgia). També es procura posar l’accés endovenós un cop els infants ja estan adormits.

A la consulta d’ecografia pediàtrica es realitzen tot tipus d’ecografies a nens/es, derivades pe la seu pediatre o altres serveis de l’Hospital d’Olot.
Entre altres, es fan ecografies del maluc neonatal, del cervell del nadó, de tumefaccions que han observat els pediatres, del pulmó, de l’aparell locomotor i de tots els òrgans interns de la panxa.
És una tècnica innòcua i ben tolerada pels infants. S’utilitza el gel –prèviament escalfat- perquè no estigui tan fred i sigui més agradable per l’infant.
El fet que qui realitza l’ecografia també sigui pediatre/a experimentat/da en ambdues arts fa que es pugui donar el resultat en el mateix moment, acompanyat d’una interpretació clínica inicial que serà completada pel metge prescriptor de la prova.

A l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa es realitzen els Potencial Evocats Auditus de Tronc (PEATs) a tots els infants que hi neixen. Tot i així, com que no tothom utilitza els serveis sanitaris de la xarxa en el moment del part, es té una consulta oberta per a fer els PEATs als nadons que ho necessitin. En aquestes circumstàncies, no és una prestació gratuïta.

Infermera:  Glòria Noguer

Pediatre: Anton Foguet

TCAI: Carme Roura

La Unitat de Maltractament Prenatal (UMP) sorgeix del treball en xarxa de diferents professionals que treballen en l’etapa perinatal (dones embarassades i nadons de fins a 3 anys),  i de la necessitat de poder treballar preventivament en la salut física i emocional de l’infant, la dona embarassada i la parella; tot iniciant el més aviat possible, ja des de l’embaràs, una tasca de detecció i posterior intervenció en les situacions de risc.
Entre els seus objectius destaquen: aconseguir detectar de manera precoç les situacions de risc; realitzar valoració interdisciplinària de les situacions de risc,; donar suport i atenció a la dona embarassada, a la seva parella i a l’entorn; informar i sensibilitzar a la dona embarassada i a la seva parella dels efectes dels tòxics sobre el fetus; facilitar i garantir la continuïtat assistencial de la dona embarassada de risc i el nadó durant l’embaràs, el part i postpart; fomentar l’establiment del vincle efectiu de base segura mare/nadó; realitzar la intervenció necessària, eficient i coordinada entre tots els professionals implicats en el protocol; i realitzar un registre de casos detectats.

maltractamentprenatal@hospiolot.cat

L’equip de la Unitat de maltractament prenatal el formen la llevadora Montse Junquera, la ginecòloga Sandra Tudela i la treballadora social Ester Barris.

Consulta de mediació i consum (Eduardo Sacristán): La consulta de mediació i consum és una consulta pensada per adolescents i pre-adolescents. Els pediatres i les infermeres de Salut i Escola són les que hi deriven els casos. Si en algun cas és necessari també es pot demanar l’accés mitjançant l’e-mail de l’EPTG:

pediatria.garrotxa@gencat.cat

És una consulta per atendre problemes d’actituds i relacions entre pares i fills quan no es poden atendre a la consulta de primària i mirar d’intervenir amb uns i altres per millorar la situació. En els casos que es precisa d’atenció més psicològica o d’un altre tipus, es realitza la derivació cap al servei corresponent.
Pel que fa a la part de consum, s’atenen els/les nois/es que han començat a tenir algun contacte amb el món de les substàncies d’abús i si cal, també als pares per donar-los orientacions de què fer i com. L’objectiu és donar una informació de qualitat i oferir alternatives.
Consulta de pediatria ambiental (Ferran Campillo): www.pehsu.cat / pehsu@hospiolot.cat

La pediatria ambiental és una especialitat pediàtrica orientada a la prevenció, detecció i maneig de les malalties o estat de salut dels nens/es, des de la concepció fins a l’adolescència, relacionades amb el nostre entorn.
Actualment la consulta està orientada a tres àmbits d’actuació:

1. Cribratge de factors de risc ambiental (“Full Verd”) com les radiacions ionitzants de proves mèdiques, fàrmacs i productes naturals, substàncies químiques de risc de la feina o aficions, pesticides, tabac, alcohol, altres drogues, entre d’altres; a totes les embarassades de la comarca, i a aquelles parelles que estiguin planificant un embaràs o mares que estiguin alletant que ho desitgin.

2. Seguiment dels nens exposats a alcohol o altres drogues.

3. Valoració i maneig de patologies que puguin estar relacionades amb el medi ambient (malformacions, exposicions ocupacionals, contaminants ambientals, pesticides, disruptors endocrins, fàrmacs, etc.).

– Tríptic informatiu PEHSU

Programa de deshabituació tabàquica

Equip unitat 4:

Infermeres: Glòria Noguer i Rut Coromina

TCAI: Carme Roura i Magda Marçal

A la consulta de gastroenterologia pediàtrica s’atenen els infants i adolescents que pateixen algun problema o malaltia del sistema digestiu.
Entre altres, hi ha nens/es amb reflux, dolor abdominal crònic, restrenyiment o diarrees de llarga durada. Les intoleràncies alimentàries són consultes freqüents avui en dia. També s’atenen les malalties del fetge o pàncrees, molt menys habituals en infància.
Si es precisa, es pot realitzar una ecografia en el mateix moment de la visita per comentar l’estudi.

En aquesta consulta es realitza l’estudi d’al·lèrgia respiratòria en pacients que presenten quadres bronquials repetits i/o rinoconjuntivitis (conjunt de símptomes de vies respiratòries altes i/o ulls: esternuts, picors a nas i/o ulls, regera de nas, llagrimeig, ulls vermells..)
També l’estudi de sospites d’al·lèrgia alimentària (urticàries, inflor de llavis, gola, parpelles, diarrees o vòmits, símptomes generals: baixada de pressió sang, pèrdua coneixement…) poden estar relacionats amb algun aliment.
Els casos de sospita d’al·lèrgia medicamentosa també es realitzen a la consulta, però les de vacunes es deriven al centre de referència per aquest tipus de reaccions.
També es fa el seguiment dels nens afectes de drepanocitosi (nens amb hemoglobina S).

A la consulta de neurologia és on es valoren, diagnostiquen i tracten els problemes de salut relacionats amb el sistema nerviós, tant central (del cap) com perifèric (mèdul.la, nervis i músculs).
El tipus de patologia pot ser tant orgànica (d’afectació física d’alguna de les parts esmentades) com funcional (funcionament de l’òrgan). D’aquí que les alteracions com els trastorns de l’aprenentatge (per exemple, el trastorn per dèficit d’atenció i/o la hiperactivitat) també es puguin tractar.
Se segueixen totes aquestes patologies amb contacte quan és necessari amb neuropediatres d’altres centres més especialitzats, excepte algunes malalties o afectacions minoritàries que es controlen directament des d’aquests hospitals amb un acompanyament des de l’Hospital d’Olot.

L’augment de la prevalença d’obesitat infantil constitueix un problema important de salut i és considerada com l’epidèmia del segle XXI. La consulta d’obesitat intenta un abordatge apropiat i individualitzat a les necessitats de cada infant d’aquesta patologia.
La importància del seu seguiment contribueix a prevenir la cronicitat del procés en l’edat adulta. Aconseguir un pes adequat no tan sols actua a la salut present del nen/a, sinó també contribueix a prevenir futures malalties com: la hipertensió, les afeccions cardiovasculars o la diabetis.
A la consulta es valora el perfil fisiològic de cada pacient, la seva condició metabòlica, les seves activitats, perfil de sedentarisme, coordinació d’hàbits familiars i la seva alimentació, i es promou l’actitud de canvi per triar una alimentació saludable i activitats adequades al seu entorn social.

Pediatres:
Anton Foguet
Stpehan Schneider

La consulta de pediatria prenatal té la finalitat d’informar i valorar patologies fetals diagnosticades durant l’embaràs, crear un pla de treball amb els diferents professionals de l’atenció perinatològica que s’anticipi als problemes derivats d’aquestes patologies i orientar els pares en el maneig i la presa de decisions.

A la consulta de pneumologia pediàtrica es tracten i diagnostiquen totes les malalties de l’aparell respiratori que afecten infants i adolescents.
Es realitza l’estudi, prevenció, diagnòstic i control de malalties respiratòries freqüents en pediatria que per la seva complexitat o gravetat no es puguin controlar primària: asma bronquial, asma amb exercici i sibilàncies recurrents del lactant; malformacions de l’aparell respiratori, displàsia broncopulmonar, rinitis, laringitis… Posteriorment s’instaura el tractament adequat d’acord a la gravetat de la malaltia i a les característiques individuals del pacient.
En l’abordatge diagnòstic s’inclou l’enfoc al·lergològic, radiològic, l’espirometria basal i post-broncodilatador en infants i adolescents, la funció pulmonar en preescolars i el test d’exercici.

A la consulta de trastorns alimentaris i nutrició s’atenen els infants i adolescents que tenen un problema amb la conducta al voltant del menjar. En el cas de sospitar un problema psicològic, es fa una derivació personalitzada per iniciar sense demora un tractament amb psicòlegs especialitzats.
Es realitza una primera valoració en nois/es amb una pèrdua de pes significativa per descartar que no hi hagi alguna malaltia que provoqui aquesta situació.
El professional que atén les consultes és pediatre i està format en teràpia sistèmica familiar (Màster Hospital St. Pau Barcelona, UAB).

ATENCIÓ COMUNITÀRIA:

– Comissió de maltractament infantil: Anton Foguet

– Comissió de mutilació genital i matrimonis forçats: Marlene Rojas

– Curs de Formació Continuada en pediatria de la Garrotxa: Stephan Schneider

– Espai mare-nadó:
Infermeres: Nuri Coderch i Joana Fornés

– Programa Salut i Escola: Infermeres: Carme Bosch i Montse Mora

– Taula d’infància: Anton Foguet (pediatre)

– Unitat funcional del “Pla Inter departamental d’atenció i interacció social i sanitària” (PIAIIS): Eduardo Sacristán

ON SOM

Anton Foguet i Vidal
(Director Assistencial)
Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa
afoguet@hospiolot.cat
pediatria.garrotxa@gencat.cat
Tel. 637.369.611 (matins)
972.26.18.00 | Ext.6061
Av. Dels Països Catalans, 86
17.800 Olot, Girona
Tels. 972.26.18.00 i 972.27.52.00
Horaris: de 8h del matí a 20h del vespre. Tel. 972.26.19.16
Passeig de Barcelona, 22
17.800 Olot, Girona
Tel. 972.26.19.16
Tel. 972.27.38.16
Avinguda de Girona, 53
17.800 Olot, Girona
Tel. 972.27.38.16
Tel. 972.59.05.73
Carrer Prat de la Riba, 9
17.850 Besalú
Tel. 972.59.05.73
Tel. 972.29.08.36
Carrer de Jaume Balmes, 1
17.857 Sant Joan les Fonts, Girona
Tel. 972.29.08.36
Tel. Sant Esteve d’en Bas: 972.69.03.02
Tel. Sant Feliu de Pallerols: 972.44.42.98
Tel. Les Planes d’Hostoles: 972.44.81.12
Carrer Dr. Turró, 2 (Pla de la Senyora)
17.179 La Vall d’en Bas

VULL VISITAR-ME

Consulta de REVISIÓ (9R): són les pautades per l’EPTG per fer el seguiment segons el “Programa del nen sa” del Departament de Salut. Només es poden demanar per telèfon o de presència al taulell. NO ES PODEN DEMANAR VIA INTERNET. Consultar el calendari de revisions previstes.

Cita prèvia (9c): són les adequades per comentar o visitar problemes de salut no urgents. Es poden demanar per internet

Consulta Urgent: són les adequades per problemes de salut que s’han de visitar en les primeres 24-48 hores. Es poden demanar per internet

Visites especialitzades: derivació des del/la pediatre de capçalera.

Visites de mútues: els infants que disposen de mútues amb concert amb l’HOCG poden demanar hora a consultes directament per urgències i visites de revisió als matins.

APLICACIONS D’INTERÈS

RECOMANACIONS DE L’EPTG