La relació entre salut i entorn, línia temàtica de l’Observatori d’Humanitats 2020

L’Observatori treballarà aquest 2020 temes com el medi ambient, la contaminació o l’explotació de recursos i
la seva influència en la salut.
Aquest 2019 s’ha iniciat i consolidat el pràcticum humanista dels estudiants i el posicionament de l’Hospital com a equipament cultural amb les exposicions.

“Miasmes del segle XXI: de la topografia mèdica a la salut ambiental” és la línia temàtica en què ens centrarem des de l’Observatori d’Humanitats en Medicina aquest 2020.

En un moment en què damunt la taula hi ha la qüestió del canvi climàtic i la relació de l’home amb l’entorn, plantegem explorar aquesta relació entre la salut i el medi ambient a partir de les humanitats. Des de la història de la ciència, la filosofia o els estudis de gènere abordarem la problemàtica sorgida de l’explotació dels recursos, la contaminació i el creixent paradigma mediambiental amb la salut i la malaltia. També viatjarem al passat per entendre el present i analitzarem el concepte actual de salut ambiental per analitzar-la des de diferents angles.

La primera sessió, prevista per al 16 de gener, treballarem el concepte de salut ambiental des d’una perspectiva històrica, amb el doctor en Història de la Ciència per la UAB Joel Piqué, i la tècnica de l’Observatori del Paisatge de Catalunya Laura Puigbert. La resta de sessions, programades per al març, juny i setembre, tractarem la relació entre ambient i gènere, la importància de la ciència amb la gent i aproximant la ciència a la ciutat des de la mobilitat sostenible.

Totes les sessions es faran a la sala d’actes de l’Hospital d’Olot els dijous, a les 19 h del vespre, excepte l’última activitat prevista per al 17 de setembre, que es preveu itinerant.

L’Observatori d’Humanitats en Medicina

L’objectiu de l’Observatori d’Humanitats en Medicina, creat a principis del 2019 a Olot, és treballar de manera transversal la salut, la societat i la cultura. Aquesta fita s’aconsegueix treballant conjuntament les tres institucions que van iniciar el projecte: l’Ajuntament d’Olot, la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. Aquest 2020, també col·laborarà amb la iniciativa la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica.

Durant el 2019, l’Observatori va organitzar quatre activitats que posaven en relació les humanitats i la salut des de diferents persepctives. Més de cent-cinquanta persones van acudir a aquestes conferències, que es van concentrar a l’Hospital d’Olot.

Durant aquest any també s’ha tirat endavant el projecte “Pràctiques multidisciplinàries. Humanitats i docència IPE”, amb el qual una desena d’estudiants han fet sessions pràctiques a l’Hospital introduint el concepte d’humanitats en salut a partir del cinema. I finalment en l’àmbit cultural s’han fet les primeres exposicions al vestíbul del centre, des de particulars que han exposat les seves fotografies, fins a d’altres vinculades a la sensibilització en matèria de violència basada en el gènere.