COMUNICACIÓ2020-05-19T15:05:03+01:00

Comunicació

Una exposició fotogràfica a l’Hospital d’Olot mostra el viatge a Tromso d’un grup de persones associades a MIFAS

Una exposició fotogràfica a l’Hospital d’Olot mostra el viatge a Tromso d’un grup de persones associades a MIFAS

Onze persones, nou amb discapacitat física més dos acompanyants, van embarcar-se en aquesta aventura de quatre dies per trencar les barreres físiques i mentals. 
El viatge es va organitzar a través del MIFASXperience, un programa del Grup MIFAS que organitza experiències inclusives per a persones amb discapacitat física que vulguin gaudir de l’oci, la cultura i l’esport. 
El tret de sortida de l’exposició, que és itinerant, serà a l’Hospital d’Olot i després seguirà exposant-se a d’altres indrets de la demarcació de Girona. 

De l’1 al 22 d’octubre, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa acull l’exposició “Destí Tromso: trencant barreres”, de Grup MIFAS, al vestíbul del centre. La mostra, que és itinerant, exposa un total de 13 fotografies fetes pels mateixos participants al viatge i també per Tromso Accessible Tours, una empresa local de Noruega que es dedica a fer rutes accessibles. 

Un total d’11 persones sòcies de MIFAS van embarcar-se en aquest viatge a Tromso, Noruega, durant 4 dies, el febrer. Van poder gaudir d’una experiència única ja que, per a moltes d’elles era la primera de la seva vida. Van poder contemplar aurores boreals, visitar un poblet sami, fer rutes a bord d’un trineu, donar menjar als rens i gaudir de la vida a l’àrtic durant la seva estada. Aquesta aventura ha estat possible gràcies al programa MIFASXperience, del Grup MIFAS, que organitza experiències inclusives per a persones amb discapacitat física que vulguin gaudir de l’oci, la cultura i l’esport. Totes aquestes vivències s’han recollit en una exposició fotogràfica que es pot veure per primera vegada a Olot. 

La iniciativa va sorgir de Manu Heras, dinamitzador del programa MIFASXperience i estudiant del grau de Turisme a la Universitat de Girona. Heras va cursar un Erasmus a Tromso i, coneixent l’entorn i l’empresa local, va decidir organitzar el viatge i apropar-lo a persones amb discapacitat física per donar-los l’oportunitat de viure una experiència única i inoblidable. 

Aquest recull fotogràfic deixa palès que qualsevol persona, independentment de la seva diversitat, pot viatjar. Només cal adaptar l’entorn perquè les barreres es minimitzin i es pugui gaudir d’indrets diversos i abruptes que inicialment ens presentarien obstacles. Les fotografies van acompanyades de cadascun dels testimonis del viatge i declaracions en primera persona. 

El tret de sortida a l’Hospital d’Olot, que serà itinerant, és a Olot, i després s’exposarà a d’altres indrets de la demarcació de Girona. 

Un grup de pediatres britànics visita amb bicicleta la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica a Olot

Un grup de pediatres britànics visita amb bicicleta la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica a Olot

Formen part de la campanya “Ride for their Lives”, que va néixer el 2021 per promoure hàbits que impactin en la salut global. 
La ruta en bicicleta per Catalunya va del 25 al 29 de setembre i, entre altres poblacions, s’han aturat a Olot per conèixer
les iniciatives del territori. 

“Ride for their lives” és una campanya global que es va iniciar el 2021 quan personal d’un hospital infantil de Gran Bretanya, líders del sector de la salut i pacients pediàtrics, van viatjar en bicicleta des de Ginebra fins a Glasgow, on se celebrava la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26), passant per Londres. L’objectiu era entregar la carta de receptes per un clima saludable i l’informa especial de l’OMS sobre el canvi climàtic i salut als delegats governamentals tant de la COP26 com de les presidències que en formarien part a la COP27, celebrada el 2022 a Egipte. 

L’objectiu de la campanya és fomentar accions per millorar la contaminació de l’aire i fer front al canvi climàtic, i alhora cridar l’atenció de la comunitat per generar canvis d’hàbits que impactin en la salut global i el medi ambient. 

Aquest 2023, un grup de pediatres britànics inclouen en les seves activitats anuals una ruta per Catalunya per tal de conèixer els moviments i les accions que s’estan portant a terme en aquesta línia i donar visibilitat a les seves propostes i accions. En aquesta visita, han fet una aturada a Olot. 

El recorregut va començar dilluns a la Tor de Querol, a la Catalunya del Nord, on van arribar des de Tolosa. El dimarts van fer una ruta d’uns 50 quilòmetres per arribar a Olot al migdia per visitar alguna escola de la ciutat i posteriorment conèixer l’Hospital d’Olot. El pediatre ambiental Ferran Campillo els va explicar en què consisteix la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa i algunes de les iniciatives que fa anys que s’impulsen al centre. Per exemple: el bosc per la salut, on cada nounat rep un “plançó germà” i el planta en aquest espai; el “Full verd” a la consulta de pediatria ambiental en què totes les parelles embarassades són avaluades per detectar possibles riscos ambientals per a l’embaràs i se’ls proposa accions per posar-hi remei, i d’altres iniciatives que es treballen amb les escoles de la comarca i altres centres sanitaris. 

Abans de l’aturada a l’Hospital, també han visitat l’Institut-Escola Greda i l’Escola El Morrot on s’han trobat amb alumnes i diversos representants de les AFAs (Associacions de Famílies) d’escoles d’Olot per parlar de la pacificació als entorns escolars

La ruta continua aquest dijous i divendres: es passa primer per Vic i acaba a Barcelona. A la capital catalana s’incorporaran al bicibús de la comunitat educativa del barri de Sant Antoni, que acompanya als nens i nenes i les seves famílies a l’escola, i faran una visita al Col·legi de Metges de Barcelona i a l’Hospital Sant Joan de Déu. 

En total, faran una ruta d’uns 240 quilòmetres i 3.340 m de desnivell positiu en cinc dies, des de la Tor de Querol fins a Barcelona. 

L’Hospital d’Olot impulsa la II Cursa inclusiva per Sant Lluc

L’Hospital d’Olot impulsa la II Cursa inclusiva per Sant Lluc

L’impulsa el Servei de Rehabilitació-Logopèdia de la Fundació i es farà l’1 d’octubre en el marc de la Cursa de Sant Lluc.
Amb la recaptació de la primera edició, s’ha instal·lat un sorral adaptat al Parc de les Móres d’Olot. 

El diumenge 1 d’octubre el Servei de Rehabilitació-Logopèdia de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, conjuntament amb l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament d’Olot, organitza la segona edició de la Cursa inclusiva a Olot, en el marc de la Cursa de Sant Lluc que se celebra cada any a la ciutat. 

La cursa inclusiva manté les distàncies de 20m, 50m i 100m i sense barreres arquitectòniques. És oberta a tothom qui hi vulgui participar i està feta tenint en compte les necessitats de diferents col·lectius com ara les persones amb mobilitat reduïda, deficiència visual o sensibilitat auditiva. En aquesta edició també s’han recollit alguns suggeriments que les famílies i participants van fer el 2022, així s’oferirà suport per anar a recollir els dorsals als corredors que ho necessitin -es demana a l’hora de fer la inscripció a la web-, es netejarà la zona pavimentada on es fa la cursa perquè quedi neta de pedres, branques i sorra i hi haurà una carpa d’assistència sanitària. 

Com l’any passat, també hi haurà un pàrquing adaptat per als participants i les famílies, una carpa com a zona de descans i begudes adaptades amb espassant. El preu de la inscripció és de 5€ i el tret de sortida a la cursa es preveu que es faci entre les 9h i les 9.30h, abans de les curses de 5km i 10km. La cursa inclusiva es farà a l’Avinguda República Argentina, a la zona pavimentada que va des del Carrer Hondures fins a la Plaça Amèrica (entre el pavelló de bàsquet i el d’hoquei patins i patinatge artístic). 

Ja s’han obert les inscripcions per a la Cursa de Sant Lluc, que organitza l’AV de Plaça Catalunya. Cal apuntar-se a cursasantlluc.cat. En funció de les places disponibles es podran fer inscripcions el mateix dia a un preu de 15€ (5km) i 17€ (10km) al Pavelló Municipal d’Olot de 8 a 9 del matí. 

Un sorral adaptat al Parc de les Móres d’Olot
Els diners que es van recollir l’any passat amb la I edició de la Cursa inclusiva i amb l’ajuda d’alguns patrocinadors i de l’Ajuntament d’Olot s’ha pogut comprar i col·locar un sorral adaptat per a nens i nenes amb cadira de rodes al Parc de les Móres d’Olot. S’ha escollit aquest parc infantil i la compra d’un sorral adaptat perquè es va demanar a les famílies participants i van suggerir aquesta proposta. A més, aquest parc és un dels més grans i cèntrics de la ciutat que també era una de les seves peticions. 

Actualment només hi ha un altre parc a la ciutat amb un gronxador adaptat per persones amb mobilitat reduïda. És el Parc de Malatosquer (al barri de Sant Roc), a la zona de pistes de futbol i de bàsquet (La Solfa). 

notícies

SERVEI DE CATALÀ I SALUT

Fruït d’un conveni des del març del 2009 amb el Consorci de la Normalització Lingüística, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha potenciat un projecte conjunt que té com a objectiu reflexionar la diversitat i els hàbits lingüístics i la importància de fer del català una llengua comuna.
L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa és el primer centre hospitalari en adherir-se al voluntariat per la llengua. El projecte no és només innovador, sinó que pot ser un bon model per a la resta del territori.
El Departament de Cultura, als Premis Pompeu Fabra 2012, va premiar l’Hospital d’Olot a la categoria de Voluntariat Lingüístic que s’atorga a una iniciativa que hagi afavorit l’extensió de l’ús del català.
A més, cada any s’intenta potenciar i millorar l’ús del català en aquest àmbit professional mitjançant activitats de tota mena. El 2016, s’ha presentat un material elaborat pel Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental. Les tècniques Neus Farré, Rosa Maria Llunell i Núria Rossell van elaborar-lo per a la Fundació Hospital de Sant Celoni. D’aquesta Guia, el Servei de Català d’Olot-La Garrotxa ha seleccionat una part d’informació de l’apartat imatge i comunicació i la de l’apartat de Convencions gràfiques. Aquest material, sense alteracions, es pot consultar a continuació.

Guia lingüística de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa

– Vídeos

Video corporatiu

Podeu veure tots els vídeos de la Fundació al compte de Youtube

No hi ha extensions per instal·lar o activar. <a href="%1$s" title="Return to the Dashboard">Return to the Dashboard</a>

Go to Top