La Societat Catalanobalear de Medicina Interna atorga el premi Joan Vivancos 2022 a un article del cap de servei de Medicina Interna, Joan Carles Trullàs

L’estudi sobre un nou tractament per la descompensació cardíaca ha estat considerat el millor article publicat el 2022.

L’article Combining loop with thiazide diuretics for decompensated hearts failure: the CLOROTIC trial, publicat a la revista European Heart Journal, ha estat guardonat amb el premi Joan Vivancos al millor article publicat el 2022 per la Societat Catalanobalear de Medicina Interna (SCBMI). El cap de servei de Medicina Interna de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, Joan Carles Trullàs, és l’investigador principal i primer signant de l’estudi.

La SCBMI és una associació sense ànim de lucre que forma part de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears i que agrupa els especialistes en Medicina Interna del territori. Cada any donen el premi Joan Vivancos al millor article publicat durant l’any anterior.

L’estudi CLOROTIC és un assaig clínic multicèntric en el que han participat 26 centres de tot l’estat que compara dos grups de pacients amb insuficiència cardíaca, per una banda els que reben tractament habitual amb el diürètic Furosemida i, per l’altra, els que reben la combinació de dos diürètics (Furosemida més hidroclorotiazida). L’assaig clínic demostra per primera vegada que l’estratègia de combinar diürètics és superior i pot comportar un canvi en les recomanacions de les guies de pràctica clínica d’aquesta malaltia.

Els resultats principals de l’estudi van ser presentats l’any passat al Congrés Mundial d’Insuficiència Cardíaca organitzat per la Societat Europea de Cardiologia a Madrid. Enguany s’ha presentat un subestudi del CLOROTIC en el mateix congrés celebrat a Praga i també ha tingut una gran acollida, sent escollit un dels “highlights” del congrés.