Primer any de la incorporació de l’OCT com a prova oftalmològica a l’Hospital d’Olot

La tomografia de coherència òptica (OCT) és una tècnica d’imatge tomogràfica (imatge per seccions) òptica, no invasiva, que utilitza una combinació de llums provinents de diversos receptors per aconseguir una major resolució. La penetració mil·limètrica d’aquesta tècnica proporciona fotografies d’alta resolució de les diferents etapes de la retina, calcula el gruix de la macula i el nombre de fibres del nervi òptic; entre altres funcions.

L’OCT del nervi òptic es fa servir en el diagnòstic i seguiment de diverses patologies com el glaucoma, la diabetis, la degeneració macular; entre altres patologies de la retina i el nervi òptic.

La realització de la prova és molt senzilla: el pacient només haurà de mirar un punt fix i estar uns segons sense parpellejar. En ser una prova no invasiva i sense anestèsia, l’oftalmòleg o l’optometrista no tocarà en cap moment l’ull del pacient.

La prova diagnòstica es va començar a realitzar a consultes externes de l’Hospital d’Olot a finals de gener del 2017. El Servei d’Oftalmologia i Optometria n’està realitzant unes 190 al mes i calcula seguir amb aquesta xifra.

La compra de l’aparell, un Topcon 3D OCT-1 Maestro, ha evitat desplaçaments i quilòmetres als pacients que s’havien de realitzar la prova, que es derivaven al Consorci Sanitari de Vic.