COMUNICACIÓ2020-05-19T15:05:03+01:00

Comunicació

Torna l’exposició sobre la prevenció solar i el càncer de pell a l’Hospital d’Olot

L’Hospital d’Olot torna a acollir l’exposició sobre càncer de pell i prevenció solar

L’exposició itinerant de l’AECC – Catalunya contra el Càncer vol conscienciar la població de la importància de protegir la pell de les radiacions ultraviolades

Des d’avui i fins el divendres 12 d’agost, el vestíbul de l’Hospital d’Olot torna a acollir l’exposició itinerant sobre la protecció solar i el càncer de pell. Es tracta d’una exposició itinerant realitzada per l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) amb l’objectiu de conscienciar la població de la importància de protegir la pell de les radiacions ultraviolades a més d’informar com identificar el tipus de pell que es té, com posar-se adequadament el protector solar i alguns consells per gaudir d’una pell saludable.

L’exposició a la radiació ultraviolada, procedent de la llum solar o fonts artificials de radiació ultraviolada, és el principal factor de risc del càncer de pell. Així doncs, utilitzar protecció solar i evitar l’exposició al sol durant un temps perllongat pot reduir el risc de desenvolupar aquest tipus de càncer que es produeix pel creixement anormal i descontrolat de les cèl·lules cutànies que s’han vist alterades degut a l’acció de la radiació. S’expliquen en 6 displaus informatius col·locats al vestíbuld el centre. 

En acabats aquests quinze dies, l’exposició rotarà per altres hospitals de la província durant l’estiu.  

10 anys de l’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa

10 anys de l’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa

L’objectiu és oferir una salut pediàtrica integral als infants de la comarca.
La creació de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa el 2016 és una de les apostes de l’Equip per millorar la salut infanto juvenil a la comarca.

La Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa (FHOCG) i l’Institut Català de la Salut (ICS) van crear el juliol de 2012 un equip de pediatria únic per donar servei a tots els nens i nenes de la comarca de la Garrotxa, actualment un total de 8.415 infants d’edats compreses entre els 0 i els 14 anys. L’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa (EPTG), que aquest juliol fa 10 anys, dona assistència des de l’atenció primària i l’hospitalària, amb l’objectiu de millorar la continuïtat assistencial del pacient i d’apropar l’assistència a l’entorn natural de l’infant i a la seva comunitat, per garantir en tot moment una atenció pediàtrica eficient.

L’EPTG atén la població de referència de les àrees bàsiques de salut de la Vall d’en Bas-Hostoles i Sant Joan les Fonts (gestionades per la FHOCG) i d’Olot i Besalú (gestionades per l’ICS).

En aquests deu anys s’han realitzat més de 515.000 visites, de les quals unes 20.000 van ser ateses a través de diverses especialitats pediàtriques a l’Hospital d’Olot. L’Equip atén cada any unes 49.500 visites de mitjana a primària i unes 2.000 a l’hospital. Pel que fa a l’atenció primària, de les 56.852 ateses el 2021, el 60% (34.328) van ser ateses per pediatres i el 40% (22.524) per infermeres pediàtriques. Com ha passat amb la majoria d’especialitats i amb la irrupció de la pandèmia, el 2020 es van multiplicar les visites telefòniques i telemàtiques

Des de 2019 s’ha detectat un important increment de l’activitat a l’atenció primària: al 2021 hi va haver un 18,4% més d’activitat en relació al 2019 (48.031 el 2019 envers 56.852 el 2021). Enguany ja s’han fet 34.289 consultes, el 63,5% de les quals ja són presencials, xifra que va augmentant.

El 2016 també es va crear la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa (PEHSU) que té la finalitat de prevenir, diagnosticar i tractar les malalties infantojuvenils causades per l’exposició preconcepcional, periconcepcional, transplacentària i postnatal als contaminants físics, químics, biològics o socials. La PEHSU també incideix directament en el desenvolupament d’estratègies i en l’assessorament en aquests àmbits, així com en els del tabac, l’alcohol o d’altres drogues. Actualment hi ha una consulta de cribratge mediambiental a dones embarassades i les seves parelles durant la gestació que s’anomena “Full verd”, una de deshabituació tabàquica durant l’embaràs, una de mediació i consum i una de pediatria ambiental.

En aquesta línia el 2020 es va impulsar el projecte “Un nadó, un arbre”, conjuntament amb el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l’Associació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa, amb el qual es dona un plançó a tots els nenes i nenes que neixen a l’hospital i posteriorment es fa una plantada col·lectiva. L’objectiu de la iniciativa és començar el vincle entre les famílies, la natura i el centre.

Un dels altres trets diferencials de l’EPTG és que el 2016 va impulsar la creació del Follet de la Garrotxa, de la mà de l’artista olotí Tavi Algueró. El Follet va néixer amb l’objectiu de fer més confortable l’estada dels nens i nenes i les seves famílies a l’hospital i en les visites als centres d’atenció primària, a banda de ser un referent de salut i d’aportar missatges d’educació sanitària; en definitiva, d’unir tota la pediatria en l’àmbit comarcal.

La creació de l’EPTG ha permès als professionals sanitaris de pediatria treballar de manera conjunta, seguint protocols amb un sistema d’informació compartit, i organitzar l’atenció programada, la continuada i la urgent de manera compartida.

La instauració d’aquest equip permet millorar l’eficiència en la prestació de serveis, potenciar el contínuum assistencial entre l’atenció primària i l’hospitalària i la gestió del coneixement entre professionals, treballar en equip i donar assistència homogènia i equitativa al territori. A més, l’EPTG també organitza esdeveniments a tota la comarca enfocats a l’educació sanitària dels més petits.

Trasllat provisional de la Pediatria del CAP Garrotxa als mòduls exteriors

D’altra banda, ahir dilluns es va traslladar tota l’activitat de pediatria del CAP Garrotxa als mòduls exteriors, que es van instal·lar a principis de 2021 per concentrar l’activitat relacionada amb la Covid. Des de fa uns mesos ja no hi ha un circuit diferenciat de pacients amb patologia respiratòria amb sospita de Covid-19 de la resta, de manera que des de la direcció de l’EAP s’ha decidit concentrar en aquest espais tota l’activitat pediàtrica de forma provisional.

La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, visita l’Hospital d’Olot

La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, visita l’Hospital d’Olot

Craywinckel s’ha reunit amb directius i professionals de la institució i ha fet un recorregut pel centre sanitari.

La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha visitat aquest dijous 7 de juliol l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. Ho ha fet acompanyada del sotsdirector, Ivan Planas, el gerent de la Regió Sanitària de Girona i director territorial de Salut, Miquel Carreras, el cap de la Unitat Transversal i d’atenció al ciutadà, Xavier Burjons, i el president del Patronat de la Fundació i alcalde d’Olot, Pep Berga. Durant la trobada han estat acompanyats pels membres de l’equip de direcció de la institució.

Craywinckel ha assistit a una reunió de treball amb directius de la Fundació, on ha s’ha dut a terme una presentació institucional i la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa, a càrrec dels pediatres Anton Foguet, cap de servei de l’Equip Pediàtric Territorial, i Ferran Campillo, pediatre ambiental.  

D’altra banda, la directora ha recorregut alguns espais del centre sanitari, i ha pogut saludar diversos equips de professionals de la unitat d’atenció a la cronicitat, de sala de parts i de l’àrea quirúrgica. La visita a l’Hospital d’Olot ha finalitzat amb una trobada amb diversos professionals on han pogut intercanviar impressions, preocupacions i reptes de futur tant de la Fundació, com del propi sistema de salut. 

Un cop finalitzada la visita a l’Hospital d’Olot, la comitiva ha seguit coneixent els equipaments sanitaris de la comarca i ha visitat també el CAP d’Olot, gestionat per l’Institut Català de la Salut.

notícies
TV
Ràdio
Premsa

SERVEI DE CATALÀ I SALUT

Fruït d’un conveni des del març del 2009 amb el Consorci de la Normalització Lingüística, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha potenciat un projecte conjunt que té com a objectiu reflexionar la diversitat i els hàbits lingüístics i la importància de fer del català una llengua comuna.
L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa és el primer centre hospitalari en adherir-se al voluntariat per la llengua. El projecte no és només innovador, sinó que pot ser un bon model per a la resta del territori.
El Departament de Cultura, als Premis Pompeu Fabra 2012, va premiar l’Hospital d’Olot a la categoria de Voluntariat Lingüístic que s’atorga a una iniciativa que hagi afavorit l’extensió de l’ús del català.
A més, cada any s’intenta potenciar i millorar l’ús del català en aquest àmbit professional mitjançant activitats de tota mena. El 2016, s’ha presentat un material elaborat pel Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental. Les tècniques Neus Farré, Rosa Maria Llunell i Núria Rossell van elaborar-lo per a la Fundació Hospital de Sant Celoni. D’aquesta Guia, el Servei de Català d’Olot-La Garrotxa ha seleccionat una part d’informació de l’apartat imatge i comunicació i la de l’apartat de Convencions gràfiques. Aquest material, sense alteracions, es pot consultar a continuació.

Guia lingüística de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa

– Vídeos

Video corporatiu

Podeu veure tots els vídeos de la Fundació al compte de Youtube

VEURE TOTS ELS VÍDEOS

No hi ha extensions per instal·lar o activar. <a href="%1$s" title="Return to the Dashboard">Return to the Dashboard</a>

Go to Top