El Departament de Salut impulsa un cribatge massiu a Olot durant tres dies per frenar els contagis de COVID-19

S’ha convocat els dies 12, 13 i 17 d’abril en tres espais diferents de la ciutat i en horari altern de matí i tarda.
Es faran proves PCR i cal que els participants siguin asimptomàtics i no estiguin vacunats.

El Departament de Salut impulsarà aquesta setmana un cribratge massiu a la ciutat d’Olot en el marc de l’estratègia de gestió de la pandèmia i amb l’objectiu de detectar possibles contagis de COVID-19 i tallar les cadenes de transmissió. Es faran testos PCR i hi poden participar les persones entre 16 i 70 anys que no estiguin vacunades. El resultat es podrà consultar a través de La Meva Salut entre 24 i 72 hores posteriors a la prova. El dispositiu es desenvoluparà durant tres dies, el 12, 13 i 17 d’abril,  en horaris alterns de matí i tarda i en tres espais diferents del municipi per facilitar l’accessibilitat al cribratge a tota la població:

  • Dilluns 12 d’abril:  de 9h a 15h a la Sala El Torín (Carrer Roser, 13).
  • Dimarts 13 d’abril: de 14h a 20h al Pavelló Firal (Carrer Madrid),
  • Dissabte 17 d’abril: de 9h a 15h al Casal Social de Sant Miquel (Circumval·lació Jaume I el Conqueridor, 16).

Des del Departament de Salut s’ha decidit fer aquest cribratge a Olot donada l’alta incidència que hi ha actualment al municipi. Aquesta última setmana el risc de rebrot se situa a 603 i l’Rt actualment és de 0,82. En l’última setmana s’han detectat 99 casos positius i un 14,66% de les proves fetes a la ciutat (ja siguin tests antigènics ràpids o PCR) han donat positiu. La setmana anterior el risc de rebrot a Olot doblava l’actual, amb 1.209 punts, una Rt d’1,62 i 168 positius.

Aquest serà el segon cribratge poblacional que s’impulsa a la capital garrotxina, després del celebrat entre el 25 i el 27 de novembre de l’any passat.

Pensat per a tallar cadenes de contagis en majors de 16 anys

La mesura està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys, amb la finalitat de frenar l’expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària.

L’estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l’extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades asimptomàtiques no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones contagiades, ja que n’hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Cal destacar la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.

Aquest cribratge s’està organitzant amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot, que col·labora en la logística i la difusió local, l’Institut Català de la Salut i l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Les proves per a la detecció de la COVID-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als centres d’atenció primària (CAP).