L’Hospital d’Olot inaugura el bosc dels Tres Roures

L’acte s’ha fet aquest matí i ha comptat amb la participació de la coral Taliqual, formada per pacients amb dificultats comunicatives.
També s’ha presentat el plafó inclusiu guanyador dels primers premis Innova’t de la Fundació, impulsat pel
Servei de Rehabilitació-Logopèdia.

L’Hospital d’Olot ha inaugurat aquest matí el bosc dels Tres Roures. Es tracta d’un bosc adaptat i accessible al costat del centre sanitari que es va cedir fa uns anys, i que s’ha adequat perquè en puguin fer ús professionals, pacients i familiars. Concretament, fa uns mesos es van pavimentar els accessos i una part de l’interior del bosquet amb sauló sòlid, un material que permet l’accés fàcil amb cotxets, cadires de rodes i caminadors, i perquè també hi puguin passejar persones amb mobilitat reduïda. A banda de l’accés, s’hi han adaptat dos punts de reunió amb bancs, construïts amb les espècies invasores del bosc (les acàcies) per garantir-ne una integració total en el paisatge.

També avui s’ha inaugurat el plafó inclusiu que inclou les recomanacions, les normatives d’ús i la informació de la fauna i flora en tots els llenguatges: llenguatge oral (àudio), llenguatge escrit (amb lletres i en Braille), llenguatge de signes (mitjançant codi QR) i llenguatge gràfic (amb pictogrames). Aquest tipus de plafó, que té en compte totes les possibles formes de comunicació, és el primer que s’ha col·locat a la Garrotxa d’aquestes característiques.

Les obres i el projecte han estat possibles gràcies a la Diputació de Girona, que n’ha finançat un 50%. També ha comptat amb la col·laboració del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa.

Durant l’acte hi ha hagut la intervenció de la coral Taliqual, formada per un grup de pacients amb dificultats comunicatives que mensualment es troben al bosc per fer-hi els seus assajos i que fan servir la música i el cant com a eina terapèutica. Han cantat tres cançons, una de les quals amb el nom “El bosc dels Tres Roures”, amb una lletra específica que parla de les activitats que es fan al bosc i de les espècies de fauna i flora que s’hi poden trobar. La lletra ha estat escrita i adaptada per Carme Clapera, integrant de la coral. També s’ha comptat amb la presència d’Imma Muñoz, regidora de salut de l’Ajuntament d’Olot i diputada de la Diputació de Girona; Sílvia Oliveras, gerent de Dipsalut, així com membres del Servei de Rehabilitació-Logopèdia de la Fundació: Lídia Capellas, cap de servei; Anna Vila i Maria Puyuelo, logopedes, i Jordi Pujol, terapeuta ocupacional.

A banda de la inauguració del bosquet, aquest matí també ha tingut lloc una nova edició del projecte “Un nadó, un arbre”, que impulsa la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa, en la qual s’han repartit més de 50 plançons per a les famílies que han tingut el seu nadó al centre durant els darrers mesos.

Guanyador dels primers premis Innova’t de la Fundació

El projecte “Gaudir d’un entorn inclusiu” va ser el guanyador dels I Premis Innova’t de la Fundació el 2019, un concurs intern per als professionals del centre que se celebra cada dos anys. La irrupció de la pandèmia de la Covid-19 el 2020 va alentir l’aplicació immediata del projecte.

“Gaudir d’un entorn inclusiu” va ser un projecte del Servei de Rehabilitació-Logopèdia de la Fundació, i pretén definir itineraris adaptats, amb exercicis i recomanacions, a l’entorn de l’Hospital per integrar-lo com un espai únic. El foment de l’activitat física i la millor qualitat de vida, sobretot per a pacients ingressats i familiars, són els objectius que persegueix la iniciativa.