Com distingim la bronquiolitis d’un redredat?
Quan s’acosta l’hivern, les consultes s’omplen de lactants amb molta tos i dificultats respiratòries. Com distingim la bronquiolitis d’un redredat?
La bronquiolitis és una infecció respiratòria que només afecta els nens (concretament els menors de dos anys), consisteix en la inflamació dels bronquis i dels bronquíols, que són els conductes més petits que porten l’aire als alvèols pulmonars.
La poden causar molts virus respiratoris diferents: el més freqüent de tots és el VRS (virus respiratori sincitial), i a casa nostra, l’època epidèmica és de novembre a març.
Com sabem que ens trobem davant una bronquiolitis?
En les fases inicials no es pot distingir d’un refredat de vies altes, però posteriorment notarem que el nen té molta tos, se li marquen les costelles quan respira o mou molt la panxa (tiratge), respira ràpid i pot tenir sorolls respiratoris. Pot fer febre i hi pot haver una disminució de la ingesta. Quan els pediatres fem servir l’estetoscopi, sentim uns sorolls molt característics com són els xiulets i els crepitants.
Sol durar una setmana, però pot seguir havent-t’hi tos fins a 3 o 4 setmanes més i es considera dins la normalitat.
Quin tractament té?
És un tema controvertit en pediatria perquè, encara que faci molts anys que es diagnostiquen bronquiolitis, a hores d’ara no hi ha cap tractament que hagi demostrat que sigui eficaç. El més important és que el nen estigui tan còmode com sigui possible: fer rentats nasals amb sèrum si té mocs o el nas tapat (uns 30 o 60 minuts abans de la presa), elevar el capçal del llit a 15-30ºC per disminuir la dificultat respiratòria, administrar paracetamol si ho necessita i fer preses més petites i més freqüents.
En alguns casos el pediatre fa una prova amb salbutamol -fàrmac que serveix per obrir els bronquis- i, si funciona, es pot plantejar donar-lo com a tractament.
Els antibiòtics, xarops per a la tos, mucolítics o descongestionants no es donen per a la bronquiolitis.
Quan he de consultar el pediatre o anar a urgències?
Si notem que el nen/a està respirant molt ràpid de manera continuada, que li costa respirar o respira d’una manera estranya, si està molt agitat o endormiscat, si fa febre alta o si fa febre i té menys de dos mesos, si notem que fa un soroll de queixa al respirar, si fa pauses respiratòries o presenta els llavis o dits de color blau.
Moltes vegades es pot solucionar amb un control ambulatori amb el vostre pediatre fins que vagi millorant, però alguns casos més greus sí que requereixen ingrés hospitalari.
Es pot evitar d’alguna manera?
No hi ha cap mètode infal·lible, però es recomana un rentat de mans freqüent, evitar el contacte amb adults o altres nens que estiguin refredats (si tenen germans grans serà més difícil), evitar anar a llocs molt concorreguts (tipus centres comercials o llars d’infants) evitar l’exposició al fum de tabac o alimentar els nadons amb lactància materna.
Laia Ferré
Pediatra ABS Olot
Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa i el Ripollès (EPTGiR)