L’Hospital d’Olot amplia els estudis del son al domicili

La realització d’aquest estudi a domicili permet tenir resultats més reals i de qualitat, ja que el pacient manté
l’entorn quotidià de descans.
Es preveu incrementar en un 20% el nombre de poligrafies anuals, i així la es reduirà la llista d’espera. 

L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa va iniciar a finals de juny els estudis dels trastorns del son a domicili, concretament de les poligrafies respiratòries domiciliàries.

Aquesta prova és l’exploració més utilitzada per a l’estudi de l’apnea del son i consisteix en fer un monitoratge de les principals constants del sistema respiratori durant el descans del pacient. La poligrafia respiratòria domiciliària permet detectar el flux d’aire pel nas, el ronc, el moviment toràcic i abdominal, la saturació d’oxigen, el pols i la postura quan es dorm; i així diagnosticar les alteracions respiratòries del son.

La poligrafia és la primera prova de la Unitat del Son que es fa a domicili. Es realitza a casa del pacient, és a dir, l’entorn i amb les rutines d’anar a dormir habituals, fet que permet obtenir uns resultats més reals i de qualitat. Tot i això, en cas de pacients que puguin necessitar un estudi més dirigit o monitoritzat o de pacients pediàtrics es continuaran fent les poligrafies vigilades a l’Hospital d’Olot.

Fins fa unes setmanes aquesta prova es feia a la unitat 4 d’hospitalització i requeria d’ingrés hospitalari. Ara, el pacient és més autònom i només ha de venir al centre hospitalari per posar-se i treure’s l’aparell. El personal d’infermeria de l’Hospital de Dia Mèdic és l’encarregat de col·locar i retirar els aparells. Habitualment, l’aparell registra unes set hores de son, de les 23 h a les 6 h. Un cop s’ha fet la prova, se cita el pacient amb el pneumòleg especialista del son, que és qui continua fent el diagnòstic i pauta el tractament i el seguiment si s’escau.

Una altra de les millores que ha suposat fer la prova al domicili és l’agilització del procés i, per tant, poder fer un diagnòstic més ràpid de la patologia. El metge de capçalera és qui demana directament l’estudi del son i programa la poligrafia domiciliària fent una valoració clínica prèvia. Aquest tràmit es fa directament des de l’atenció primària, cosa que disminueix considerablement el temps d’espera.

Anualment es feien a l’Hospital d’Olot unes 170 poligrafies. Es preveu que amb l’estudi a domicili aquestes proves s’incrementin en un 20%, i així es reduirà la llista d’espera.

L’apnea del son

L’apnea del son és un trastorn del son que es caracteritza per la interrupció sobtada de la respiració quan s’està dormint i que no permet aconseguir un descnas òptim. Afecta aproximadament un 25% de la població i és més freqüent en persones grans, obeses i hipertenses. 

El pacient amb apnea obstructiva pot patir un risc més gran d’accidents a causa de son excessiva durant el dia. Aquesta patologia pot provocar que el pacient s’adormi en llocs no apropiats com a la feina, al cotxe conduint o en altres accions de risc.