L’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa ha atès més de 260.000 visites en els cinc primers anys de funcionament

L’espai mare-nadó, la incorporació de la cirurgia pediàtrica a l’Hospital d’Olot o la formació interna vinculada a l’assistència pediàtrica són alguns dels aspectes que ha impulsat l’Equip

L’objectiu és millorar la continuïtat assistencial del pacient i apropar l’assistència a l’entorn natural de l’infant

L’Institut Català de la Salut (ICS) i la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa van crear el juliol de 2012 un equip de pediatria únic per donar servei a tots els nens i nenes de la comarca de la Garrotxa, un total de 8.300 infants d’edats compreses entre els 0 i els 14 anys. L’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa (EPTG), que aquest juliol ha fet cinc anys, dona assistència des de l’atenció primària i l’hospitalària, amb l’objectiu de millorar la continuïtat assistencial del pacient i d’apropar l’assistència a l’entorn natural de l’infant i a la seva comunitat, per garantir en tot moment una atenció pediàtrica eficient i de qualitat.

L’EPTG atén la població de referència de les àrees bàsiques de salut d’Olot i Besalú (gestionades per l’ICS) i de la Vall d’en Bas-Hostoles i Sant Joan les Fonts (gestionades per la FHOCG), a més de l’Hospital d’Olot. Així doncs, hi ha consultes de pediatria als centres d’atenció primària d’Olot, Besalú, Sant Joan les Fonts i Sant Esteve d’en Bas i als consultoris locals de les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols i Olot Nord.

En aquests cinc anys s’han realitzat més de 260.000 visites, de les quals unes 10.000 van ser ateses per diverses especialitats pediàtriques a l’Hospital d’Olot. L’Equip atén cada any unes 52.600 visites de mitjana a primària i unes 1.800 a l’hospital. Pel que fa a l’atenció primària, de 53.079 visites ateses al 2016 el 66% (24.626) va ser atesa per pediatres i el 33% (17.695) per infermeres pediàtriques. La majoria de les visites es va realitzar al mateix centre de salut i 3.799 consultes es van resoldre telefònicament.

Des que es va crear l’EPTG s’ha potenciat la formació dels professionals que tenen o poden tenir contacte directe amb l’infant, mitjançant la formació de llevadores i personal d’urgències. També com activitat formativa, mensualment, es realitzen simulacres neonatals a temps real. Aquests simulacres compten amb la participació d’un equip multidisciplinari (pediatre, llevadora, auxiliar sala de parts, dues infermeres i una cap d’unitat) que fan servir un ninot de reanimació neonatal i material real.

En l’àmbit assistencial, s’ha incorporat la cirurgia pediàtrica a l’Hospital d’Olot, gràcies a un conveni amb l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. Els tipus d’intervencions que es fan al centre permeten una cirurgia sense dolor, és a dir, sense prova analítica prèvia ni punxades abans de la intervenció. Aquestes cirurgies eviten el desplaçament de l’infant i la seva família a un altre centre.

L’espai mare-nadó, iniciat el 2015, és un dels altres projectes impulsats per l’EPTG i destinat a progenitors de nadons garrotxins de 0 a 6 mesos. Amb la coordinació d’una infermera pediàtrica, les mares i pares comparteixen amb la resta de participants els dubtes i les vivències dels primers mesos del seu nadó.

Un dels altres trets diferencials de l’EPTG és que el 2016 va impulsar la creació del Follet de la Garrotxa, de la mà de l’artista olotí Tavi Algueró. El follet va néixer amb l’objectiu de fer més confortable l’estada dels nens i nenes i les seves famílies a l’hospital, de ser un referent de salut i d’aportar missatges d’educació sanitària; en definitiva, d’unir tota la pediatria a nivell comarcal.

La creació de l’EPTG ha permès als professionals sanitaris de pediatria treballar de manera conjunta, per processos, seguint protocols amb un sistema d’informació compartit i organitzant l’atenció programada, la continuada i la urgent de manera compartida.

La instauració d’aquest equip ha permès millorar la resolució i l’eficiència en la prestació de serveis, potenciar el contínuum assistencial entre l’atenció primària i l’hospitalària i la gestió del coneixement entre professionals, treballar en equip i donar assistència homogènia i equitativa al terrtori. A més, l’EPTG també organitza altres esdeveniments únics a la comarca enfocats a l’educació sanitària dels més petits.