La PEHSU Garrotxa participa en l’acord de constitució de l’Aliança Global per Renaturalitzar la Salut de la Infància i l’Adolescència (GRSIA)

L’acord s’ha signat aquest matí entre pediatres, investigadors mediambientals i organitzacions civils i hi ha participat el pediatre ambiental de la Fundació, Ferran Campillo. 

Aquest matí s’ha signat a Madrid l’Aliança Global per Renaturalitzar la Salut de la Infància i l’Adolescència (GRSIA) per promoure la reconnexió d’aquests col·lectius amb la naturalesa. Investigadors, empreses, institucions, societats científiques i organitzacions civils, liderades per l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) i el seu Comitè de Salut Mediambiental (CSMA), han signat aquest acord que pretén reconnectar els joves amb la biodiversitat i la salut del planeta. Ferran Campillo, pediatre mediambiental i membre de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa (PEHSU Garrotxa), ha format part d’aquest nucli que impulsa la iniciativa.

S’ha anomenat Alianza GRSIA i es constitueix com un laboratori d’idees amb l’objectiu d’identificar oportunitats i solucions innovadores pels principals reptes i problemes de salut mediambientals de la infància i l’adolescència, així com crear i enfortir espais de diàleg i debat científic que contribueixin a reconnectar els joves amb la biodiversitat i la salut del planeta.

Aquesta xarxa de treball vol ser un referent internacional en qüestions referents a la salut mediambiental infantil, la prescripció de naturalesa i la neutralitat de carboni per estimular l’auto cura i motivar a les persones a fer canvis en el seu estil de vida.

La Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa, PEHSU Garrotxa

La PEHSU Garrotxa va néixer a l’Hospital d’Olot a finals del 2017 amb l’objectiu d’abordar la detecció, l’avaluació i el maneig de malalties i riscos mediambientals relacionats amb la salut dels infants, a més de proporcionar educació, formació i recerca en aquesta àrea del coneixement.

Des de llavors la unitat ha liderat el programa de cribratge ambiental de l’embaràs, l’anomenat “Full Verd”, a la consulta de pediatria ambiental de l’Hospital. En aquesta visita totes les parelles embarassades de la comarca són avaluades per detectar riscos ambientals per la l’embaràs com per exemple radiacions ionitzants, fàrmacs o productes amb capacitat per generar malformacions o toxicitat, exposicions ocupacionals, el consum de tabac alcohol o altres drogues, o l’exposició a pesticides, entre d’altres. També han promogut el projecte “Un nadó, un arbre” conjuntament amb altres entitats del territori per vincular el nadó i la seva família amb la naturalesa. Durant aquests darrers anys la PEHSU també ha participat i liderat diversos estudis referents a la infància i la seva salut vinculada als factors medi ambientals.