El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte detecta la malaltia a 14 garrotxins
A la Garrotxa, en aquesta segona ronda hi han participat 5.676 homes i dones d’entre 50 i 69 anys, un 44,98% de la població convidada
El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte (PDPCCR) ha tancat la segona ronda a la comarca de la Garrotxa aquest mes de març, amb la participació de 5.676 persones, un 44,68% de la població diana convidada.
D’aquests, un 5,77% (328) ha obtingut un resultat positiu al test de sang oculta en femta, casos que s’han derivat a l’Hospital d’Olot per fer-se una colonoscòpia per confirmar o descartar un tumor. S’han realitzat un total de 301 exploracions colorectals, que han permès detectar 14 càncers, cosa que representa un 4,65% dels resultats positius.
El PDPCCR es fa a partir d’una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang oculta en femta. La població convidada rep una carta a casa on se’ls explica el funcionament del programa i se’ls recondueix a la farmàcia, on se’ls dona un potet per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la portin de nou a la farmàcia. Si els resultats són negatius, els participants reben una carta a casa amb la informació i se’ls convida a tornar entrar al programa dos anys després. En cas que els resultats siguin positius i es detecti sang en femta, se’ls cita per a una visita amb la infermera del programa i per fer-se una colonscòpia.
El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte es va iniciar a la Regió Sanitària de Girona el 2013, a la comarca del Baix Empordà. La Garrotxa s’hi va introduir el 2015 juntament amb el Ripollès i, a finals del 2017, es va completar tota la implantació a la Regió. A Girona, el programa es coordina des de l’oficina tècnica de l’Institut d’Assistència Sanitària.
Aquest programa de cribratge se situa en el marc del Pla de Salut de Catalunya 2016-2020 per potenciar els aspectes preventius.
Impacte del programa a la Garrotxa
A la comarca, la primera ronda es va iniciar el gener del 2015 i a finals del 2016 es va acabar d’implantar a totes les àrees bàsiques de salut d’aquest àmbit territorial. La segona ronda es va iniciar el gener del 2017 i es va tancar a finals del 2018. Aquest mes de març, s’ha iniciat la tercera ronda que es preveu que finalitzarà el desembre del 2020.
En aquests quatre anys, han donat positiu un total de 803 anàlisis i s’han realitzat a l’Hospital d’Olot 748 colonoscòpies. Aquestes proves diagnòstiques han permès detectar càncer a 36 persones, les quals van iniciar tractament gràcies al PDPCCR.
El càncer de còlon i recte a Catalunya
A Catalunya cada any es diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte, i actualment és la segona causa de mort de càncer a Catalunya en homes –després del de pròstata- i en dones –després del de mama-.
Com que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç.