La F. Hospital d’Olot se suma al Voluntariat per la Llengua amb quatre parelles lingüístiques

Aquesta setmana s’han presentat quatre parelles lingüístiques que es trobaran fins el mes de setembre en el marc del
centre hospitalari. 
És una de les iniciatives que el centre ha impulsat aquest 2024 conjuntament amb el Servei de Català d’Olot-La Garrotxa, del Consorci per la Normalització Lingüística, per tal de fomentar el coneixement i l’ús del català. 

Aquest dimarts 11 de juny es van presentar quatre parelles lingüístiques a l’Hospital d’Olot dins el programa Voluntariat per la llengua en l’àmbit de la salut. 

Aquesta actuació s’emmarca en el projecte que, des de fa temps, ja tira endavant l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa per promoure l’ús del català entre la plantilla amb la col·laboració del Servei de Català-Olot Garrotxa. A inicis del 2024 es va elaborar una diagnosi per saber el grau de coneixement de la llengua entre els professionals, una enquesta interna en la qual va participar més del 50% de la plantilla. A partir de l’anàlisi d’aquests resultats, es va oferir a tot el personal la possibilitat d’inscriure’s als cursos de català organitzats des del Departament de Salut, en la qual s’hi van apuntar 21 persones. Ara, després de l’inici dels cursos, s’ha engegat el programa de parelles lingüístiques per promoure l’ús interpersonal del català entre els professionals sanitaris del centre que hi participen. Es trobaran de manera regular cada setmana per poder practicar en un context més distès, cosa que permetrà agafar més confiança i seguretat als aprenents. També hi ha previst que en els propers mesos s’organitzin sessions de sensibilització a alguns serveis per tal de promoure l’ús del català en l’atenció al públic i reflexionar sobre el canvi de llengua. 

Aquesta iniciativa promou que el personal sanitari pugui practicar el català amb voluntaris del mateix centre. De fet, des del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya s’està incidint per tal de promoure diverses accions que fomentin el coneixement i l’ús de la llengua entre el personal sanitari. 

El 2012, premi Pompeu Fabra per l’impuls de la llengua catalana

El 2009 el Consorci per a la Normalització Lingüística i aleshores la Fundació Hospital Sant Jaume d’Olot, van signar un conveni de col·laboració que va permetre tirar endavant un pla per potenciar l’ús de la llengua catalana en l’àmbit sanitari. L’Hospital va ser el primer centre hospitalari a adherir-se al Voluntariat per la Llengua (VxL) i a impulsar un projecte que tres anys més tard (2012) va merèixer el premi Pompeu Fabra; es tracta de l’únic centre de salut del país en rebre un guardó d’aquestes característiques.

Divuit professionals de l’hospital van impulsar el projecte i van ser persones claus a l’hora de fer del català la llengua vehicular al centre. L’objectiu del programa era facilitar, procurar i garantir la presència del català a l’àrea on els voluntaris desenvolupaven les seves tasques diàries. Els professionals vetllaven perquè a la seva zona de treball el català fos cada dia més present i no hi hagués canvis lingüístics innecessaris.

A més de les sessions formatives per a voluntaris i de l’aula de conversa, es van portar a terme diverses actuacions com exposicions, una biblioteca ambulant per afavorir la lectura en català o apunts de llengua a les revistes internes del centre.