L’Hospital d’Olot aplica la tecnologia de realitat immersiva en la rehabilitació del camp visual de pacients amb hemianòpsia
La Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha iniciat un estudi pioner per avaluar l’ús de la tecnologia de realitat immersiva com a eina per la rehabilitació de l’hemianòpsia. Les hemianòpsies es defineixen com la pèrdua parcial o total del camp visual dels pacients, i segons l’Organització Mundial de la Salut aquestes deficiències estan en augment i es consideren un dels problemes de salut amb més repercussió als països desenvolupats. La majoria de les hemianòpsies estan causades per ictus cerebrals i poden generar grans dificultats pel que fa a l’autonomia de les persones que les pateixen.
La psicòloga clínica de l’Hospital, Marta Linares, ha creat un programa de rehabilitació utilitzant la tecnologia de realitat immersiva de l’empresa catalana Broomx i està portant a terme l’estudi de cas d’alguns pacients de l’hospital com en Josep Marquès “Txiki”. Aquestes sessions, que són pioneres en el camp de la neurorehabilitació, permeten la immersió visual de la doctora i el pacient en diferents escenaris creats per l’empresa, així com la interacció amb els elements que es projecten a l’habitació, per exemple dibuixant i pintant sobre parets i sostre, per activar la visió perifèrica del pacient. També es treballen aspectes emocionals, fonamental per millorar el benestar del pacient i afavorir una millor predisposició per portar a terme el tractament. Es treballa mitjançant escenaris i continguts especialment dissenyats per proporcionar una sensació de relaxament i que s’han utilitzat en diversos projectes en centres de salut de l’Estat espanyol, el Canadà o els Estats Units.
Segons Josep Maria Marquès “Txiki”, uns dels pacients de l’Hospital, “a l’estar totes les sessions mirant cap amunt i cap avall, dreta i esquerre, i com que tot es mou, m’he acostumat a aquest moviment“. Fins i tot ha portat a terme accions quotidianes que li semblaven impossibles fins fa poc temps, com per exemple anar en bicicleta, a causa dels problemes d’equilibri i de marejos que patia. Els primers indicis indiquen que aquest pacient “ha millorat la velocitat en el rastreig, en el patró visual, en la capacitat d’enfocament i sobretot, ha millorat la negligència en aquell costat, compensant el dèficit que tenia”, explica Linares en el vídeo que s’ha difós recentment i on apareixen imatges d’alguns dels exercicis que porten a terme amb el pacient. L’estudi continua en marxa amb altres pacients amb lesions similars, i a través d’una sèrie de proves que ajudaran a determinar-ne la seva evolució després de participar en el programa de rehabilitació.