COMUNICACIÓ2020-05-19T15:05:03+00:00

Comunicació

“Un nadó, un arbre”, un nou projecte per vincular a la natura tots els nadons nascuts a la Garrotxa

“Un nadó, un arbre”, un nou projecte per vincular a la natura tots els nadons nascuts a la Garrotxa

En el moment de l’alta del nadó, s’entregarà a la mare un plançó autòcton i un diploma acreditatiu,
per tal de vincular la família a l’entorn natural.
Durant el mes d’abril es reuniran els nadons i les seves famílies i es farà la replantació de tots els plançons al bosquet de l’Hospital d’Olot. 

“Un nadó, un arbre” és un projecte de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica que neix de la mà de l’Associació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. El programa s’emmarca en la campanya: “Simbiosi: boscos que cuiden els pacients, pacients que cuiden el bosc”, subvencionada pel Departament de Territori i Sostenibilitat. 

Tots els nadons que neixin a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa rebran un plançó d’una espècie autòctona de la Garrotxa gràcies a la col·laboració de Forestal Catalana SA i un diploma acreditatiu il·lustrat per l’artista garrotxí Tavi Algueró, així com les instruccions i recomanacions per cuidar-lo a casa. Posteriorment, es farà una replantació col·lectiva amb totes les famílies que els darrers mesos hagin estat pares al centre hospitalari. 

L’acte de plantació dels plançons es preveu fer durant el mes d’abril de 2021, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut i l’aniversari del Follet de la Garrotxa. La zona del bosc dels “Tres turons”, just al costat de l’Hospital d’Olot, és el lloc escollit per començar aquest vincle entre les famílies, la natura i el centre. Aquesta acció també pretén millorar la zona del bosquet que ha patit més a causa d’espècies invasores com la papallona del boix. 

El programa pretén estimular els factors de protecció i de contacte amb la natura des del moment del naixement. D’aquesta manera s’enforteix la salut del nounat i es redueixen o s’eliminen les exposicions mediambientals de risc i s’estimulen factors protectors com l’activitat física. 

Es calcula poder fer cada any una entrega d’uns 450 plançons, coincidint amb el nombre de naixements que a hores d’ara hi ha de mitjana a l’Hospital. 

L’entrega d’aquests primers plançons s’ha fet aquest dimecres 25 de novembre coincidint amb la Setmana de la Pedra Seca, impulsada per Col·laboraXPaisatge amb la col·laboració del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. 

La Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica és l’única d’aquestes característiques a tot Catalunya i una aposta de l’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa i el Ripollès per poder millorar la salut i el medi ambient en la infància i l’adolescència. 

Casos amb COVID-19 a l’Hospital d’Olot

Casos amb COVID-19 a l’Hospital d’Olot

Actualitzem els casos amb COVID-19 que hem atès o gestionat des de la Fundació. 

  • 5 professionals amb COVID-19.
  • 18 pacients ingressats amb COVID-19.
  • 253 altes hospitalàries de pacients que han superat la COVID-19 i que han pogut tornar al domicili.
  • 46 defuncions a l’Hospital d’Olot de pacients amb COVID-19 des de l’inici de la pandèmia, l’última el diumenge 15 de novembre de 2020.
  • 38 pacients crítics amb COVID-19 a l’Hospital d’Olot, l’últim aquest dimarts 24 de novembre de 2020.  

Última actualització: dimecres 25 de novembre de 2020.

 

Primers cribratges intensius de Covid-19 a Olot

Primers cribratges intensius de Covid-19 a Olot

Comencen demà 25 de novembre i s’allargarà fins el divendres 27 
Es faran proves de detecció de la Covid-19 a persones asimptomàtiques de més de 16 anys 

En el marc de la nova estratègia del Departament de Salut d’intensificar els cribratges poblacionals per frenar els casos de la COVID-19 a Catalunya, demà s’inicien els primers cribratges intensius, que a la Regió Sanitària de Girona començaran per Olot i Banyoles.

Les dates i espais de les proves són les següents:

Ciutat d’Olot:

Dies i horari: 25, 26 i 27 de novembre de 10h a 17h

Lloc: Pavelló Firal d’Olot, Recinte de l’Antiga Estació (Carrer Madrid, 17800 Olot)

Des del Departament de Salut s’ha decidit començar per aquests municipis donada l’alta incidència que encara hi ha actualment. A la capital del Pla de l’Estany, aquesta setmana el risc de rebrot se situa als 746 i s’han detectat 94 casos positius. Un 12% de les proves fetes (ja siguin Testos antigènics ràpids o PCR) estan donant positiu. La situació és molt semblant a la de la setmana passada, quan hi havia un risc de rebrot de 752 i es van detectar 79 positius.

A la capital de la Garrotxa la situació epidemiològica el risc de rebrot és de 402, mentre que la setmana passada estava a 817. A Olot, aquesta setmana s’han detectat 70 casos, mentre que la setmana passada eren 138. El percentatge de positius és de 7,23%.

Pensat per a tallar cadenes de contagis en majors de 16 anys

La mesura està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys, amb la finalitat de frenar l’expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. La tècnica a utilitzar serà el test antigènic ràpid (TAR).

L’estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l’extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones contagiades, ja que n’hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Cal destacar la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.

Els cribratges intensius de la Regió Sanitària Girona compten amb la col·laboració dels ajuntaments implicats, que col·laboren en la logística i la difusió local, l’Institut Català de la Salut, que organitza el dispositiu, i el Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública.

Les proves per a la detecció de la COVID-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als centres d’atenció primària (CAP) i als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP).

notícies
TV
Ràdio
Premsa

SERVEI DE CATALÀ I SALUT

Fruït d’un conveni des del març del 2009 amb el Consorci de la Normalització Lingüística, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha potenciat un projecte conjunt que té com a objectiu reflexionar la diversitat i els hàbits lingüístics i la importància de fer del català una llengua comuna.
L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa és el primer centre hospitalari en adherir-se al voluntariat per la llengua. El projecte no és només innovador, sinó que pot ser un bon model per a la resta del territori.
El Departament de Cultura, als Premis Pompeu Fabra 2012, va premiar l’Hospital d’Olot a la categoria de Voluntariat Lingüístic que s’atorga a una iniciativa que hagi afavorit l’extensió de l’ús del català.
A més, cada any s’intenta potenciar i millorar l’ús del català en aquest àmbit professional mitjançant activitats de tota mena. El 2016, s’ha presentat un material elaborat pel Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental. Les tècniques Neus Farré, Rosa Maria Llunell i Núria Rossell van elaborar-lo per a la Fundació Hospital de Sant Celoni. D’aquesta Guia, el Servei de Català d’Olot-La Garrotxa ha seleccionat una part d’informació de l’apartat imatge i comunicació i la de l’apartat de Convencions gràfiques. Aquest material, sense alteracions, es pot consultar a continuació.

Guia lingüística de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa

– Vídeos

Video corporatiu

Podeu veure tots els vídeos de la Fundació al compte de Youtube

VEURE TOTS ELS VÍDEOS
Go to Top