La Fundació incorpora un fisioterapeuta a l’atenció primària

Aquesta incorporació s’emmarca en el Programa d’incorporació de fisioterapeutes per a la promoció del funcionament i la prevenció de la discapacitat a l’atenció primària i comunitària. 
És una figura compartida entre les àrees bàsiques de la Fundació, la de Sant Joan les Fonts i la de la Vall d’en Bas-Hostoles. 
A l’atenció primària es fan principalment intervencions grupals. 

Aquest març la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha incorporat una fisioterapeuta, que intervindrà en xarxa amb els equips d’atenció primària (EAP). 

La integració d’aquesta figura busca prevenir la discapacitat en persones amb alteracions del funcionament i en situació de prefragilitat o risc de fragilitat, i també promoure i millorar el funcionament i l’autonomia en persones que pateixen problemes de salut crònics de baixa complexitat i elevada prevalença. A la pràctica, condueix grups i tallers sobre exercici físic terapèutic i activitat física adequada al CAP, fa atenció en consulta individual quan la persona no es pot beneficiar d’una atenció grupal, dona resposta a interconsultes fetes per professionals de l’EAP i altres especialistes, proporciona educació sanitària, prescriu recursos i actius comunitaris, i fa altres tasques de coordinació, informació i formació i docència en aquesta àrea de treball. 

En el cas de la Fundació, la fisioterapeuta és Raquel Lòpez que compagina el seu dia a dia entre l’EAP de Sant Joan les Fonts i el de la Vall d’en Bas-Hostoles

Glòria Bassets, directora d’atenció primària de la Fundació, explica que “la presència dels fisioterapeutes a primària és una reivindicació antiga que finalment veiem que es fa realitat. Sabem que la possibilitat de fer sessions grupals i accions amb la comunitat millora l’eficiència del sistema i també estem segures que, a banda dels beneficis per als pacients, també contribuirà a disminuir la càrrega hospitalària i a apropar la resposta a la població“. 

Per la seva banda, Raquel Lòpez, que es va incorporar a l’equip a principis de març, destaca que “la intervenció a l’atenció primària ens permet fer una atenció més directa als usuaris que pateixen problemes de salut crònics de baixa complexitat, però de gran prevalença, dedicant temps tant a la prevenció com a l’educació sanitària de la població. Amb aquesta tasca preventiva es pretén millorar la qualitat de vida del pacient i empoderar-lo mitjançant la informaicó i la pedagogia“. 

Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària i comunitària 

El Programa d’incorporació de fisioterapeutes per a la promoció del funcionament i la prevenció de la discapacitat a l’atenció primària i comunitària se situa en el marc del Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària i comunitària, que es va iniciar el 2020. L’objectiu d’aquest pla és millorar l’accessibilitat i els processos d’una peça fonamental del sistema públic de salut com és l’atenció primària, augmentar-ne la resolució i atendre bé la cronicitat.