I Jornada de Salut Mediambiental Pediàtrica a Olot

El 15 de març tindrà lloc la I Jornada de Salut Mediambiental Pediàtrica a l’Hospital d’Olot, per a professionals de la salut maternoinfantil, de medi ambient i  que serà oberta, també, a tota la societat civil en general.

La contaminació dels ecosistemes, l’exposició durant l’embaràs a alcohol, tabac i altres drogues, el contacte amb la natura o l’impacte del medi ambient sobre el càncer pediàtric són alguns dels temes que s’abordaran.

El deteriorament que pateixen els ecosistemes on neixen i viuen els infants impacta de manera directa en la seva salut i qualitat de vida. Aspectes com la pobresa, el canvi climàtic, la desertificació, la contaminació atmosfèrica o l’exposició a drogues legals o il·legals constitueixen autèntics reptes no només socials i mediambientals, sinó també sanitaris. Alerten d’això els pediatres de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica a la Garrotxa (PEHSU Garrotxa) a la Revista Pediatria Catalana.

La Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica treballa en diferents àrees per millorar la salut i el medi ambient dels infants. Entre les activitats que duen a terme han preparat la I Jornada de Salut Mediambiental Pediàtrica, que tindrà lloc el 15 de març a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. La jornada abordarà diferents aspectes relacionats amb la salut i el medi ambient de la infància, i pretén formar els professionals sanitaris involucrats a la salut maternoinfantil i també en medi ambient, a més de voler informar i conscienciar la població en general de l’impacte que té l’entorn en la salut dels nens i nenes.

La Jornada acollirà ponents d’altres unitats de Salut Mediambiental Pediàtrica, així com d’altres institucions com l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona o l’Institut de Salut Carlos III de Madrid, entre d’altres. Es tractaran temes com els beneficis per a la salut del contacte amb la natura, l’impacte de la contaminació dels ecosistemes en la salut humana, els factors ambientals de risc del càncer pediàtric o l’exposició prenatal a drogues legals i il·legals.

Cribratge mediambiental a parelles embarassades

En relació amb l’exposició prenatal a drogues legals i l·legals, destaca la tasca de la PEHSU Garrotxa per prevenir i detectar aquests tòxics. Des del 2016 es realitza un cribratge mediambiental a totes les parelles embarassades de la Garrotxa, on s’aconsella, tant a les dones com a les seves parelles, un consum zero d’alcohol des d’abans fins i tot de quedar embarassades fins al final de l’alletament. “Calculem que la meitat de les criatures de la nostra comarca estan exposades a l’alcohol durant l’embaràs, sobretot durant el primer trimestre de gestació, quan encara moltes parelles no saben que estan embarassades”, afirma el pediatre de la PEHSU Garrotxa i membre del Comitè de Salut Mediambiental de l’Associació Espanyola de Pediatria, Ferran Campillo.

“Aquestes dades són similars a altres llocs on s’ha aplicat aquest cribratge mediambiental que anomenem Full verd, de manera que és possible que aquesta dada sigui extrapolable a la resta de població catalana”, destaquen des de la Unitat.

L’alcohol és la primera causa de retard mental prevenible a la infància, amb una repercussió important en el desenvolupament, el rendiment escolar, el creixement normal i la qualitat de vida de les famílies i dels nens amb els anomenats trastorns de l’espectre alcohòlic fetal.

La Fundació té l’objectiu de millorar la salut i la qualitat de vida de les persones, potenciant la prevenció dels problemes de salut i la promoció dels hàbits saludables entre la població garrotxina. La Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica és una aposta clara per consolidar aquesta nova visió de la medicina, enfocant-la també com una acció preventiva.

Salut mediambiental pediàtrica

La salut mediambiental pediàtrica o pediatria ambiental (SMAP) és una subespecialitat pediàtrica que aborda la prevenció, la detecció, l’avaluació i el maneig de malalties i riscos mediambientals relacionats amb la salut dels infants.

"{®*\Š‰ì

La jornada tindrà lloc el divendres 15 de març, a la sala d’actes de l’Hospital d’Olot. El preu és de 25€ i per assistir cal fer una inscripció prèvia.

Consulteu el programa