La Xarxa d’Innovació en Salut de les Comarques Gironines s’incorpora a la plataforma estatal d’innovació ITEMAS
La plataforma de l’Instituto de Salud Carlos III té per objectiu dinamitzar de forma efectiva la transferència dels resultats de la recerca a la pràctica clínica i al mercat.
La Xarxa gironina es converteix en una Unitat dins d’aquesta plataforma, coordinada per l’IDIBGI, fet que s’acompanya d’un programa específic per fomentar la innovació entre les institucions adherides.
La Xarxa d’Innovació en Salut de les Comarques Gironines ha estat seleccionada per incorporar-se a la plataforma estatal d’innovació ITEMAS de l’Instituto de Salut Carlos III (ISCIII). La plataforma dinamitza i acompanya la transferència de la recerca al Sistema Nacional de Salut, per tal de beneficiar els pacients.
Un avantatge destacat de la Xarxa per a l’accés a la plataforma rau en el fet que ja estava establerta prèviament, impulsada per la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa (FHOCG). La Xarxa es composa per 13 entitats de tot el territori, que uneixen esforços per a promoure la transferència del coneixement al sector productiu.
Ara, la Xarxa gironina ha aconseguit constituir-se com a Unitat de Suport a la Innovació a la regió de Girona dins la plataforma ITEMAS, coordinada per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI). Aquesta participació, pel període 2024-2026, s’acompanya d’una ajuda de 258.000 per impulsar un programa que fomenti i consolidi la innovació entre les institucions participants.
El programa abordarà diverses àrees clau per promoure la innovació en el sector de la salut. D’una banda, s’impulsarà formació específica destinada als professionals sanitaris i investigadors, per a garantir que estiguin equipats amb les eines i coneixements necessaris. En segon lloc, es buscarà enfortir les connexions entre el món de la recerca i el sector empresarial, la societat civil i les administracions públiques, amb l’objectiu de trobar noves oportunitats d’innovació i assegurar la transferència efectiva de resultats a aplicacions pràctiques.
Un altre aspecte clau del programa serà l’anàlisi de les capacitats, oportunitats i projectes innovadors en el marc de la xarxa per oferir-los suport i acompanyament en el procés de transferència al mercat. A més, s’establirà un programa d’ajuts econòmics per a reconèixer i impulsar les millors iniciatives innovadores. Finalment, es posarà èmfasi en la comunicació i divulgació per transmetre a la societat l’impacte positiu que tenen les innovacions generades en el sistema sanitari i en el benestar dels pacients.
“Estem molt contents de participar a la plataforma ITEMAS, un fet que ajudarà a consolidar la Xarxa i a continuar impulsar la transferència de la recerca biomèdica al mercat productiu, beneficiant finalment a la societat”, explica la Dra. Marga Nadal, directora de l’IDIBGI. Per la seva banda, Neus Domènech, responsable d’innovació de la FHOCG i impulsora de la Xarxa, posa èmfasi en què “per ser una iniciativa impulsada el 2021 en un context post pandèmic i després de mesos de treball i col·laboració entre institucions, és una satisfacció haver aconseguit aquesta resolució i, per tant, un impuls a la consolidació i futur de la Xarxa”.
La Unitat de l’ITEMAS està coordinada per l’IDIBGI i també està integrada per l’Hospital Dr. Josep Trueta – Institut Català de la Salut (ICS) Girona, l’Institut d’Assistència Sanitària de Girona (IAS), la Universitat de Girona (UdG), la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa (FHOCG), la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), la Fundació Salut Empordà (FSE), Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE), Albera Salut i l’Hospital de Campdevànol. També podran participar al programa la Clínica Girona i la Clínica Bofill, membres de la Xarxa d’Innovació en Salut de les Comarques Gironines, i amb el suport institucional de la Regió Sanitària de Girona.
Avui s’ha donat el tret de sortida de la Unitat ITEMAS en un acte amb representants d’aquestes institucions a la Sala d’Actes de l’Hospital Santa Caterina (IAS), al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt. L’acte ha comptat amb la intervenció del coordinador d’ITEMAS a Catalunya, Lluís Blanch, director de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT).
La Plataforma de Dinamització i Innovació de les Capacitats Industrials del Sistema Nacional de Salut (ITEMAS) és una de les plataformes de l’Institut Carles III (ISCIII) com a suport a la R+D+i en Biomedicina i Ciències de la Salut. Pel període 2024-2026, la plataforma ITEMAS es composa de 26 unitats repartides per tot el territori espanyol.