Es desenvolupa una App per millorar la coordinació i el temps de resposta al tractament dels infarts

S’ha dut a terme en el marc d’un projecte de recerca que pretén investigar que l’ús de l’aplicació contribueix a reduir el temps fins a l’inici del tractament i millorar la coordinació entre els diferents professionals i centres de salut
El 15 de setembre es va començar a utilitzar la app en les activacions de Codi infart en les quals hi ha implicats els hospitals de Blanes, Olot i Campdevànol, a més del Trueta i el SEM

Professionals de l’Hospital Dr. Josep Trueta, l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) i la Universitat de Girona (UdG), han desenvolupat una app que té per objectiu millorar la coordinació, el flux d’informació i el temps de tractament dels pacients que han patit un infart agut i que són traslladats d’urgència a l’Hospital universitari de Girona Dr. Josep Trueta, l’hospital de referència del Codi Infart de la Regió Sanitària de Girona. El desenvolupament d’aquesta app s’emmarca dins un projecte de recerca, anomenat Odisea, que serà avaluat per determinar si realment l’ús de la app aconsegueix els objectius plantejats inicialment. 

Així, des del 15 de setembre que s’ha iniciat una fase d’aplicació de la app amb pacients reals, els quals arriben inicialment als hospitals comarcals de Blanes, Olot i Campdevànol. Ara, quan aquests centres hospitalaris reben un pacient que genera una activació de Codi Infart pugen les seves dades a la nova aplicació, incloses les imatges del electrocardiograma, que permeten a l’equip de cardiologia de l’Hospital Trueta valorar a l’instant l’estat del pacient a través d’un dispositiu mòbil o tauleta, i per tant poden orientar als professionals de l’hospital on ha arribat el pacient. L’aplicatiu també incorpora un xat a través del qual els facultatius dels diferents centres poden intercanviar impressions i orientacions clíniques a temps real, un suggeriment de tractament per a cada cas. 

En la prova també hi participa activament el SEM, que fa el trasllat del pacient fins a l’Hospital Trueta. La app incorpora una geolocalització que permet saber en tot moment en quin punt del trasllat hospitalari es troba el malalt i dona eines als hemodinamistes del Trueta per millorar la gestió i l’ocupació de la sala d’hemodinàmica, on els pacients seran sotmesos a una intervenció que permeti restaurar el flux de l’artèria coronària afectada. 

Una vegada el pacient ha estat atès a l’Hospital Trueta se segueix bolcant tota la informació clínica a l’aplicació, de manera que els professionals dels hospitals comarcals que han atès els casos en primera instància poden tenir seguiment de l’evolució dels pacients. 

Els investigadors preveuen que en els propers mesos s’incorporaran en el projecte de recerca els hospitals Santa Caterina de Salt, Figueres i Palamós, i seguidament també els equips d’atenció primària. Els investigadors recolliran les dades durant un any i mig i faran un estudi comparatiu entre els resultats que hi havia abans de l’ús de l’app i els que han recollit durant aquest temps. L’objectiu és valorar si la app ha contribuït a reduir el temps que transcorre fins al tractament i millorar la coordinació i la informació entre els professionals. 

El codi infart s’activa cada any 486 vegades de mitjana a la Regió Sanitària de Girona, amb un temps de tractament mig de 105 minuts entre l’electrocardiograma amb diagnòstic d’infart i l’obertura de l’artèria closa. Els investigadors confien que la app aportarà les millores que persegueixen. 

Girona, 15 d’octubre de 2021