Es redueix un 15% els professionals de la Fundació que es desplacen amb vehicles de motor a la feina
El 2019, un 90% dels professionals es desplaçava al seu lloc de treball amb cotxe o moto; el 2023 es va reduir a un 75%.
La instal·lació d’aparcaments per a bicicletes i patinets o l’ampliació dels horaris del bus comarcal són algunes de les mesures que s’han pres els últims anys.
Els professionals de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa encara escullen majoritàriament els vehicles a motor per desplaçar-se de casa a la feina. Tot i això, en els darrers quatre anys s’han fet passos per millorar la mobilitat activa entre els professionals sanitaris. Si el 2019 el 90% escollien el cotxe o la moto per anar a algun dels centres de treball, aquesta xifra ha baixat en l’enquesta feta a finals del 2023 i se situa a prop del 75%: s’han duplicat els desplaçaments a peu (del 8,7% al 17,5%) i s’han quadruplicat els que es fan amb bicicleta (de l’1,2% al 5,3%).
Són unes xifres que es volen intentar millorar, ja que la meitat dels professionals viuen a menys de 5 km de la feina, una distància que es pot fer amb bici convencional en menys de 20 minuts o en 12 minuts en cas de que s’utilitzi la bicicleta elèctrica.
La Comissió de Mobilitat i el Pla de Desplaçament d’Empresa
El 2021 es va crear la Comissió de Mobilitat de la Fundació amb l’objectiu principal d’impulsar el Pla de Desplaçament d’Empresa (PDE) per tal de transformar la mobilitat entorn de l’Hospital i fer-la més sostenible i saludable.
La possibilitat d’utilitzar un cotxe compartit, l’ús de transports amables (caminar, bicicleta, patinet…) en comptes del vehicle privat motoritzat, l’ús més intensiu de la xarxa de Transport Públic urbà d’Olot (TPO) o organitzar de manera més eficient les activitats laborals i formatives són alguns dels objectius específics que el Pla proposa per millorar la mobilitat dels professionals entorn el seu centre de treball. Pel que fa als usuaris, el PDE té en compte una sèrie d’accions com promoure el transport a demanda, millorar la coordinació dels horaris del transport públic, informar respecte de les possibilitats d’utilització del transport públic o fomentar un règim més racional de visites, agrupant-les per exemple.
Una de les demandes dels professionals va ser la instal·lació de nous aparcaments segurs per a bicicletes, que s’han distribuït entre l’Hospital i les ABS i, properament, s’espera que els aparcaments per a usuaris ubicats a l’entrada de l’Hospital se n’hi sumin de nous i de més segurs. També està previst que l’Ajuntament d’Olot executi el carril bici que ha d’unir l’Hospital amb la carretera de Riudaura, segons recollia el procés participatiu OlotPedala.
Adhesió a la Setmana de la Mobilitat
Durant la Setmana de la Mobilitat, del 16 al 22 de setembre, també organitzem la I Cursa dels transport a Olot, conjuntament amb altres entitats i institucions de la ciutat. Serà el divendres 20 de setembre a partir de les 17 h i amb l’objectiu de mostrar a la ciutadania que, sovint, el cotxe no és tan competitiu com la mobilitat sostenible.