Finalitzada la Setmana Sense Fum 2018

Del 25 al 31 de maig se celebrava la Setmana Sense Fum, que finalitzava amb el Dia Mundial Sense Tabac (31 de maig).

La Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa va donar el tret de sortida a la setmana el dissabte 26 amb dues activitats per potenciar l’exercici físic, els hàbits de vida saludables i la importància de mantenir els espais lliures sense fum; sota el lema impulsat per la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum: “Viu a sac sense tabac!”.

Més d’una seixantena de persones van participar tant a la sessió de country, dirigida per Isa Teixidor, com a la de ioga, guiada per la llevadora de l’hospital Assum Reixach. Les dues classes es van fer a l’entrada principal de l’hospital amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Esports i Lleure d’Olot i van finalitzar amb un berenar saludable de fruita i aigua.

Per concloure la setmana, el dijous 31 de maig l’hospital va muntar a l’entrada de consultes externes de l’hospital dos túnels de globus d’heli, simbolitzant dues artèries del cor. Per una banda, un túnel de globus vermells per on havien de passar les persones no fumadores i per l’altra, un túnel més estret de globus bordeus i negres per on circulaven les persones fumadores. Una escenificació molt visual dels problemes que pot causar el tabac al cor dels fumadors i d’aquells que hi tenen un contacte directe. Enguany, aquesta jornada estava dedicada a les cardiopaties, tot remarcant que el tabac és una de les principals causes de malaltia cardiovascular. El tabac fa que les artèries acumulin greix i disminueixin la seva elasticitat, triplicant el risc d’infart de miocardi o angina de pit.

La mateixa representació es va fer a la sala d’espera de consultes externes de pediatria perquè els nens poguessin viure de primera mà la sensació d’inserir-se a una vena “neta” i una altra d’afectada pel fum del tabac.

Categoria bronze per a l’Hospital d’Olot

La F. Hospital d’Olot està adherida a la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum, que treballa per tal que els hospitals comptin amb mesures de protecció per a tots els usuaris, pacients, familiars i treballadors.

La xarxa compta amb 83 centres adherits i els classifica en diferents categories segons la seva implicació: or, argent o bronze. L’Hospital d’Olot va mantenir el passat 2017 la categoria bronze, que romandrà vigent fins el 2020, reconeixent la tasca de promoció de les polítiques actives pel control del tabaquisme en l’àmbit hospitalari.

Sensibilitzats amb la problemàtica del tabac, cada cinc anys es realitza una enquesta interna per conèixer la prevalença de tabac entre els treballadors de l’hospital. L’informe del 2017 feta a 169 persones (un 33’9% de la plantilla) evidenciava que un 23’3% fumava, una dada inferior a l’última vegada que es va realitzar l’enquesta, el 2012 (26’7%). D’aquest percentatge, un 86’1% tenen la intenció de deixar de fumar algun dia, un 31’6% més que fa 5 anys.

 

Setmana Sense Fum i Dia Mundial Sense Tabac 2018

La Setmana Mundial Sense Tabac s’inicia el 25 de maig i finalitza amb el Dia Mundial Sense Tabac, el 31 de maig. És una jornada promoguda per l’OMS des del 1988 i que es basa en centrar l’atenció sobre el principal problema que representa el consum de tabac per a la salut pública. Aquest 2018 l’esdeveniment s’ha centrat en el tema del tabac i les cardiopaties i altres malalties cardiovasculars, incloent-hi l’accident vascular cerebral, que combinades són les principals causes de mort al món.