Les realitats intersex a l’Hospital d’Olot
Del 19 de setembre al 16 de novembre la ciutat d’Olot acollirà el cicle Intersexualitats: mites, reclams i imaginaris, amb 7 activitats per reflexionar i apropar-nos a les realitats intersex.
La sala d’actes de l’hospital acollirà tres d’aquestes activitats: el 19 de setembre un curtmetratge i una exposició, el 30 de setembre una formació i, el 17 d’octubre, una micropeça de teatre.
Què són les intersexualitats? Quines són les seves realitats? I les seves demandes? Ja fa anys que les persones intersex s’han apropiat d’aquesta categoria biomèdica per reivindicar de manera col·lectiva els seus drets i legitimar els seus cossos i les seves vides. Les persones intersex han nascut amb característiques sexuals que no encaixen amb les categories establertes de femení o masculí.
Amb l’objectiu de visibilizar la sigla de la que menys es parla i la més desconeguda del col·lectiu LGTBI s’ha organitzat aquest cicle d’activitats que ens conviden a qüestionar la construcció sociocultural binària dels cossos i a reconèixer-los més enllà de la norma i a responsabilitzar-nos socialment de les experiències de discriminació i violència que viuen encara avui dia.
El cicle acull 7 activitats de sensibilització
El dijous 19 de setembre, a les 18 h a la sala d’actes de l’hospital s’inaugurarà el cicle amb la projecció del curtmetratge de docu-ficció “Se receta silencio” produït pel SAI de l’Ajuntament de Terrassa, dirigit pel sociòleg i activista trans Miquel Missé i protagonitzat per activistes intersex. Un cop acabat seguirem amb l’story telling d’Ona Ortiz activista de GenCòsmic i la presentació de l’exposició que porta el mateix nom que es podrà visitar fins el 17 d’octubre al vestíbul de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.
El dilluns 30 de setembre, de les 9.30 h a les 13.30 h i de les 15 h a les 19 h comptarem amb la formació que dona nom al cicle Intersexualitats: mites, reclams i imaginaris amb l’associació d’Intersex, adreçada molt especialment a professionals del món sanitari i també oberta a professionals d’altres àmbits a qui pugui interessar fins a exhaurir les places. Cal inscripció prèvia a sai@casg.cat.
El dijous 17 d’octubre es durà a terme la micropeça de teatre “Que no salga de aquí” del Colectivo Que No Salga de Aquí, i hi haurà un col·loqui després de la funció.
Aquestes tres activitats es duran a terme a la sala d’actes de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.
El dissabte 26 d’octubre, a les 18 h a la sala Magma de l’Espai Cràter es projectarà el documental No box for me. An intersexual story, de la directora Floraine Devigne, la presentació anirà a càrrec de Jordi Teis i es farà debat posterior.
El dissabte 16 de novembre, comptarem amb la Núria Gregori Flor per conversar sobre el seu llibre: Intersexualidades. Emergencias y debates entorno a personas con características sexuales diversas. Serà a la llibreria Isop a les 11 h.
Durant aquesta tardor també es durà a terme una sessió de conta contes Un secret pèl-roig de Camino Baró, a la biblioteca Marià Vayreda d’Olot.
Totes les activitats són gratuïtes, es podrà comptar amb servei de canguratge, si se sol·licita prèviament a sai@casg.cat.
Aquesta és una altra de les iniciatives que s’emmarca en la campanya comarcal Retalla les violències, enganxa les cures, iniciada el 2020 amb l’objectiu de prevenir les violències de gènere a la Garrotxa i ho fa a través d’accions de sensibilització de diferents temàtiques com la del cicle.
El projecte està coordinat pel SIAD i el SAI del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i ho fa a través d’accions de sensibilització de diferents temàtiques com la del cicle.
El projecte està coordinat pel SIAD i el SAI del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i compta amb el finançament del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere del Ministeri d’Igualtat i el Departament d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya. Les activitats que es realitzaran a l’Hospital han estat organitzada conjuntament amb l’Observatori d’Humanitats en Medicina de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.
Podeu consultar tota la informació de la campanya aquí.