L’Hospital d’Olot aplica una nova tècnica quirúrgica per disminuir el dolor lumbar

La rizòlisi és una tècnica quirúrgica mínimament invasiva que mitjançant la radiofreqüència permet adormir el nervi entre 6 i 18 mesos i, en conseqüència, disminuir el dolor que pateix el pacient.
La unitat de clínica del dolor impulsa aquesta tècnica com un pas més en el maneig de les persones amb dolor crònic de columna.

Aquest mes de febrer la unitat del dolor ha començat a treballar en una nova tècnica quirúrgica per disminuir el dolor lumbar crònic. Es tracta de la rizòlisi, un procediment quirúrgic mínimament invasiu que es realitza de forma ambulatòria millorant la simptomatologia durant un llarg període de temps, entre 6 i 18 mesos. Aquesta intervenció permet alleugerir el dolor i, en conseqüència, el patiment del pacient.

És una tècnica eficaç en pacients amb dolor crònic de lesions articulars vertebrals. Consisteix en la destrucció mitjançant impulsos de radiofreqüència de les terminacions nervioses que transmeten el dolor originat a les facetes articulars, sense afectacions radiculars.

En una primera instància es dissenya un pla individualitzat per al pacient combinant el tractament amb farmacoteràpia i tècniques específiques mínimament invasives, com les infiltracions o les puncions. En aquests casos la disminució de dolor és puntual. Un cop valorat i comprovat que aquestes últimes fan l’efecte desitjat, la unitat del dolor decideix fer un pas més i aplicar la rizòlisi, que tindrà el mateix resultat però amb una durada més llarga.

Els doctors Joan Ortells i Lluís Eugeni Sarmiento, del Servei d’Anestèsia, són els referents en aquest àmbit al centre. Les rizòlisis es fan un cop el mes i es fan dins l’àrea quirúrgica. Se’n preveuen realitzar una cinquantena l’any.

La unitat de clínica del dolor, que forma part del Servei d’Anestèsia, tracta principalment pacients amb patologies vertebrals i dolors subaguts o crònics i que no es poden controlar pels mitjans habituals, és a dir, amb farmacoteràpia o tècniques específiques mínimament invasives. La finalitat és millorar el procés i la qualitat de vida dels pacients.  

Un pas més per a la Unitat de Columna

El Servei d’Anestèsia i la Clínica del Dolor formen part d’aquest projecte més ampli que es va reestructurar a finals del 2020: la Unitat de Columna. D’aquesta visió més global per tractar les patologies vertebrals també en formen part els serveis de Medicina Física i Rehabilitació, Reumatologia i Traumatologia, a més de l’equip d’infermeria que intervé en l’àrea quirúrgica. 

La realització d’aquesta nova tècnica a l’Hospital d’Olot és una de les línies a treballar per part de la Unitat de Columna del centre, que es va reestructurar a finals del 2020. Entre altres passos, l’equip ja va tirar endavant la primera cirurgia de columna de baixa complexitat a l’Hospital conjuntament amb els cirurgians de l’Hospital Santa Caterina de Salt (IAS).