La Fundació incorpora un referent de benestar emocional a l’atenció primària

Aquesta incorporació s’emmarca en el Programa de benestar emocional i salut comunitària del Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària i comunitària. 
Serà un figura compartida entre les dues àrees bàsiques de la Fundació, la de Sant Joan les Fonts i la de la Vall d’en Bas-Hostoles. 

La Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha incorporat aquest abril una referent de benestar emocional i salut comunitària que actuarà en xarxa amb els equips d’atenció primària (EAP). 

La integració d’aquesta referent busca millorar la prevenció i la promoció del benestar emocional en la comunitat, també l’atenció a les persones amb problemes de risc psicosocial. Està previst desenvolupar tasques de promoció i prevenció en salut emocional adreçades als col·lectius que més ho necessiten: població infantil, adolescents i joves, persones amb diversitat funcional o problemes de salut mental, solitud no volguda, situació d’atur o que han patit altres esdeveniments vital estressants, gent gran, usuaris de residències o víctimes de violència masclista. 

En el cas de la Fundació, la referent és la psicopedagoga Laura Teixidor, que compaginarà el seu dia a dia entre l’EAP de Sant Joan les Fonts i el de la Vall d’en Bas-Hostoles

Glòria Bassets, directora d’atenció primària de la Fundació, explica que “aquesta figura ens servirà per començar a concretar la nostra implicació comunitària, donant coherència i continuïtat a les tasques que fins ara eren puntuals i que són necessàries si volem participar en la promoció de la salut i la prevenció de les malalties. L’objectiu de l’atenció primària ha de ser tenir una població sana i per això hem de sortir del nostre entorn assistencial i començar a caminar amb la comunitat”. 

Per la seva banda, Laura Teixidor, que es va incorporar a l’equip la setmana passada, destaca que “fins ara la nostra societat ha posat molt d’èmfasi a cultivar la ment i cuidar el cos, però la pandèmia ha fet evident que hi havia dues potes més que deixàvem de banda i que són cabdals per a una bona salut global: la salut emocional i un entorn social i familiar saludable“. 

A la Regió Sanitària de Girona hi ha 24 professionals centrats en la prevenció del malestar emocional dels usuaris, una figura que treballarà en xarxa tant amb els equips d’atenció primària com, per exemple, amb els centres educatius, les associacions veïnals i els equipaments comunitaris. 

Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària i comunitària

El Programa de benestar emocional i salut comunitària se situa en el marc del Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària i comunitària que es va iniciar el 2020. L’objectiu d’aquest pla és millorar l’accessibilitat i els processos d’una peça fonamental del sistema públic de salut com és l’atenció primària, augmentar-ne la resolució i atendre bé la cronicitat. 

Des de la posada en marxa d’aquest Pla, ja s’han incorporat o reorganitzat els equips a la Fundació per poder donar resposta a nous reptes com el treball amb les residències geriàtriques o el seguiment de brots escolars.