L’Hospital d’Olot posa en marxa una nova iniciativa que permet que la mare o el pare dels infants que han de ser operats puguin acompanyar-los a quiròfan i ser-hi durant la inducció a l’anestèsia. Aquest moment pot ser difícil, tant per als infants com per a la família, donat que s’enfronten a una situació i un espai desconeguts. Amb l’acompanyament d’un dels progenitors aquest procés pot resultar més natural i menys estressant.
Per fer-ho possible, el Servei d’Anestèsia ha redactat un nou protocol que habilita la presència d’un dels progenitors, així com l’adquisició d’uns vestits de protecció (bata, barret quirúrgic, polaines i mascareta) per no posar en risc l’asèpsia dels quiròfans.
El circuit és molt similar al que se seguia fins ara: l’infant i la família fan l’acollida a l’Hospital de Dia Quirúrgic i el portalliteres acompanya el progenitor i el nen o nena fins a l’àrea de trànsfer de lliteres a quiròfan. En aquest punt l’espera l’especialista en anestesiologia i la infermera d’anestèsia, així com també, la resta de personal de quiròfan i, sense passar per reanimació, el traslladen al quiròfan i procedeixen a fer la inducció anestèsica. Aquesta inducció és inhalatòria, és a dir, que s’administra mitjançant una mascareta facial pediàtrica. L’aplicació de la mascareta a la cara de l’infant va a càrrec del progenitor, sota les indicacions del personal d’anestèsia, que és qui l’hi subjecta acoblada a la cara de l’infant.
Just en el moment en què l’infant comença a notar els efectes de l’anestèsia, es convida el progenitor a abandonar el quiròfan, acompanyat en tot moment pel portalliteres, i el porta fins al trànsfer de lliteres. Allà el familiar es canvia i torna a Hospital de Dia, des d’on espera que finalitzi la intervenció al seu filla o filla. Anualment, es fan quasi dues-centes intervencions quirúrgiques a menors d’edat; el 2023 se’n van fer 173.
Amb aquesta iniciativa s’aconsegueix reduir l’angoixa i l’estrès del pacient i de les famílies, així com també minimitzar la necessitat de sedació prèvia dels petits.
El conte animat Avui operen la Mia
Des de l’àrea quirúrgica, fa uns anys ja es va crear un videoconte amb l’objectiu de reduir l’ansietat i la por en els pacients pediàtrics abans d’entrar a quiròfan. La història, amb la Mia com a protagonista, relata tot el procés a què ella se sotmet el dia de l’operació, des del moment de l’ingrés al centre fins que rep l’alta, passant pel preoperatori, la intervenció i, finalment, la recuperació.
La iniciativa va néixer de l’equip d’infermeria de l’àrea quirúrgica, que va observar la necessitat d’explicar als infants com és el procés operatori per aconseguir beneficis com ara reduir neguit o dolor, disminuir la necessitat de fàrmacs o tenir una estada hospitalària més curta, tots associats a una bona preparació abans d’una cirurgia. Amb aquest objectiu, l’equip va elaborar el guió de la història, que passa als espais del centre i que protagonitzen els professionals que intervenen en el procés quirúrgic, perquè l’infant s’hi vagi familiaritzant. Un altre personatge que hi intervé és el Follet de la Garrotxa que, a través de la veu del garrotxí Carles Reyes, és l’encarregat d’explicar l’experiència de la Mia.