L’extracció de calostre abans del naixement permet substituir la llet artificial durant
les primeres hores de vida del nadó

L’equip de ginecologia i obstetrícia de l’Hospital d’Olot ha posat en marxa un protocol d’actuació pioner dirigit a les mares amb embarassos amb determinats factors de risc.
El procés d’extracció del calostre, mantenir-lo i posteriorment donar-lo al nadó és un procés que en tot moment està acompanyat per una llevadora. 

L’equip de ginecologia i obstetrícia de l’Hospital d’Olot ha posat en marxa un protocol d’actuació pioner que permet l’extracció de calostre prenatal al final de l’embaràs per posteriorment emmagatzemar-lo i administrar-lo al nadó durant les primeres hores de vida en cas que sigui necessari.

Aquesta nova pràctica va dirigida a les mares amb diabetis pre gestacional o gestacional, que tinguin una cesària programada, amb risc de ser separades del seu nadó en el postpart immediat o dones amb un diagnòstic de retard de creixement intrauterí. Així doncs, el protocol s’estableix bàsicament com a mesura d’anticipació i prevenció en aquelles mares els fills de les quals puguin presentar factors de risc durant les primeres hores de vida.

El calostre és el primer fluid que la mare segrega per les glàndules mamàries i es caracteritza per ser força espès i de color groguenc. Els primers dies la criatura acabada de néixer no necessita res més que el calostre per nodrir-se. A més, el calostre ajuda a la creació del sistema immunològic, a estabilitzar el sucre de la sang, protegeix la membrana digestiva, estableix la flora bacteriana, ajuda a construir i madurar els intestins i és laxant -ajuda a eliminar el meconi-.

L’opció d’extreure’s el calostre es dona en totes les dones, però especialment a aquelles que tenen determinats factors de risc. Gràcies al calostre emmagatzemat, que sempre segueix un circuit segur de líquids biològics i es guarda a l’Hospital i en un congelador, es té la seguretat que, en cas que la criatura acabada de néixer necessiti suplements alimentaris, se’n pot beneficiar.

L’extracció es fa ambulatòriament, no té cap risc ni per a la mare ni per al nadó, i es fa a partir de la setmana 37 de gestació amb l’ajuda de la llevadora de la consulta de lactància materna de l’Hospital d’Olot. El fet d’extreure’s calostre abans del part dona seguretat i confiança a la mare que tindrà l’aliment òptim per al seu nadó, i a la vegada es familiaritza amb tot el procés de la lactància materna.

El protocol es va posar en marxa a mitjans del 2019 i fins ara hi ha hagut vuit mares que s’han extret calostre durant l’últim trimestre de l’embaràs a l’Hospital d’Olot.

Ginecologia i obstetrícia a l’Hospital d’Olot

Aquesta és una de les últimes millores que l’equip de ginecologia i obstetrícia a l’Hospital d’Olot ha posat en marxa els darrers quatre anys i se suma a l’obertura de la consulta de lactància materna i l’inici de les cesàries programades amb acompanyant.

Aquest 2019 s’han atès a l’Hospital d’Olot 423 parts, 21 menys que el 2018. Un 15,1% d’aquests parts són de fora la Garrotxa, principalment de les comarques del Ripollès (20), l’Alt Empordà (18) i Osona (14).