L’Hospital d’Olot inicia una primera fase d’activitat presencial després de la pandèmia de la COVID-19

L’àrea quirúrgica posa en marxa un segon quiròfan per a activitat programada, principalment per a aquelles cirurgies que no requereixen ingrés.
El Servei de Rehabilitació torna parcialment a l’activitat presencial amb sessions individualitzades urgents i l’atenció domiciliària, i adapta els espais per evitar la concentració d’usuaris.

L’activitat presencial a l’Hospital d’Olot s’havia vist reduïda considerablement les darreres setmanes, i només s’havien mantingut aquelles intervencions quirúrgiques, visites, proves o tractaments presencials que eren urgents i no es podien ajornar. Aquesta setmana ja s’han començat a fer algunes cirurgies programades i a partir de l’11 de maig es preveu que l’activitat presencial al centre augmenti, sempre tenint en compte l’evolució de la pandèmia.

L’àrea quirúrgica iniciarà aquest dilluns la seva segona fase de reactivació de cirurgia programada. Dos dels tres quiròfans que hi ha actualment es destinaran majoritàriament a fer la cirurgia que no requereix ingrés i, el tercer, es destinarà només a urgències. A més de la cirurgia oncològica que es va iniciar a principis de maig, en aquest segon esglaó es prioritzarà tota la cirurgia sense ingrés. L’objectiu és disminuir el màxim de temps possible l’estada dels pacients al centre sanitari. Les especialitats mèdiques que reactivaran la seva activitat programada seran principalment cirurgia general, traumatologia, oftalmologia i otorinolaringologia.

Un dels altres serveis que iniciarà la seva activitat presencial serà rehabilitació. S’utilitzaran tres espais d’aquesta àrea per dur a terme totes les sessions de caràcter individual: la sala de grups, el gimnàs i la sala d’electroteràpia. La limitació de màxim deu pacients cada hora i la seva prorització segons criteri clínic permetran disminuir el volum d’usuaris que diàriament assistien al servei. Serà imprescindible que els pacients deixin els seus objectes personals a l’entrada del gimnàs i que vinguin amb allò imprescindible per fer la rehabilitació.

A partir del dilluns 11 de maig, es reactivaran les visites mèdiques i els tractaments de fisioteràpia, logopèdia i teràpia ocupacional en pacients urgents i preferents de forma individualitzada, i les sessions de rehabilitació domiciliària. Per altra banda, la resta de visites i tractaments es faran de moment per telèfon i l’assessorament, per correu electrònic, i es reactivarà presencialment en una segona fase. Les sessions grupals també es preveu que s’iniciïn més endavant.

Pel que fa les urgències hospitalàries, el servei manté els dos circuits d’atenció: per a pacients amb simptomatologia respiratòria i sense. A més, i des de fa uns dies, a l’àrea d’urgències és on s’ha ubicat la unitat de crítics, a hores d’ara amb només dos llits per a pacients que puguin requerir aquest suport.

L’Hospital d’Olot demana als usuaris i pacients que s’hagin de desplaçar al centre que segueixin sempre les mesures d’higiene i seguretat que se’ls indiquin. Principalment, l’ús de mascareta quirúrgica, el rentat de mans a l’entrada i sortida del centre o de l’activitat que facin i que, sempre que sigui possible, no vinguin acompanyats.