Celebrada la primera Jornada amb retransmissió d’una cirurgia en directe a l’Hospital d’Olot
Han estat dues cirurgies de pròtesi de maluc amb una tècnica quirúrgica mínimament invasiva que permet una recuperació més ràpida del pacient durant les primeres setmanes.
La jornada, possible gràcies a la tecnologia de Zerintia HealthTech, ha comptat amb una trentena d’especialistes en cirurgia ortopèdica i traumatologia i s’ha desenvolupat entre la sala d’actes i l’àrea quirúrgica.
Aquest matí s’ha celebrat a l’Hospital d’Olot la primera jornada amb la retransmissió de dues cirurgies en directe organitzada pel Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) de la Fundació. En ambdós casos, es tracta d’una pròtesi de maluc que s’intervenia a l’àrea quirúrgica de l’Hospital, mentre la jornada s’ha desenvolupat a la sala d’actes del mateix centre. El seguiment de les cirurgies en directe durant la reunió científica ha estat possible gràcies a l’empresa de salut digital Zerintia HealthTech.
L’objectiu de la trobada ha estat posar en comú els coneixements i l’actualització de tècniques i procediments sobre l’abordatge anterior en cirurgia protètica de maluc. Es tracta d’una intervenció quirúrgica que ja es fa a d’altres centres sanitaris i que, a partir d’ara, es valorarà la possibilitat d’introduir-la al nostre centre sempre que el pacient compleixi els criteris mèdics. Aquesta tècnica permet fer l’abordatge quirúrgic per la zona anterior engonal, cosa que millora l’estètica de la cicatriu i facilita la recuperació del pacient durant les primeres setmanes post-cirurgia i evita les luxacions de l’implant per via posterior de la pròtesi. Actualment, a l’Hospital d’Olot es fan un centenar d’intervencions de pròtesi de maluc a l’any.
Durant la jornada s’han presentat alguns casos clínics d’èxit amb aquesta tècnica, així com també l’evolució que ha experimentat al llarg dels anys. La benvinguda de la matinal ha anat a càrrec de Lluís Ramió-Torrentà, director mèdic de la Fundació, i Manel Vancells, cap de servei de COT.
La jornada ha comptat amb una trentena de professionals, tots ells especialistes de cirurgia ortopèdica i traumatologia, dels hospitals de la Regió Sanitària de Girona i també d’altres punts del territori, com l’Hospital de Cerdanya a Puigcerdà, el Consorci Hospitalari de Vic, l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona o l’Hospital Sant Rafel de Barcelona. L’activitat estava acreditada pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries.
El seguiment de la primera cirurgia en directe durant una trobada científica ha estat possible gràcies a l’empresa especialitzada Zerintia HealthTech.
Empresa Zerintia
L’empresa de salut digital Zerintia HealthTech ha fet viable el seguiment d’ambdues cirurgies en directe gràcies a la plataforma 4RemoteHealth. Aquesta solució permet la col·laboració i interacció remota en temps real entre professionals mèdics, aprofitant la realitat augmentada per compartir senyals de dispositius clínics existents, com la veu, la imatge i el vídeo, en diferents entorns clínics complexos com els quiròfans, les UCI, les ambulàncies o els serveis d’emergències. Mitjançant la plataforma 4RemoteHealth, ha estat possible fer la primera cirurgia assistida en remot amb 5G del món.