El Banc de Sang busca a La Garrotxa persones que hagin patit la Covid-19 per donar plasma per als malalts

El 4 de novembre es fa la segona campanya de donació de plasma de Catalunya dirigida exclusivament a persones
que hagin superat la malaltia.
El seu plasma és ric amb anticossos contra el coronavirus i pot ser un tractament efectiu per als malalts. 

El Banc de Sang està buscant persones que hagin passat la Covid-19 i vulguin donar plasma per als malalts que l’estan patint en aquests moments.

Per poder donar cal:

  • Tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos
  • En el cas de les dones, no haver estat embarassada
  • No haver estat transfós
  • Haver superat la malaltia fa més de 28 dies i menys de 3 mesos
  • Tenir una prova diagnòstica que hagi confirmat la malaltia

La campanya de donació serà dimecres 4 de novembre a l’Hospital d’Olot. Les persones que vulguin participar-hi cal que contactin amb la Meritxell Casacuberta per concertar cita prèvia escrivint a mcasacuberta@bst.cat o trucant al 607 35 10 99.

A més d’aquesta col·lecta especial, als principals hospitals de Catalunya també s’hi recull plasma de persones que hagin superat la Covid-19. Per participar, cal deixar les dades al web www.donarsang.gencat.cat/plasmacovid19.

El plasma com a tractament

Els malalts que han superat una infecció pel coronavirus han fabricat anticossos (defenses) dirigits contra aquest virus. Aquests anticossos es troben en el plasma i, si els administrem a un malalt, podem ajudar a superar la infecció. 

El plasma recollit pel Banc de Sang s’utilitza per a pacients en el marc de diferents estudis clínics per poder evidenciar que és un recurs terapèutic vàlid per superar la malaltia.

La donació de plasma es fa mitjançant un procediment que coneixem amb el nom de plasmafèresis. Té una durada de 45 minuts i permet obtenir només el plasma mentre que les cèl·lules de la sang es retornen al donant.

El Banc de Sang té una àmplia experiència en la practica de plasmafèresis, l’any passat en va fer més de 20.000.