Les capses de dol perinatal, nova iniciativa de l’equip d’obstetrícia de l’Hospital d’Olot

Les capses inclouen objectes que han triat les mateixes famílies amb l’ajuda dels professionals que les han acompanyat. 

L’equip d’obstetrícia de l’Hospital d’Olot ha començat aquest 2022 una inciativa per acompanyar les famílies que han patit la mort d’un fill durant la gestació

La capsa dels records és una caixa de cartró preparada i decorada manualment per l’equip de llevadores del centre que acompanyen i assessoren les famílies, per col·locar-hi allò més important per a elles: un pot on guardar la pinça del cordó umbilical, un recipient on posar un trosset de pèl, el braçalet amb el nom o d’altres objectes que escullin. En tots els casos, també s’hi inclou un llibret on s’escriuen els noms i cognoms de la criatura, el pes i la talla, el dia i l’hora del naixement i l’empremta. 

La creació de records tangibles és un pas molt  important en la fase d’elaboració del dol, i cal adaptar-lo a les necessitats, al temps i a la voluntat de cada família; en aquest cas, busca millorar l’acompanyament en el dol dels casos de morts perinatals. 

Malauradament, aquest és un fet més habitual del que pensem, a la nostra societat. De fet, a l’Hospital cada any hi ha una mitjana de quatre casos de mort perinatal, famílies que perden el seu fill durant la gestació (més de 22 setmanes), el part o pocs dies després d’haver nascut. 

La creació de la Comissió d’Acompanyament i d’Atenció al Dol a la Fundació ja fa un parell d’anys que dona suport a projectes com aquest. 

La papallona, símbol de la mort gestacional

En la psicologia perinatal es fa servir el símbol de la papallona per identificar les dones que han patit una mort gestacional. D’aquesta manera tot l’equip de professionals les pot identificar i actuar en conseqüència seguint els protocols. 

Des de fa uns dies, l’Hospital d’Olot també ha adoptat aquest símbol com a propi i s’utilitza tant a la sala de parts com a les unitats d’hospitalització. 

En aquest cas, la papallona que es fa servir, l’ha dibuixada especialment pel nostre centre l’il·lustrador català Valentí Gubianas