Finalitza la tercera ronda del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a la Garrotxa
A la Garrotxa, en aquesta tercera ronda hi han participat 6.420 homes i dones d’entre 50 i 69 anys,
un 43,09% de la població convidada.
El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte ha detectat la malaltia a 12 garrotxins.
El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte (PDPCCR) ha tancat la tercera ronda a la Garrotxa aquest mes de setembre, amb la participació de 6.420 persones, un 43,09% de la població diana convidada.
D’aquests, un 4,25% (273) ha obtingut un resultat positiu al test de sang oculta amb femta que, en el futur, podrien haver progressat cap a malignes. Aquests casos s’han derivat a l’Hospital d’Olot per fer-se una colonoscòpia per confirmar o descartar un tumor. S’han fet un total de 245 exploracions colorectals, que han permès detectar 12 càncers i iniciar-ne el tractament.
En aquesta tercera ronda hi ha hagut alguns factors que han alterat el ritme del cribratge. Principalment, la pandèmia de la Covid-19 va obligar el març de 2020 a aturar el cribratge durant tres mesos, per tant es van deixar d’enviar les invitacions per participar en el programa i en les proves diagnòstiques. Un cop represa l’activitat, es va incorporar la visita telefònica com a eina habitual de consulta i seguiment.
El PDPCCR es fa a partir d’una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang oculta en femta. La població convidada rep una carta a casa en què se’ls explica el funcionament del programa i se’ls recondueix a la farmàcia, on se’ls dona un potet (on hauran de dipositar una mostra de femta) i les instruccions sobre com conservar-la fins que la portin un altre cop a la farmàcia. Si els resultats són negatius, els participants reben una carta a casa amb la informació i se’ls convida a tornar entrar al programa dos anys després. En cas que els resultats siguin positius i es detecti sang en femta, se’ls cita per a una visita amb la infermera del programa i per fer-se una colonoscòpia.
El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte es va iniciar a la Regió Sanitària de Girona el 2013, a la comarca del Baix Empordà. A Girona, el programa es coordina des de l’oficina tècnica de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS).
Impacte del programa a la Garrotxa
A la comarca, la primera ronda es va iniciar el gener del 2015 i a finals del 2016 es va acabar d’implantar a totes les àrees bàsiques de salut d’aquest àmbit territorial. La segona onada es va iniciar el gener del 2017 i es va tancar a finals del 2018. La tercera i última ronda va començar el març de 2019 i ha finalitzat aquest setembre, despre´s de tres mesos d’aturada el 2020 per la pandèmia de la Covid-19. La quarta ronda ja ha començat a la comarca i es preveu que s’acabi el 2023.
En aquests sis anys, han donat positiu un total de 1.706 anàlisis i s’han realitzat a l’Hospital d’Olot 993 colonoscòpies. Aquestes proves diagnòstiques han permès detectar càncer en 48 persones, les quals van iniciar tractament gràcies al PDPCCR.
El càncer de còlon i recte a Catalunya
A Catalunya, cada any es diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte, i actualment és la segona causa de mort de càncer a Catalunya en homes -després del de pròstata- i en dones -després del de mama-.
Com que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç.