COMUNICACIÓ2020-05-19T15:05:03+01:00

Comunicació

El Conseller de Salut, Manel Balcells, visita l’Hospital d’Olot

El Conseller de Salut, Manel Balcells, visita l’Hospital d’Olot

Durant la visita Balcells ha manifestat la decisió de transformar la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa en una Unitat de referència per a tot el país.

El Conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat aquest matí l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. Una breu aturada abans de visitar els terrenys del nou CAP de Sant Miquel per conèixer alguns dels projectes estratègics de la Fundació, així com la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa (PEHSU). 

La visita s’ha desenvolupat principalment al bosc Tres Roures, annex al centre sanitari, i ha estat encapçalada pel gerent de la Fundació, Josep Maria Padrosa, qui li ha explicat els eixos estratègics i de futur de la institució. Seguidament, els professionals referents en aquests àmbits els han explicat breument: el model d’atenció al part als hospitals de proximitat, la transformació de l’àmbit sociosanitari al nou model de l’atenció intermèdia, l’abordatge i estudi de la solitud no volguda a la Garrotxa en l’entorn de l’atenció primària i el benestar professional i les estratègies per promocionar un nou ecosistema de benestar. 

La part final de la visita ha estat encapçalada pel pediatre ambiental Ferran Campillo. Balcells ha manifestat la decisió de transformar la PEHSU, l’única d’aquestes característiques a Catalunya, en una Unitat de referència per a tot el país. En aquest sentit, ha destacat que es tracta d’un projecte “singular i modèlic, amb una visió holística i comunitària de la salut, que volem estendre en el conjunt del territori per tal que tots els equips pediàtrics apliquin els coneixements de la PEHSU. La capital de la pediatria mediambiental de Catalunya hauria de ser Olot”. 

La PEHSU és una unitat clínica especialitzada en salut mediambiental pediàtrica, una subespecialitat pediàtrica que aborda la prevenció, detecció, avaluació i maneig de les malalties i riscos mediambientals relacionats amb la salut dels infants.

Tret de sortida a l’exposició “Metamorfosi: salut i malaltia” de Marga Ros

Tret de sortida a l’exposició “Metamorfosi: salut i malaltia” de Marga Ros

Es pot veure al vestíbul de l’Hospital d’Olot fins el 28 d’abril. 

Aquest diumenge 7 d’abril es va donar el tret de sortida a una nova exposició al vestíbul de l’Hospital d’Olot. Són quadres amb reflexions de l’artista Marga Ros, sobre salut i malaltia. Per fer-los, ha indagat sobre com ella entén la salut, les malalties i els cossos mitjançant la imaginació. Ho ha plasmat amb una quinzena de quadres abstractes fets amb pintura i amb els dits. També alguns ha utilitzat esponges i una mica el pinzell. La línia cromàtica és el color verd. 

L’exposició es pot veure al vestíbul de l’Hospital d’Olot fins el diumenge 28 d’abril. 

“Imaginaris de la pandèmia a través dels mots; mirades dels més joves”, nova exposició aquest abril al vestíbul de l’Hospital d’Olot

“Imaginaris de la pandèmia a través dels mots; mirades dels més joves”, nova exposició aquest abril al vestíbul de l’Hospital d’Olot

Recull una selecció de dibuixos i definicions exposats en cubs, cada un representatiu d’un mot vinculat amb el virus i les mesures que es van implantar durant la pandèmia.
Es pot veure al vestíbul de l’Hospital fins el divendres 26 d’abril.   

Aquest migdia s’ha instal·lat al vestíbul de l’Hospital d’Olot l’exposició Imaginaris de la pandèmia a través dels mots: mirades dels més joves, una mostra que presenta dibuixos i definicions de les vivències i experiències viscudes durant la pandèmia de la Covid-19 per infants i joves. La iniciativa neix de la Universitat Pompeu Fabra i l’Hospital del Mar, amb Rosa Estopà i Jorge M. Porras-Garzón, amb el recolzament de la cap de la Unitat de Pediatria de l’Hospital del Mar, M. Àngels López. 

Els dibuixos es presenten amb una vintena de cubs que són una selecció de les mirades més representatives de 20 termes relacionats amb la malaltia de la Covid-19. És una selecció del recull que es va fer entre alumnes des de tercer de primària a quart d’ESO. Així, l’exposició ofereix una selecció dels dibuixos més suggeridors i fascinants, acompanyats per les definicions dels termes fetes per lingüistes que destrueixen els prejudicis i les creences falses dels infants

Aquestes definicions també han servit per actualitzar el Diccionari de medicina il·lustrat per a principiants, un llibre destinat a explicar el significat i l’ús de les paraules més bàsiques que els nens i les nenes escolten i fan servir quan parlen de la seva salut. Tot plegat, s’ha explicat aquest migdia en una sessió clínica de l’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa on hi participen els pediatres i les infermeres pediàtriques de la comarca. 

Durant aquests darrers mesos l’exposició s’ha pogut veure a diferents hospitals de Catalunya com l’Hospital del Mar o el Trueta de Girona i té previst que continuï el seu recorregut en d’altres centres de salut. 

La mostra es podrà veure al vestíbul de l’Hospital fins el divendres 26 d’abril

notícies

SERVEI DE CATALÀ I SALUT

Fruït d’un conveni des del març del 2009 amb el Consorci de la Normalització Lingüística, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha potenciat un projecte conjunt que té com a objectiu reflexionar la diversitat i els hàbits lingüístics i la importància de fer del català una llengua comuna.
L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa és el primer centre hospitalari en adherir-se al voluntariat per la llengua. El projecte no és només innovador, sinó que pot ser un bon model per a la resta del territori.
El Departament de Cultura, als Premis Pompeu Fabra 2012, va premiar l’Hospital d’Olot a la categoria de Voluntariat Lingüístic que s’atorga a una iniciativa que hagi afavorit l’extensió de l’ús del català.
A més, cada any s’intenta potenciar i millorar l’ús del català en aquest àmbit professional mitjançant activitats de tota mena. El 2016, s’ha presentat un material elaborat pel Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental. Les tècniques Neus Farré, Rosa Maria Llunell i Núria Rossell van elaborar-lo per a la Fundació Hospital de Sant Celoni. D’aquesta Guia, el Servei de Català d’Olot-La Garrotxa ha seleccionat una part d’informació de l’apartat imatge i comunicació i la de l’apartat de Convencions gràfiques. Aquest material, sense alteracions, es pot consultar a continuació.

Guia lingüística de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa

– Vídeos

Video corporatiu

Podeu veure tots els vídeos de la Fundació al compte de Youtube

No hi ha extensions per instal·lar o activar. <a href="%1$s" title="Return to the Dashboard">Return to the Dashboard</a>

Go to Top