COMUNICACIÓ2020-05-19T15:05:03+01:00

Comunicació

Els deu anys de l’Hospital, en una exposició il·lustrada

Els deu anys de l’Hospital, en una exposició il·lustrada

Els alumnes de l’Escola Municipal d’Expressió han dibuixat, des del seu punt de vista, la trajectòria del centre.
L’exposició es pot veure al vestíbul de l’Hospital fins a mitjans de gener.

Aquesta era la iniciativa que faltava per commemorar el desè aniversari de l’Hospital d’Olot: una exposició que il·lustra el pas dels anys. Els alumnes de l’Escola Municipal d’Expressió (EME), amb l’ajuda de l’artista i professor Tavi Algueró, han creat aquesta exposició que ja es pot veure al vestíbul del centre.

Amb les il·lustracions intenten reflectir el transcurs del temps a l’Hospital. Són deu anys del trasllat de l’antic edifici, al vell mig de la ciutat, a les noves instal·lacions on ens trobem ara. Amb els seus dibuixos es pot intuir una certa cronologia del que han representat aquests deu anys. El canvi d’ubicació i les noves instal·lacions i aparellatge han obert possibilitats per millorar l’atenció dels garrotxins i garrotxines.

L’exposició es pot veure al vestíbul del centre fins a mitjans de gener.

Primera caminada solidària per La Marató de 3Cat

Primera caminada solidària per La Marató de 3Cat

L’organitzen conjuntament l’ABS de Sant Joan les Fonts i l’Ajuntament del municipi i tota la recaptació es destinarà a la investigació i recerca per les malalties respiratòries.
La caminada sortirà de la Plaça Major del poble i arribarà fins al Volcà d’Aiguanegra.

El diumenge 15 de desembre l’ABS de Sant Joan les Fonts i l’Ajuntament del municipi organitzen la primera caminada solidària per les malalties respiratòries, en el marc de La Marató de 3Cat.

La sortida serà a les 9 h del matí a la Plaça Major de Sant Joan i es pujarà fins al Volcà d’Aiguanegra. Un cop allà, cap a les 10.30 h, es desplegarà una pancarta dins el cràter del volcà, es farà una fotografia de grup per enviar a La Marató i hi haurà esmorzar per a tots els participants. Totes aquelles persones que tinguin mobilitat reduïda poden apuntar-se igualment, hi haurà vehicles alternatius que els portaran fins el final del recorregut. 

És la primera vegada que s’organitza aquesta activitat conjunta entre les dues institucions amb l’objectiu d’augmentar el marcador de La Marató de 3Cat. Es demana una inscripció solidària prèvia (en efectiu) a l’Ajuntament de Sant Joan (de 9 h a 14 h) o al CAP de Sant Joan (de 8 h a 20 h). Els adults 5€ i els menors de 14 anys 3€.

Entre tots farem pujar el marcador de La Marató de 3Cat!

L’Hospital d’Olot permet l’acompanyament a quiròfan d’un progenitor en les cirurgies pediàtriques

L’Hospital d’Olot permet l’acompanyament a quiròfan d’un progenitor en les cirurgies pediàtriques

Des d’aquest mes de novembre tots els pacients menors d’edat poden entrar al quiròfan acompanyats per un dels seus progenitors.
Una iniciativa que busca reduir l’estrès i l’angoixa davant el procés quirúrgic, tant del menor com dels seus familiars.

L’Hospital d’Olot posa en marxa una nova iniciativa que permet que la mare o el pare dels infants que han de ser operats puguin acompanyar-los a quiròfan i ser-hi durant la inducció a l’anestèsia. Aquest moment pot ser difícil, tant per als infants com per a la família, donat que s’enfronten a una situació i un espai desconeguts. Amb l’acompanyament d’un dels progenitors aquest procés pot resultar més natural i menys estressant.

Per fer-ho possible, el Servei d’Anestèsia ha redactat un nou protocol que habilita la presència d’un dels progenitors, així com l’adquisició d’uns vestits de protecció (bata, barret quirúrgic, polaines i mascareta) per no posar en risc l’asèpsia dels quiròfans.

El circuit és molt similar al que se seguia fins ara: l’infant i la família fan l’acollida a l’Hospital de Dia Quirúrgic i el portalliteres acompanya el progenitor i el nen o nena fins a l’àrea de trànsfer de lliteres a quiròfan. En aquest punt l’espera l’especialista en anestesiologia i la infermera d’anestèsia, així com també, la resta de personal de quiròfan i, sense passar per reanimació, el traslladen al quiròfan i procedeixen a fer la inducció anestèsica. Aquesta inducció és inhalatòria, és a dir, que s’administra mitjançant una mascareta facial pediàtrica. L’aplicació de la mascareta a la cara de l’infant va a càrrec del progenitor, sota les indicacions del personal d’anestèsia, que és qui l’hi subjecta acoblada a la cara de l’infant.

Just en el moment en què l’infant comença a notar els efectes de l’anestèsia, es convida el progenitor a abandonar el quiròfan, acompanyat en tot moment pel portalliteres, i el porta fins al trànsfer de lliteres. Allà el familiar es canvia i torna a Hospital de Dia, des d’on espera que finalitzi la intervenció al seu filla o filla. Anualment, es fan quasi dues-centes intervencions quirúrgiques a menors d’edat; el 2023 se’n van fer 173.

Amb aquesta iniciativa s’aconsegueix reduir l’angoixa i l’estrès del pacient i de les famílies, així com també minimitzar la necessitat de sedació prèvia dels petits.

El conte animat Avui operen la Mia

Des de l’àrea quirúrgica, fa uns anys ja es va crear un videoconte amb l’objectiu de reduir l’ansietat i la por en els pacients pediàtrics abans d’entrar a quiròfan. La història, amb la Mia com a protagonista, relata tot el procés a què ella se sotmet el dia de l’operació, des del moment de l’ingrés al centre fins que rep l’alta, passant pel preoperatori, la intervenció i, finalment, la recuperació.

La iniciativa va néixer de l’equip d’infermeria de l’àrea quirúrgica, que va observar la necessitat d’explicar als infants com és el procés operatori per aconseguir beneficis com ara reduir neguit o dolor, disminuir la necessitat de fàrmacs o tenir una estada hospitalària més curta, tots associats a una bona preparació abans d’una cirurgia. Amb aquest objectiu, l’equip va elaborar el guió de la història, que passa als espais del centre i que protagonitzen els professionals que intervenen en el procés quirúrgic, perquè l’infant s’hi vagi familiaritzant. Un altre personatge que hi intervé és el Follet de la Garrotxa que, a través de la veu del garrotxí Carles Reyes, és l’encarregat d’explicar l’experiència de la Mia.

notícies

SERVEI DE CATALÀ I SALUT

Fruït d’un conveni des del març del 2009 amb el Consorci de la Normalització Lingüística, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha potenciat un projecte conjunt que té com a objectiu reflexionar la diversitat i els hàbits lingüístics i la importància de fer del català una llengua comuna.
L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa és el primer centre hospitalari en adherir-se al voluntariat per la llengua. El projecte no és només innovador, sinó que pot ser un bon model per a la resta del territori.
El Departament de Cultura, als Premis Pompeu Fabra 2012, va premiar l’Hospital d’Olot a la categoria de Voluntariat Lingüístic que s’atorga a una iniciativa que hagi afavorit l’extensió de l’ús del català.
A més, cada any s’intenta potenciar i millorar l’ús del català en aquest àmbit professional mitjançant activitats de tota mena. El 2016, s’ha presentat un material elaborat pel Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental. Les tècniques Neus Farré, Rosa Maria Llunell i Núria Rossell van elaborar-lo per a la Fundació Hospital de Sant Celoni. D’aquesta Guia, el Servei de Català d’Olot-La Garrotxa ha seleccionat una part d’informació de l’apartat imatge i comunicació i la de l’apartat de Convencions gràfiques. Aquest material, sense alteracions, es pot consultar a continuació.

Guia lingüística de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa

– Vídeos

Video corporatiu

Podeu veure tots els vídeos de la Fundació al compte de Youtube

Go to Top