S’inicia la campanya de vacunació de la grip de la Garrotxa

La Garrotxa vol millorar l’índex de vacunació de la grip que actualment està lleugerament per sota la mitjana catalana

Avui dilluns s’inicia la campanya de vacunació de la grip arreu de Catalunya, també a les 4 ABS de la Garrotxa: Olot, Besalú, St. Joan les Fonts i la Vall d’en Bas. Durant les properes setmanes els centres de primària dispensaran gratuïtament la vacuna de la grip, especialment recomanada a les persones susceptibles a patir els seus efectes, com ara les qui tenen malalties cròniques, la gent gran, les dones embarassades, els professionals de l’àmbit sanitari i col·lectius de serveis essencials (bombers, policia, mestres, cuidadors/es familiars de gent gran…)

La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i seguir unes bones pràctiques d’higiene. Això ajuda a disminuir la transmissió del virus i és l’acció més efectiva per protegir-se i protegir les persones del nostre entorn.

El període ideal per vacunar-se són els mesos d’octubre i novembre malgrat que la campanya està activa fins a 31 de gener, i el seu efecte dura un any. Cal tenir en compte que protegeix contra la grip, però no contra el refredat comú ni contra altres infeccions respiratòries víriques.

Tant la mitjana de la taxa de vacunació en majors de 59 anys a la Garrotxa com la  dels col·lectius són inferiors a la mitjana catalana, que al 2018 va ser del 54% en majors de 59 anys i del 20% al col·lectius amb factors de risc. Donat que els índex de cobertura a la comarca són baixos, des de l’atenció primària es fan esforços per intentar augmentar i millorar les taxes de vacunació, ja que són clars els beneficis per a la població.

En el marc de les accions que es durant a terme per potenciar la vacunació, des del CAPGarrotxa i com a novetat d’enguany, s’habilitarà una consulta d’infermeria només per a fer vacunacions de la grip durant les 3 primeres setmanes de la campanya vacunal, fins el 17 de novembre, per tal de facilitar i agilitzar la vacunació. Així, serà la primera vegada que els pacients podran agafar cita per internet a través de La Meva Salut (LMS), directament a un agenda de vacunació. Cal destacar que una de cada quatre persones assignades i ateses al CAP Garrotxa està donada d’alta a LMS, un espai digital que inclou la informació personal generada per l’atenció sanitària prestada en centres assistencials públics. Per poder accedir a LMS, cal ser major de 16 anys i disposar de Targeta Sanitària Individual. Per donar-se d’alta, només cal anar al centre d’atenció primària per demanar l’acreditació. Els professionals del CAP donaran d’alta l’usuari i li facilitaran una contrasenya. L’accés és des de l’adreça web https://lamevasalut.gencat.cat, o a través de l’app La Meva Salut.

A banda d’aquesta novetat, els usuaris del CAP Garrotxa també podran continuar agafant cita amb la seva infermera habitual per posar-se la vacuna. Per tant, podran triar vacunar-se la grip amb la seva infermera, recomanat en els casos que hagin de fer altres controls, o amb la infermera específica de vacunació de la grip, recomanat per a les persones que només vulguin posar-se la vacuna de la grip.

Per tal d’informar a la ciutadania sobre els beneficis i la importància de la vacunació, els professionals sanitaris de la Garrotxa faran xerrades a diferents punts de la ciutat, com ara el centre d’exposicions de La Caixa o a casals de gent gran.

També es desplaçaran per vacunar col·lectius específics que es consideren de risc, com ara Mossos d’Esquadra o mestres de centres educatius, i també aniran als centres geriàtrics del territori per vacunar els usuaris.

Per a més informació sobre la malaltia: http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/g/grip/.

Taxes de vacunació a les ABS de la Garrotxa

% vacunació en majors de 59 anys (2018) % vacunació en col·lectius de risc (2018)
ABS Olot 38,10% 15,50%
ABS Sant Joan les Fonts 45,9% 21,23%
ABS la Vall d’en Bas 45,5% 21,37%
ABS Besalú 38,26% 13,03%