La literautra i la salut, la línia temàtica de l’Observatori d’Humanitats per aquest any

Aquest 2023 es treballarà com les paraules poden millorar el benestar tant físic com emocional. 
Laia Perearnau, Clàudia Codina i Josep Maria Aranu de Bolós seran els convidats al llarg de l’any per converses obertes a usuaris i professionals. 

L’Observatori d’Humanitats presenta una nova línia d’activitats per aquest 2023 sobre literatura i salut. Diversos estudis recolzen la teoria que llegir és un recurs més per a millorar el benestar emocional. En aquest sentit, des de l’Observatori abordarà l’ús de la lectura en relació a la salut a través de diferents activitats recolzades en literatura clàssica, contemporània i altres tipus d’escriptura per tal de reflexionar sobre el valor que la lectura aporta tant a usuaris com a professionals. 

Amb aquestes premisses, i amb la voluntat de reflexionar sobre diferents àmbits de l’assistència mèdica, s’han organitzat tres converses a l’Hospital d’Olot amb diferents perfils professionals: 

  • 9 de març: la periodista Laia Perearnau. Autora del llibre Francesca de Barcelona i Premi Néstor Luján de novel·la històrica 2022, ens presentarà la història de Francesca Sotorra, una metgessa i cirurgiana a la Barcelona del segle XIV quan aquestes professions estaven prohibides per les dones. 
  • 8 de juny: amb Clàudia Codina, metge resident (R4) de medicina interna a la Vall d’Hebron i col·laboradora al digital catorze.cat, on hi escriu articles de caràcter més personal cada quinze dies. 
  • 30 de novembre: el farmacòleg Josep Maria Arnau de Bolós, un dels quatre metges que va detectar el primer cas de Sida a l’Estat Espanyol ara fa 40 anys, a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona i que fa un any aproximadament va publicar el seu llibre de microrelats Atrapat

Cada conversa profunditzarà en diferents aspectes de l’ús de la lectura i la literatura per comprendre la incidència que tenen les lletres i les paraules en el nostres benestar físic i mental. 

A banda de les converses, durant el primer trimestre també s’iniciarà un club de lectura per a professionals en què s’abordaran temes biòetics a través de la lectura. 

L’Observatori d’Humanitats es va crear el 2019 amb l’objectiu de promoure el desenvolupament de les humanitats integrades en les ciències de la salut com a eina fonamental en l’adquisició de competències transversals, emfatitzant els punts d’intersecció entre salut, societat i cultura.