L’ABS i l’Ajuntament de la Vall d’en Bas estrenen un documental per sensibilitzar sobre la soledat no volguda
Erèmia, soledats compartides en el món rural és el documental que es presenta el 31 de maig a Can Trona, un projecte de
l’ABS de la Vall d’en Bas.
El projecte s’ha finançat gràcies al reforç per a projectes de salut comunitària a l’Atenció Primària i Comunitària (APiC) del Departament de Salut, del Ministerio de Sanidad i del suport de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas.
El divendres 31 de maig a 2/4 de 7h de la tarda es presenta el documental Erèmia, soledats compartides en el món rural a Can Trona (Vall d’en Bas). Es tracta d’un documental social participatiu que ha comptat amb la participació de veïns i veïnes dels municipis de la zona que pateixen o han patit aquesta sensació de soledat.
La Direcció Estratègica d’Atenció Primària i Comunitària del Departament de Salut va obrir fa uns mesos una convocatòria de reforç econòmic per impulsar els projectes de salut comunitària de l’APiC, acció inclosa dins de l’Estratègia de Salut comunitària a l’Atenció Primària i Comunitària. Es tracta d’una orientació comunitària del sistema que està inclosa al Pla de Salut de Catalunya 2021-2025, d’acord amb una visió integradora de la salut que té en compte els determinants socials i de salut amb l’objectiu de reduir les desigualtats socials en salut, el respecte a l’autonomia de les persones i els recursos de la comunitat que poden generar salut i benestar a les persones. També ha rebut finançament per part del Minsterio de Sanidad i el suport de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas.
En aquesta línia, des de l’ABS de la Vall d’en Bas es va detectar que una de les necessitats de la població garrotxina era parlar i tractar la soledat. Les persones cuidadores, les maternitats i paternitats, l’abús o l’escletxa digital en relació amb les noves tecnologies, l’assetjament escolar o laboral (bullying o mobbing), els processos de pèrdua i de dol (malalties, morts, separacions i divorcis, jubilacions, canvis de centre escolar, invalideses, ingressos a residències, suïcidis…), les alteracions de salut físiques i/o mentals, l’envelliment i el sobre envelliment, l’edatisme i l’aïllament físic vinculat a la ruralitat (dificultats de mobilitat i accessibilitat urbanística…) són vivències que moltes vegades influeixen en un sentiment comú: la soledat no volguda.
La soledat és un sentiment que, si s’allarga en el temps, pot comportar problemes de salut de mental com la depressió, la conducta suïcida, els trastorns d’alimentació i del son; així com també de salut física, com hipertensió, síndrome metabòlica, malalties coronàries i d’altres malalties cròniques. De fet, s’ha comprovat que la soledat és un factor de risc per patir aquestes malalties al mateix nivell que l’obesitat, la manca d’activitat física o el tabaquisme.
Partint d’aquestes premisses, els professionals de l’àrea bàsica es van marcar l’objectiu de sensibilitzar el màxim nombre de persones sobre aquest sentiment i va sorgir la proposta de fer un documental amb la veu de la gent que la viu o l’ha viscuda. Amb la metodologia del documental social participatiu i de la mà de la cooperativa de caire social Càmeres i Acció, es va iniciar el procés d’elaboració del documental.
El documental l’han construït conjuntament un grup de 17 persones d’entre 17 i 86 anys de la Vall d’en Bas. Es tracta d’un projecte de seixanta minuts de durada amb el títol Erèmia, soledats compartides en el món rural que ens fa viatjar a les soledats que es poden sentir dees de la infància, fins a la vellesa, i passant per totes les etapes de la vida. Es presentarà el proper divendres 31 de maig a 2/4 de 7h de la tarda al Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas, Can Trona, i ja es pot veure el tràiler.