Exposició “Set de dignitat. Històries humanes homologables” dels alumnes de l’Institut Montsacopa a l’Hospital d’Olot

És el resultat d’un treball de l’alumnat de segon curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Atenció a persones en situació de dependència de l’Institut Montsacopa d’Olot.

L’exposició fotogràfica “Set de dignitat. Històries humanes homologables” és el resultat d’un treball de l’alumnat de segon curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Atenció a persones en situació de dependència de l’Institut Montsacopa d’Olot.

L’exposició és fruit d’un projecte proposat des de la Xarxa de Museus de la província de Girona i el Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat CEDRE, que dins el marc de 75è aniversari de la Declaració dels Drets Humans pretenien treballar els drets humans i la cohesió social, en sintonia amb entitats i museus de la població i grups d’alumnes de cicles formatius.

L’objectiu principal del projecte és el de donar visibilitat i conscienciar de la diversitat que ens envolta i de com els drets de certes persones són vulnerats dia rere dia. Per tal de preparar el projecte, l’alumnat va rebre una formació sobre drets humans, identitat, patrimoni i cohesió social i, a partir de la reflexió a classe, va sorgir la temàtica al voltant de la qual gira tota la feina: els drets humans, la inclusió i els col·lectius vulnerables.

El resultat visible del projecte són set imatges de set persones que pateixen una diversitat fent una activitat que els agrada —ja sigui ballant o sent creatius en un estudi de pintura— o simplement sent ells mateixos en un entorn comú, quotidià o, fins i tot, laboral. L’exposició compta amb un codi QR que permet als usuaris veure part del treball fet per l’alumnat, des del desenvolupament del projecte fins a l’entrevista, el procés d’aprenentatge i el nom de totes les persones i entitats que han col·laborat en el projecte.

“Set de dignitat” busca despertar consciències i sensibilitzar que la diversitat no l’escull ningú, simplement apareix i acompanya per sempre la vida d’una persona. I aquesta vida es viu amb més dificultats o entrebancs i, a vegades, des de la mirada de la compassió dels altres. A més, l’exposició es presenta com un espai de reivindicació de les persones amb diversitat que han participat lliurement en el projecte, per ser tractades com a persones més enllà de la seva diversitat. La mostra recull tota mena de diversitat, des de la diversitat física, sensorial, fins a la lingüística i intel·lectual, de persones que viuen i treballen a Olot a entitats com la Creu Roja de la Garrotxa, la Cooperativa La Fageda, l’Escola de Dansa Corart (Eva Durban), Integra Olot, entre d’altres. Amb aquesta representació, l’exposició es postula també com una acció de reivindicació dels drets humans d’aquest col·lectiu.

L’exposició es pot veure al vestíbul de l’Hospital d’Olot durant aquest mes de juny.