La Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa rep el reconeixement del Departament de Salut
Així ho ha acreditat el CatSalut aquest novembre, que constata l’activitat dels darrers anys d’aquesta unitat pionera a Catalunya.
Està en funcionament des del 2016 i, des d’aquest estiu, també ofereix serveis als altres centres de salut
de la Regió Sanitària de Girona.
El CatSalut reconeix la tasca i funcionament de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica, pionera a Catalunya i situada a l’Hospital d’Olot, gestionada per la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. D’aquesta manera millora la cartera de serveis i l’eficiència de la prestació de serveis de la institució.
La Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica (PEHSU), en funcionament des del 2016 i inaugurada el 2017, des d’aquest estiu dona servei a tots els centres sanitaris de la Regió Sanitària de Girona. La majoria de consultes de la regió es fan via telemàtica o telefònica, tot i que si els professionals sanitaris ho estimen oportú o la família ho desitja, també es pot gestionar una visita presencial. A la Garrotxa fan el cribratge mediambiental de l’embaràs (“Full Verd”) per detectar factors de risc relacionats amb l’entorn, així com també ofereixen ajuda a les parelles embarassades que volen deixar de fumar, fer el seguiment d’infants amb exposicions prenatals de risc, i diverses activitats de salut comunitària com el projecte “Boscos per a la salut, un nadó, un arbre”, amb més de 400 “d’arbres germans” plantats al voltant de l’hospital, la col·laboració amb els centres educatius per fomentar el contacte amb la natura i hàbits saludables, o també per conscienciar sobre la contaminació de l’aire i la mobilitat sostenible.
En aquests darrers mesos, la PEHSU ha participat en l’estudi sobre els nivells de plom en sang als veïns i veïnes de Sant Julià del Llor i Bonmatí, conjuntament amb la Regió Sanitària de Girona, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i l’equip d’atenció primària d’Anglès. A més, du a terme activitats formatives per a professionals sanitaris mitjançant jornades i cursos, a través dels quals ha pogut capacitar professionals de pediatria de diversos centres sanitaris de tot Catalunya per poder iniciar activitats de salut mediambiental pediàtrica a la seva àrea.
Les Unitats de Salut Mediambiental Pediàtriques (USMAP o PEHSU, en anglès) són unitats clíniques situades a centres hospitalaris on pediatres amb experiència en salut mediambiental pediàtrica (SMAP) cooperen amb altres professionals de la salut (pediatres d’altres àrees pediàtriques, atenció primària, infermeria, obstetres, llevadores, metges de família, toxicòlegs, epidemiòlegs, residents, estudiants…) o d’altres àmbits (ambientòlegs, biòlegs, mestres…) i treballen plegats per a la detecció, l’avaluació i el maneig de les malalties i riscos ambientalment relacionats amb els nens, alhora que proporcionen educació, formació i recerca en SMAP.