Els centres d’atenció primària de la Fundació han fet més de 150 poligrafies en col·laboració amb la Unitat del Son

Les primeres poligrafies a l’atenció primària es van començar a fer la primavera del 2024 al CAP de Sant Joan les Fonts i, passat l’estiu, també a la Vall d’en Bas. 

Des del març de 2024, la Unitat del Son funciona en perfecte coordinació amb l’atenció primària i atén els pacients directament a l’Àrea Bàsica de Sant Joan les Fonts i, des del setembre, també a la de la Vall d’en Bas. Fins aleshores, les poligrafies al domicili es gestionaven des de l’àrea de consultes externes de l’Hospital, amb el personal d’infermeria i de pneumologia de referència; a partir de llavors, les que fan referència a la població d’ambdues àrees bàsiques es demanen i es preparen directament als CAP o consultoris locals. 

Durant aquest període s’han fet 156 poligrafies als centres d’atenció primària de la Fundació: 104, al CAP de Sant Joan les Fonts, i 52, entre el CAP de la Vall d’en Bas i els consultoris locals de Sant Feliu de Pallerols i les Planes d’Hostoles. 

Aquesta descentralització i nova estructuració de la unitat ha permès incrementar de forma notable el nombre de poligrafies a la Fundació, que ha passat de les 219 el 2023 a les 540 el 2024/25, de les quals 156 s’han fet a l’atenció primària. També ha permès reduir la llista d’espera, evitar desplaçaments i dedicar més temps a les polisomnografies (amb internament nocturn) en l’àmbit hospitalari, una prova que es va començar a fer el març de 2024 a l’Hospital. Precisament, d’aquestes últimes, se n’han fet 154: 130 en adults i 24 en infants. 

El circuit per fer aquesta prova a l’atenció primària s’inicia amb la visita al metge o infermer de capçalera que fa el test stop-bang, un test molt breu d’entre un i dos minuts i una història clínica de son auto-administrada. Si és positiu, es deriva al personal d’infermeria de primària, que és l’encarregat d’explicar al pacient com es col·loca i es retira l’aparell. Habitualment, registren unes set hores de son, de les 23 h a les 6 h. 

Aquesta prova és l’exploració més utilitzada per a l’estudi de l’apnea del son i consisteix a fer un monitoratge del es principals constants del sistema respiratori durant el descans del pacient. La poligrafia respiratòria domiciliària permet detectar el flux d’aire pel nas, el ronc, el moviment toràcic i abdominal, la saturació d’oxigen, el pols i la postura quan es dorm, dades indispensables per diagnosticar les alteracions respiratòries del son. 

Un cop fet l’estudi, se’ls programa una visita virtual amb l’àrea de pneumologia de la Unitat del Son, en un màxim de set o quinze dies, per completar la història clínica i explicar el diagnòstic. Es poden trobar tres casuístiques: que la prova hagi sortit correcta i que, per tant, se li doni l’alta; que hi hagi una apnea del son a tractar i que per tant, es valori el tractament amb CPAP (pressió positiva contínua a la via respiratòria) i un seguiment amb el personal d’infermeria o l’especialista de la Unitat del Son hospitalària, o que el diagnòstic no sigui del tot acurat, que falti informació essencial i s’hagin de fer més estudis del son des de la unitat hospitalària (prova amb internament a l’Hospital). 

Consells d’higiene del son

A la consulta d’atenció primària amb el personal d’infermeria, a banda d’explicar el funcionament de l’aparell pel registre correcte del son, també es donen uns consells bàsics per controlar la síndrome d’apnees del son i per millorar el ronc i la qualitat del son: 

  • Dormir les hores que facin falta: la majoria de persones necessiten entre 7 i 9 hores de son, també en edat adulta. 
  • Tenir un horari regular de dormir.
  • El llit és per dormir: si no es pot dormir, cal aixecar-se i fer altres activitats fins que s’agafi el son. 
  • Dormir amb postura lateral: dormir panxa amunt empitjora les apnees i el ronc. 
  • Evitar hipnòtics i/o tranquil·litzants. 
  • Evitar prendre alcohol i begudes estimulants. 
  • No fumar.