La F. Hospital d’Olot organitza la I Jornada de TCAIs a les comarques gironines amb un centenar de professionals

2 de cada 5 professionals assistencials de la Fundació són TCAIs.
La jornada serà bianual i l’Hospital de Calella ha agafat el compromís d’organitzar-ne la segona edició, prevista pel 2025. 

Un centenar de professionals s’han aplegat aquest matí a la sala d’actes de l’Hospital d’Olot en la I Jornada de Tècnics de Cures Auxiliars d’Infermeria (TCAI) organitzada per la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa a les comarques gironines. 

La jornada tenia l’objectiu d’aconseguir un punt de trobada bianual per compartir experiències i coneixements entre aquests perfils professionals, abordar el rol actual de les TCAIs i el futur que se li pot donar a aquest perfil, conèixer i debatre la formació d’aquests professionals i repensar el sistema de salut en funció dels rols existents i els nous que estan apareixent. En la inauguració hi ha participat el director de la Direcció General de Professionals de la Salut del Departament de Salut, Marc Soler, qui ha aprofitat per agrair la feina feta durant la pandèmia a “les més de 20.000 TCAIs que hi ha al sistema de salut de Catalunya”. 

Soler ha destacat que des del Departament de Salut s’està treballant sobre els nivells i els criteris que “s’han de valorar en l’àmbit de la formació de les TCAI com la seguretat clínica, la gestió informàtica i la digitalització, la teleassistència a l’atenció primària i al territori, l’atenció a la discapacitat i el suport a infermeria“. Tots ells aspectes que s’han posat a debat durat aquesta primera jornada. 

En aquest sentit, la directora infermera de la Fundació, Carme Pastor, ha explicat l’evolució d’aquesta figura al llarg del temps i ha recordat que la Fundació “actualment hi treballen 120 TCAIs, quasi un 20% de la plantilla“. La inauguració l’ha finalitzada Montse Blanch, TCAI d’hospitalització i membre del comitè organitzador, que ha posat èmfasi en “la importància de tenir punts de trobada com aquests, inexistents fins ara a les comarques de Girona”. 

En la primera taula s’ha debatut sobre les tasques que actualment realitzen les TCAIs tant als centres públics com privats, així com el reconeixement que reben i el que haurien de tenir en un futur. Mentre que en la segona s’ha parlat de la formació que reben els joves que estan estudiant aquesta professió, cap on s’hauria d’orientar i quines aptituds es valoren des dels centres sanitaris.

Durant la jornada també hi ha hagut una estona dedicada a la presentació de comunicacions i avaluació dels pòsters. Durant aquests darrers mesos s’havia obert una convocatòria perquè tots els assistents poguessin presentar un pòster o una comunicació. En total s’han presentat dues comunicacions orals, una de l’Institut d’Assistència Sanitària-Hospital Santa Caterina i l’altra de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. A més, també s’han exposat 8 pòsters, la majoria de professionals de la Fundació, però també de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol). Després d’una valoració conjunta entre els assistents a la jornada (40%) i la comissió organitzadora (60%), s’ha donat el premi a la comunicació oral: “Satisfacció i aprenentatge subjectiu d’un taller mitjançant la simulació clínica per l’aprenentatge de l’atenció i la seguretat a la persona atesa en serveis d’hospitalització” de les TCAIs Eva Barnés, Núria Rincón, Sílvia Besalú i Cristina Martínez de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. El reconeixement està valorat en 500€.

L’entrega del premi i el tancament de la diada ha anat a càrrec del director-gerent de la Fundació, Josep Maria Padrosa, i la regidora de salut de l’Ajuntament d’Olot, Imma Muñoz.

A banda de la jornada que s’ha organitzat durant aquest matí, ahir també va tenir lloc una pre-jornada per estudiants del Cicle Formatiu de Tècnic de Cures Auxiliars d’Infermeria amb sessions formatives de simulació. Hi van participar els alumnes de l’Escola Aurea de Girona.

En conjunt, durant la jornada s’han tractat els temes que preocupen en el sector com la visibilitat i reconeixement de la professió i la formació, la recerca i la innovació com a motors de canvi pel col·lectiu. A més, l’Hospital de Calella, de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ha agafat el compromís d’organitzar la segona, prevista pel 2025 i estipular-la com una trobada bianual.