Detectats 22 casos de càncer colorectal a la Garrotxa

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, que es va iniciar a la Garrotxa el gener del 2015 i és impulsat pel Catsalut, s’està realitzant a tot Catalunya i es basa en la realització d’una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang oculta amb femta. La població diana rep una carta a casa on se’ls explica el funcionament del programa i se’ls recondueix a la farmàcia, on se’ls dona un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a la farmàcia.

Si els resultats són negatius, o sigui, que no es detecta sang a la femta, els participants reben un carta on se’ls informa i se’ls convida a prendre part del programa dos anys després. En cas que els resultats siguin positius i es detecti sang en femta, se’ls cita per a una visita amb la infermera del programa i per una colonoscòpia amb sedació.

A la Garrotxa hi han participat 6.860 persones del conjunt de les convidades a participar, que representa un 48,75%. Les dades corresponen a les àrees bàsiques d’Olot, St. Joan les Fonts, Besalú i la Vall d’en Bas. Aquests dos últims municipis són els que més participació han tingut, 51,07% i 57,57% respectivament; mentre que Olot ha tingut un 46,80% i Sant Joan les Fonts un 49,11%.

D’aquest 48,75%, 473 persones han obtingut un resultat positiu (6,90%) i per tant s’han derivat a la infermera del programa. En total s’han realitzat 446 colonoscòpies a l’Hospital d’Olot que han acabat diagnosticant 22 càncers.

A la Garrotxa les àrees bàsiques de Sant Joan les Fonts i la Vall d’en Bas ja han iniciat la segona ronda del programa; mentre que Besalú ho farà el maig i Olot el setembre. Aquest programa de cribratge se situa en el marc del Pla de Salut de Catalunya 2016-2020 per potenciar els aspectes preventius.