Es reinicien de manera virtual les sessions de preparació al part i postpart, així com les visites a sala de parts

L’equip de ginecologia i obstetrícia ha adaptat els seus circuits assistencials: per una banda, fent visites telefòniques de control i seguiment, i per l’altra, agilitzant i gestionant les altes postpart.
L’equip de llevadores inicia les sessions de preparació al part i postpart mitjançant la videotrucada per mantenir el vincle terapèutic i humà amb les gestants.    

 

La pandèmia ha obligat a reorganitzar l’Hospital i la majoria de serveis del centre. El Servei de Ginecologia i Obstetrícia n’ha estat un. Tot i no interrompre la seva activitat, sí que ha adaptat protocols, circuits interns i sessions grupals a les recomanacions de les autoritats sanitàries. Des de l’inici de la pandèmia i fins ara, s’han atès 40 parts a l’Hospital d’Olot.

Durant aquestes setmanes, l’equip de ginecologia i obstetrícia ha augmentat les visites telefòniques i ha mantingut només aquelles cites presencials imprescindibles per al seguiment de l’embaràs, com són les analítiques o les ecografies. D’aquesta manera s’ha optimitzat al màxim possible els desplaçaments de les gestants i les seves parelles a l’Hospital, considerat aquests dies un centre de risc.

En tot moment s’ha continuat respectant el desig de les famílies i la futura mare indicat al pla de naixement, tant si és un part natural com en cas de demanar l’analgèsia epidural. També es permet el contacte pell amb pell i iniciar la lactància materna, a la mateixa sala de parts, que està recomanat com el mètode ideal d’alimentació del nounat. Des de l’inici de la pandèmia, el servei ha habilitat el telèfon 667.052.059 per a urgències obstètriques, que funciona les 24 hores del dia i és atès per un dels membres de l’equip.

Després de la valoració de l’equip de pediatria i obstetrícia, s’estan agilitzant les altes dels parts sense complicacions. Aquesta mesura es tira endavant per minimitzar els ingressos perllongats i mantenir la seguretat de la gestant i el nadó.  

Segons les mesures organitzatives i les recomanacions de les autoritats sanitàries, l’equip de sala de parts utilitza els equips de protecció individual per garantir i minimitzar el risc de contagi de les gestants i els nounats.

Sessions grupals i visites a sala de parts

L’equip de llevadores posa en marxa les sessions grupals mitjançant videoconferència per tal de continuar donant suport i assessorament a les gestants i mares. Setmanalment es faran dues sessions de preparació al naixement i una de postpart, a més de la consulta en lactància materna. L’objectiu de les trobades és resoldre dubtes i inquietuds i cada sessió està dedicada a un tema concret. És imprescindible una inscripció prèvia a la pàgina web de l’Hospital.

La suspensió de les visites guiades a sala de parts s’ha substituït, de manera temporal, per un vídeo que fa especial èmfasi en l’accés, organització i distribució de la sala de parts. Es pot veure al canal de Youtube de la Fundació.