Es col·loquen els primers catèters venosos dirigits per ecografia a l’Hospital d’Olot

Les infermeres de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa van col·locar, a finals del 2017, els primers catèters venosos ecoguiats.

La utilització de la tècnica ecoguiada permet visualitzar les venes més profundes, que a la vegada són les més segures per a la col·locació d’un catèter venós. El risc d’infeccions i complicacions és menor, ja que permet veure i escollir la vena de calibre més adequat. A més, la realització d’aquesta tècnica a les unitats d’hospitalització o a l’Hospital de Dia Mèdic-Quirúrgic i Oncològic evita desplaçaments a quiròfan i, en alguns casos, s’estalvia fer plaques de comprovació a radiologia i, per tant, sotmetre els pacients a la radiació.

La tècnica necessita de l’ús d’un ecògraf per localitzar correctament i amb menys invasió la vena, d’aquesta manera és més senzill i ràpid trobar una vena més profunda i d’un calibre més adequat. Fins ara, l’ecògraf era d’ús exclusiu del personal mèdic, i amb la incorporació d’aquesta tècnica l’equip infermer també en fa ús.

Els tractaments antibiòtics de llarga durada o l’alimentació en vena són alguns dels casos en què a l’Hospital d’Olot s’ha pogut utilitzar aquesta tècnica. Des de finals del 2017 s’ha utilitzat en uns 25 casos i es preveu augmentar-ne la xifra.

Aquesta prestació de servei no només es fa a pacients hospitalitzats, sinó que també es realitza la col·locació del catèter a Hospital de Dia Mèdic-Quirúrgic. A diferència d’altres hospitals, a l’Hospital d’Olot no s’ha creat un equip únic per col·locar aquests catèters, sinó que la formació s’ha obert a totes les infermeres i la majoria estan formades per realitzar-la.

Tractaments oncològics

Des dels inicis de la realització de tractaments oncològics a l’Hospital d’Olot, a finals del 2015, l’equip infermer de la unitat ja havia col·locat de manera puntual algun catèter venós dirigit per ecografia. Tot i així, la formació per a la globalitat d’infermeres i l’adopció d’aquesta tècnica com una eina més en l’engranatge del centre no ha arribat fins a finals d’aquest 2017.

L’Hospital de Dia Oncològic, que neix gràcies a la infraestructura del nou hospital, va realitzar aquest 2017 541 sessions d’oncologia, un 23% més que el 2016.