La importància de les radiacions


Les proves radiològiques són actualment una eina bàsica de diagnòstic i d’ús cada cop més freqüent.
 No obstant això, aquestes proves amb finalitat mèdica són radiacions ionitzants i augmenten el risc d’efectes secundaris a pacients i professionals exposats.

A la xerrada celebrada el passat dimecres 15 de març a l’Hospital d’Olot, els professionals van poder escoltar els consells de la metgessa Maria José Cortés Rodríguez, del Consorci Hospitalari de Vic.

La sessió es va centrar en la protecció dels pacients, especialment d’aquells més radiosensibles (població pediàtrica i gestants).

Es va parlar sobre els fonaments de la radioprotecció: el bon ús de les proves radiològiques i la seva justificació segons la relació benefici/dany en vers al pacient, sobre les mesures relacionades amb l’optimització de la dosi o dosi mínima possible pel diagnòstic i la protecció de les zones anatòmiques més radiosensibles dels pacients segons els procediments a realitzar.

També es van explicar les mesures de protecció als professionals, com ara augmentar la distància de la font de radiació, posicionar-se al darrere de l’intensificador o utilitzar el material correcte de protecció.