Els índexs de vacunació gripal milloren a la Garrotxa

Un 39,90% de la població garrotxina considerada de risc s’ha vacunat aquest any, sis punts més que el 2019
Un de cada dos professionals sanitaris de la Garrotxa s’ha posat la vacuna de la grip aquest 2020

La Garrotxa registra una taxa de vacunació més alta respecte del 2019, concretament de sis punts. L’avançament de la campanya de vacunació, quinze dies abans del que és habitual, o l’ampliació del concepte persones de risc o col·lectiu essencial són alguns dels factors que han influenciat en l’augment del percentatge de vacunes administrades a la comarca respecte de l’any passat. La sensibilització i responsabilitat individual de la ciutadania per la situació actual viscuda per la pandèmia de la Covid-19, així com els col·lectius essencials, també ha estat clau per incrementar aquesta xifra. 

L’objectiu de la vacuna és protegir les persones més vulnerables a la grip i així disminuir tant com sigui possible la incidència de la grip en aquests grups diana, que en gran part coincideixen amb els de la Covid-19, i contribuir a reduir l’impacte sobre la pressió assistencial. 

En global, 8.436 persones (39,90%) considerades de risc s’ha vacunat aquest 2020, respecte de les 6.456 (33,35%) del 2019. El centre d’atenció primària amb un percentatge més alt de vacunació ha estat Sant Joan les Fonts (43,47%), seguit de la Vall d’en Bas (42,20%), Olot (39,26%) i Besalú (37,98%). En tots ells el nombre de persones considerades de risc que s’han vacunat aquest 2020 ha augmentat. 

La campanya de vacunació de la grip va començar a mitjans d’octubre i fins aquest mes de desembre encara s’ha vacunat als centres d’atenció primària. A la Garrotxa es van habilitar inicialment 14 punts de vacunació en dies i franges horàries diferents. Aquests espais, la majoria municipals, es van anar ampliant per faciltiat l’accés al màxim de població possible i complir amb les mesures de seguretat davant la Covid-19. Simultàniament, també s’ha vacunat aprofitant les visites de control als CAP. 

Un de cada dos professionals sanitaris, vacunats

La campanya de vacunació entre professionals va començar una mica abans i aquest 2020 ha assolit la taxa més elevada dels darrers anys. Un 50% dels professionals de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa i dels centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut s’han vacunat per la grip en aquesta ocasió, és a dir, un de cada dos. Aquesta tardor inusual, marcada per la pandèmia de la Covid-19, ha comportat un increment de 10 punts respecte el 2019. Els professionals sanitaris han decidit vacunar-se de la grip per protegir els pacients, les seves famílies i a si mateixos. 

La campanya de vacunació interna es va fer de manera intensiva a principis d’octubre i s’ha allargat durant tot el mes de novembre. Com és habitual, és el Servei de Medicina Preventiva qui administra les vacunes a tots els professionals de la Fundació.