L’Hospital d’Olot adapta el bosc dels Tres Roures
S’ha pavimentat una part del bosc per fer-lo accessible i s’hi han construït dos punts de reunió amb bancs.
En una segona fase, prevista per al 2023, s’hi vol instal·lar la senyalització i consolidar-hi activitats que ja s’hi porten a terme.
L’Hospital d’Olot ja compta amb un bosc adaptat annex al centre sanitari. Es tracta del turó dels Tres Roures, que es va cedir fa uns anys i que s’ha adequat perquè en puguin fer ús professionals, pacients i familiars. Les obres han estat possibles gràcies a la Diputació de Girona, que n’ha finançat el cost en un 50%; també ha comptat amb la col·laboració del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa.
Les obres d’accessibilitat al turó dels Tres Roures van començar a finals de juliol i en poques setmanes es van poder finalitzar. S’han pavimentat els accessos i una part de l’interior del bosquet amb sauló sòlid, un material que permet l’accés fàcil amb cotxets, cadires de rodes i caminadors, i perquè també hi puguin passejar persones amb mobilitat reduïda. A banda de l’accés, s’hi han adaptat dos punts de reunió amb bancs, construïts amb les espècies invasores del bosc (les acàcies) per garantir-ne una integració total en el paisatge.
En una segona fase, prevista per al primer trimestre del 2023, es pretén impulsar la senyalització del bosc. Seguint la línia del projecte, s’hi col·locaran les recomanacions, les normatives d’ús i la informació de la fauna i flora en tots els llenguatges: llenguatge oral (àudio), llenguatge escrit (amb lletra i amb Braille), llenguatge de signes (mitjançant codi QR) i llenguatge gràfic (amb pictogrames).
Malgrat facilitar-ne l’accés aquest 2022, des del 2020 el bosc ja acull diferents activitats. Des de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica s’hi organitza dos cops l’any el projecte Un arbre, un nadó, gràcies al qual les famílies que han tingut els seus fills a l’Hospital d’Olot hi planten un plançó, o la visita d’alumnes de les escoles de la Garrotxa per introduir en els nens i nenes la idea que la salut també depèn dels factors mediambientals. Per altra banda, des del Servei de Rehabilitació-Logopèdia s’hi fan trobades mensuals amb un grup de pacients amb dificultats comunicatives. Durant l’estiu també s’hi havien organitzat les classes de preparació al part i les de postpart.
Guanyador dels primers premis Innova’t de la Fundació
El projecte Gaudir d’un entorn inclusiu va ser el guanyador dels I Premis Innova’t de la Fundació el 2019, un concurs per als treballadors del centre que se celebra cada dos anys. La irrupció de la pandèmia de la Covid-19 el 2020 va alentir l’aplicació immediata del projecte.
Gaudir d’un entorn inclusiu va ser un projecte del Servei de Rehabilitació-Logopèdia de la Fundació, i pretén definir itineraris adaptats, amb exercicis i recomanacions, a l’entorn de l’Hospital per integrar-lo com un espai únic. El foment de l’activitat física i la millor qualitat de vida, sobretot per a pacients ingressats i familiars, són els objectius que persegueix la iniciativa.