La Fundació reconeguda amb el nivell platí per la plataforma World Birth Defects Day (WBDD)
Actualment és l’única institució sanitària a Catalunya adherida a aquesta iniciativa de més de 170 arreu del món
Cada any el 3 de març se celebra el Dia Mundial dels Defectes Congènits amb l’objectiu de continuar donant visibilitat a aquestes patologies. L’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa ja fa tres anys que s’hi adhereix i promou algunes activitats per explicar a la població i als professionals què són i com es poden evitar.
La plataforma World Birth Defects Day ha reconegut la Fundació com a membre de platí per haver posat damunt la taula aquesta problemàtica a la Garrotxa, tant a la I Jornada de Salut Mediambiental Pediàtrica com en diversos programes de la ràdio local i també a les xarxes socials. Actualment la Fundació és l’única institució sanitària a Catalunya adherida a aquesta iniciativa de més de 170 arreu del món.
Per aconseguir la següent categoria es valora la presència a xarxes socials, sobretot Twitter, mantenir visible el logotip del WBDD a la pàgina web i impulsar trobades o sessions amb professionals i usuaris parlant d’aquestes patologies.
Defectes congènits
Els defectes congènits són freqüents i afecten el 6% dels nens i nenes. Cada any prop de 8,1 milions de nens a tot el món neixen amb un defecte congènit greu. La meitat d’aquests defectes (en 1 de cada 33) es detecten poc després de néixer, l’altra meitat són diagnosticats en els primers anys de vida.
En molts països els defectes congènits són una de les principals causes de mort en la infància. Els nens que sobreviuen i viuen amb aquestes patologies tenen més riscs de discapacitat de llarga duració.
La millor manera de prevenir aquestes alteracions és mitjançant una bona planificació de la visita preconcepcional i un seguiment dels controls durant la gestació. Les recomanacions relacionades amb les exposicions a factors mediambientals, com l’alcohol, el tabac, les drogues il·legals o els medicaments sense prescripció, entre altres, també tenen incidència directa amb els nounats. Aquestes precaucions no només les han de prendre les mares, sinó també els pares durant un període recomanat, fins i tot abans de l’embaràs.

Dia Mundial, 3 de març
Per augmentar el coneixement d’aquestes infeccions i la seva importància en la salut pública s’ha marcat el 3 de març com el Dia Mundial dels Defectes Congènits (WBDD). Una xarxa de 12 organitzacions internacionals que treballen amb defectes congènits van instituir el 2015 el primer Dia Mundial dels Defectes Congènits.