COMUNICACIÓ2020-05-19T15:05:03+01:00

Comunicació

L’Hospital d’Olot adapta el bosc “Els Tres Roures”

L’Hospital d’Olot adapta el bosc “Els Tres Roures” 

S’ha pavimentat una part del bosc per fer-lo accessible i s’hi han construït dos punts de reunió amb bancs. 
En una segona fase prevista pel 2023 es preveu instal·lar-hi la senyalització i consolidar-hi activitats que ja s’hi porten a terme. 

L’Hospital d’Olot ja compta amb un bosc adaptat annex al centre sanitari, es tracta del turó “Els Tres Roures” que es va cedir fa uns anys i que s’ha adequat perquè en puguin fer ús professionals, pacients i familiars. Les obres han estat possibles gràcies a la Diputació de Girona que ha finançat el cost en un 50%, també ha comptat amb la col·laboració del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa.

Les obres d’accessibilitat al Turó dels Tres Roures van començar a finals de juliol i en poques setmanes es van poder finalitzar. S’han pavimentat els accessos i una part de l’interior del bosquet amb sauló sòlid, un material que permet l’accés fàcil amb cotxets, cadires de rodes i caminadors i que també hi puguin passejar persones amb mobilitat reduïda. A banda de l’accés, s’hi han adaptat dos punts de reunió amb bancs, construïts amb les espècies invasores del bosc (les acàcies) per garantir una integració total en el paisatge.

En una segona fase, prevista pel primer trimestre del 2023, es pretén impulsar la senyalització del bosc. Seguint la línia del projecte, s’hi col·locaran les recomanacions, les normatives d’ús i la informació de la fauna i flora en tots els llenguatges: llenguatge oral (àudio), llenguatge escrit (amb lletra i amb Braille), llenguatge de signes (mitjançant codi QR) i llenguatge gràfic (amb pictogrames).

Malgrat facilitar-ne l’accés aquest 2022, des del 2020 el bosc ja acull diferents activitats. Des de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica s’hi organitza dos cops l’any el projecte “Un arbre, un nadó” on les famílies que han tingut els seus fills a l’Hospital d’Olot hi planten un plançó o la visita d’alumnes de les escoles de la Garrotxa per introduir en els nens i nenes que la salut també depèn dels factors mediambientals. Per altra banda, des del Servei de Rehabilitació-Logopèdia s’hi fan trobades mensuals amb un grup de pacients amb dificultats comunicatives. També durant l’estiu s’hi havien organitzat les classes de preparació al part i de postpart.

Guanyador dels primers premis Innova’t de la Fundació

El projecte “Gaudir d’un entorn inclusiu” va ser el guanyador dels I Premis Innova’t de la Fundació el 2019, un concurs pels treballadors del centre que se celebra cada dos anys. La irrupció de la pandèmia de la Covid-19 el 2020 va alentir l’aplicació immediata del projecte.  

“Gaudir d’un entorn inclusiu” va ser un projecte del Servei de Rehabilitació-Logopèdia de la Fundació que pretén definir itineraris adaptats amb exercicis i recomanacions a l’entorn de l’Hospital per integrar-lo com un espai únic. El foment de l’activitat física i la millor qualitat de vida, sobretot per a pacients ingressats i familiars, són els objectius que persegueix la iniciativa.

Les infermeres de l’Hospital d’Olot comencen a prescriure medicaments i material sanitari

Les infermeres de l’Hospital d’Olot comencen a prescriure medicaments i material sanitari

Inicialment ho faran 9 infermeres dels serveis de consultes externes i el sociosanitari. 
Les infermeres de l’atenció primària de la Fundació ja van començar a prescriure el febrer de l’any passat en el marc del pla pilot
del Departament de Salut. 

Un grup reduït de 9 infermeres de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ja poden prescriure medicaments i productes sanitaris no subjectes a prescripció mèdica, un total de 5.978 articles, mitjançant la recepta electrònica i amb signatura pròpia. Es tracta d’una demanda històrica del sector que permet millorar la qualitat de l’atenció i disminuir la duplicitat de visites. 

Per poder fer la indicació, cal que les infermeres tinguin l’acreditació corresponent. A la Fundació, el 55,6% de l’equip d’infermeria ja s’ha acreditat, demostrant més d’un any d’experiència professional i estant col·legiades. Aquesta nova etapa a l’Hospital s’inicia amb un grup reduït de 9 infermeres als serveis de consultes externes, principalment a la unitat de cures, i al sociosanitari. 

Fins ara, la indicació i dispensació de medicaments i de material sanitari necessitava la validació d’un metge. Les infermeres feien la proposta del tractament, però estaven obligades a ensenyar-la al personal mèdic, que eren els únics que podien confirmar la medicació i fer la recepta. Ara són autònomes per fer la indicació de material sanitari com per exemple bolquers, material per a ostomies i medicaments bàsics, entre altres. 

Carme Pastor, directora infermera de la Fundació, explica que “la prescripció infermera no és una nova competència de la professió, sinó una pràctica habitual. En el dia a dia de les inferemres ja indiquen tècniques, productes sanitaris, fàrmacs i consells de salut, però el que faltava era la regulació per tal d’emparar legalment aquesta pràctica habitual”. Pastor afegeix que aquesta és una “reivindicació històrica” i que “l’objectiu del centre és anar ampliant la prescripció infermera a més professionals de l’Hospital que necessitin aquesta pràctica per reduir visites, ser més àgils davant les necessitats del pacient i avançar en la professió”. 

A la Regió Sanitària de Girona ja hi ha hospitals com l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona on les infermeres hospitalàries poden prescriure. 

La primera fase, a l’atenció primària 

El desplegament de la prescripció infermera a la Fundació es va iniciar el febrer de l’any passat a l’atenció primària, amb una prova pilot impulsada des del Departament de Salut, atès que els professionals que hi treballen són els que més prescripcions autònomes fan. A les àrees bàsiques de la Fundació, més d’un 95% de les infermeres ja estan acreditades; de fet, només dues no han pogut finalitzar el procés. 

Tot i alguns problemes tècnics inicials i l’adaptació de les solucions informàtiques, l’adjunta a la direcció d’atenció primària de la Fundació, Susagna Serrano, destaca que “la infermera és qui té els coneixements dels productes i les eines per identificar què necessita cada usuari i això, a banda d’autonomia, millora l’eficiència de l’atenció“. 

La PEHSU Garrotxa participa en l’acord de constitució de l’Aliança Global per Renaturalitzar la Salut de la Infància i l’Adolescència (GRSIA)

La PEHSU Garrotxa participa en l’acord de constitució de l’Aliança Global per Renaturalitzar la Salut de la Infància i l’Adolescència (GRSIA)

L’acord s’ha signat aquest matí entre pediatres, investigadors mediambientals i organitzacions civils i hi ha participat el pediatre ambiental de la Fundació, Ferran Campillo. 

Aquest matí s’ha signat a Madrid l’Aliança Global per Renaturalitzar la Salut de la Infància i l’Adolescència (GRSIA) per promoure la reconnexió d’aquests col·lectius amb la naturalesa. Investigadors, empreses, institucions, societats científiques i organitzacions civils, liderades per l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) i el seu Comitè de Salut Mediambiental (CSMA), han signat aquest acord que pretén reconnectar els joves amb la biodiversitat i la salut del planeta. Ferran Campillo, pediatre mediambiental i membre de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa (PEHSU Garrotxa), ha format part d’aquest nucli que impulsa la iniciativa.

S’ha anomenat Alianza GRSIA i es constitueix com un laboratori d’idees amb l’objectiu d’identificar oportunitats i solucions innovadores pels principals reptes i problemes de salut mediambientals de la infància i l’adolescència, així com crear i enfortir espais de diàleg i debat científic que contribueixin a reconnectar els joves amb la biodiversitat i la salut del planeta.

Aquesta xarxa de treball vol ser un referent internacional en qüestions referents a la salut mediambiental infantil, la prescripció de naturalesa i la neutralitat de carboni per estimular l’auto cura i motivar a les persones a fer canvis en el seu estil de vida.

La Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa, PEHSU Garrotxa

La PEHSU Garrotxa va néixer a l’Hospital d’Olot a finals del 2017 amb l’objectiu d’abordar la detecció, l’avaluació i el maneig de malalties i riscos mediambientals relacionats amb la salut dels infants, a més de proporcionar educació, formació i recerca en aquesta àrea del coneixement.

Des de llavors la unitat ha liderat el programa de cribratge ambiental de l’embaràs, l’anomenat “Full Verd”, a la consulta de pediatria ambiental de l’Hospital. En aquesta visita totes les parelles embarassades de la comarca són avaluades per detectar riscos ambientals per la l’embaràs com per exemple radiacions ionitzants, fàrmacs o productes amb capacitat per generar malformacions o toxicitat, exposicions ocupacionals, el consum de tabac alcohol o altres drogues, o l’exposició a pesticides, entre d’altres. També han promogut el projecte “Un nadó, un arbre” conjuntament amb altres entitats del territori per vincular el nadó i la seva família amb la naturalesa. Durant aquests darrers anys la PEHSU també ha participat i liderat diversos estudis referents a la infància i la seva salut vinculada als factors medi ambientals.

notícies
TV
Ràdio
Premsa

SERVEI DE CATALÀ I SALUT

Fruït d’un conveni des del març del 2009 amb el Consorci de la Normalització Lingüística, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha potenciat un projecte conjunt que té com a objectiu reflexionar la diversitat i els hàbits lingüístics i la importància de fer del català una llengua comuna.
L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa és el primer centre hospitalari en adherir-se al voluntariat per la llengua. El projecte no és només innovador, sinó que pot ser un bon model per a la resta del territori.
El Departament de Cultura, als Premis Pompeu Fabra 2012, va premiar l’Hospital d’Olot a la categoria de Voluntariat Lingüístic que s’atorga a una iniciativa que hagi afavorit l’extensió de l’ús del català.
A més, cada any s’intenta potenciar i millorar l’ús del català en aquest àmbit professional mitjançant activitats de tota mena. El 2016, s’ha presentat un material elaborat pel Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental. Les tècniques Neus Farré, Rosa Maria Llunell i Núria Rossell van elaborar-lo per a la Fundació Hospital de Sant Celoni. D’aquesta Guia, el Servei de Català d’Olot-La Garrotxa ha seleccionat una part d’informació de l’apartat imatge i comunicació i la de l’apartat de Convencions gràfiques. Aquest material, sense alteracions, es pot consultar a continuació.

Guia lingüística de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa

– Vídeos

Video corporatiu

Podeu veure tots els vídeos de la Fundació al compte de Youtube

VEURE TOTS ELS VÍDEOS

No hi ha extensions per instal·lar o activar. <a href="%1$s" title="Return to the Dashboard">Return to the Dashboard</a>

Go to Top