COMUNICACIÓ2020-05-19T15:05:03+00:00

Comunicació

Casos amb COVID-19 a l’Hospital d’Olot

Casos amb COVID-19 a l’Hospital d’Olot

Actualitzem els casos amb covid-19 que hem atès o gestionat des de la Fundació durant aquest 2021:  

 • Cap professional positiu o en aïllament.
 • 21 pacients ingressats amb covid-19, 2 d’ells a l’àrea de semi crítics. 
 • 161 ingressos hospitalaris de pacients amb covid-19 (dades acumulades).
 • 131 altes hospitalàries de pacients que han superat la covid-19 i que han pogut tornar al domicili.
 • 23 defuncions a l’Hospital d’Olot de pacients amb covid-19 durant aquest 2021, l’última aquest dissabte 27 de febrer de 2021.
 • 22 pacients crítics amb covid-19 a l’Hospital d’Olot i traslladats als hospitals de referència, l’últim aquest dilluns 1 de març de 2021.   

Última actualització: dimecres 3 de març de 2021. 

L’Hospital d’Olot aplica una nova tècnica quirúrgica per disminuir el dolor lumbar

L’Hospital d’Olot aplica una nova tècnica quirúrgica per disminuir el dolor lumbar

La rizòlisi és una tècnica quirúrgica mínimament invasiva que mitjançant la radiofreqüència permet adormir el nervi entre 6 i 18 mesos i, en conseqüència, disminuir el dolor que pateix el pacient.
La unitat de clínica del dolor impulsa aquesta tècnica com un pas més en el maneig de les persones amb dolor crònic de columna.

Aquest mes de febrer la unitat del dolor ha començat a treballar en una nova tècnica quirúrgica per disminuir el dolor lumbar crònic. Es tracta de la rizòlisi, un procediment quirúrgic mínimament invasiu que es realitza de forma ambulatòria millorant la simptomatologia durant un llarg període de temps, entre 6 i 18 mesos. Aquesta intervenció permet alleugerir el dolor i, en conseqüència, el patiment del pacient.

És una tècnica eficaç en pacients amb dolor crònic de lesions articulars vertebrals. Consisteix en la destrucció mitjançant impulsos de radiofreqüència de les terminacions nervioses que transmeten el dolor originat a les facetes articulars, sense afectacions radiculars.

En una primera instància es dissenya un pla individualitzat per al pacient combinant el tractament amb farmacoteràpia i tècniques específiques mínimament invasives, com les infiltracions o les puncions. En aquests casos la disminució de dolor és puntual. Un cop valorat i comprovat que aquestes últimes fan l’efecte desitjat, la unitat del dolor decideix fer un pas més i aplicar la rizòlisi, que tindrà el mateix resultat però amb una durada més llarga.

Els doctors Joan Ortells i Lluís Eugeni Sarmiento, del Servei d’Anestèsia, són els referents en aquest àmbit al centre. Les rizòlisis es fan un cop el mes i es fan dins l’àrea quirúrgica. Se’n preveuen realitzar una cinquantena l’any.

La unitat de clínica del dolor, que forma part del Servei d’Anestèsia, tracta principalment pacients amb patologies vertebrals i dolors subaguts o crònics i que no es poden controlar pels mitjans habituals, és a dir, amb farmacoteràpia o tècniques específiques mínimament invasives. La finalitat és millorar el procés i la qualitat de vida dels pacients.  

Un pas més per a la Unitat de Columna

El Servei d’Anestèsia i la Clínica del Dolor formen part d’aquest projecte més ampli que es va reestructurar a finals del 2020: la Unitat de Columna. D’aquesta visió més global per tractar les patologies vertebrals també en formen part els serveis de Medicina Física i Rehabilitació, Reumatologia i Traumatologia, a més de l’equip d’infermeria que intervé en l’àrea quirúrgica. 

La realització d’aquesta nova tècnica a l’Hospital d’Olot és una de les línies a treballar per part de la Unitat de Columna del centre, que es va reestructurar a finals del 2020. Entre altres passos, l’equip ja va tirar endavant la primera cirurgia de columna de baixa complexitat a l’Hospital conjuntament amb els cirurgians de l’Hospital Santa Caterina de Salt (IAS).

 

Les ABS de la Fundació inicien la vacunació a la ciutadania de la Garrotxa

Les ABS de la Fundació inicien la vacunació a la ciutadania de la Garrotxa

S’ha començat per les persones amb més grau de dependència i els majors de 80 anys més vulnerables

Aquesta setmana les àrees bàsiques de salut de la Fundació han començat la vacunació a la seva població de referència. Inicialment s’administra la primera dosi de la vacuna Pfizer/BioNTceh a les persones amb més grau de dependència, els majors de 80 anys més vulnerables i els usuaris adherits al programa d’atenció domiciliària (ATDOM). També es posa als cuidadors principals majors de 56 anys. Es calcula que es vacunaran unes 200 persones aquesta setmana.

Tal com es va fer en la campanya de vacunació de la grip és el mateix CAP qui es posa en contacte amb les persones a qui s’administra la vacuna. Els protocols indiquen els criteris i la priorització que cal seguir i, d’aquesta manera, s’anirà vacunant tota la població considerada de risc en primera instància.

Les vacunes es posaran sempre a espais externs habilitats als ambulatoris, tal com es va fer amb la campanya de vacunació de la grip. L’única excepció seran les persones dependents que segueixen el programa d’atenció domiciliària (ATDOM) i seran vacunades al domicili. Els espais habilitats són els següents:

 • Castellfollit de la Roca: Centre Cívic
 • Sant Joan les Fonts: Antic Cinema
 • La Vall de Bianya: Casal d’avis de La Canya
 • Sant Feliu de Pallerols: Ca les Hermanes
 • La Vall d’en Bas: Can Trona, Centre de Cultura i Natura
 • Les Planes d’Hostoles: Pavelló Poliesportiu Municipal
 • Riudaura: Casal d’avis

La conservació i preparació de les vacunes contra la Covid-19 són diferents a, per exemple, la de la grip. La seva fragilitat fa que s’intenti reduir el màxim el transport i desplaçament d’aquestes i és per això que es concentren les administracions a punts fixes de cada municipi.

Es preveu que la campanya no s’aturi i que setmanalment es puguin anar administrant més vacunes. A principis de març començarà la vacunació a persones majors de 80 anys. El procediment serà el mateix que fins ara i no caldrà que es posin en contacte amb el seu CAP, perquè rebran directament la citació.

L’estratègia de vacunació contra la Covid-19 la marca el Departament de Salut en funció de la disponibilitat de vacunes i la prioritat dels col·lectius a vacunar. Vacunar-se contra la Covid-19 ens protegeix davant el virus. És un acte individual i voluntari, però amb un gran impacte per a tota la societat.

És molt important continuar seguint les mesures bàsiques de prevenció: distància, higiene de mans, mascareta i ventilació d’espais.

Tríptic vacunació Covid-19

notícies
TV
Ràdio
Premsa

SERVEI DE CATALÀ I SALUT

Fruït d’un conveni des del març del 2009 amb el Consorci de la Normalització Lingüística, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha potenciat un projecte conjunt que té com a objectiu reflexionar la diversitat i els hàbits lingüístics i la importància de fer del català una llengua comuna.
L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa és el primer centre hospitalari en adherir-se al voluntariat per la llengua. El projecte no és només innovador, sinó que pot ser un bon model per a la resta del territori.
El Departament de Cultura, als Premis Pompeu Fabra 2012, va premiar l’Hospital d’Olot a la categoria de Voluntariat Lingüístic que s’atorga a una iniciativa que hagi afavorit l’extensió de l’ús del català.
A més, cada any s’intenta potenciar i millorar l’ús del català en aquest àmbit professional mitjançant activitats de tota mena. El 2016, s’ha presentat un material elaborat pel Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental. Les tècniques Neus Farré, Rosa Maria Llunell i Núria Rossell van elaborar-lo per a la Fundació Hospital de Sant Celoni. D’aquesta Guia, el Servei de Català d’Olot-La Garrotxa ha seleccionat una part d’informació de l’apartat imatge i comunicació i la de l’apartat de Convencions gràfiques. Aquest material, sense alteracions, es pot consultar a continuació.

Guia lingüística de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa

– Vídeos

Video corporatiu

Podeu veure tots els vídeos de la Fundació al compte de Youtube

VEURE TOTS ELS VÍDEOS
Go to Top