L’Hospital d’Olot, l’únic centre sanitari català a rebre el premi Pompeu Fabra (2012) a l’impuls de la llengua catalana

  • El Servei de Català d’Olot-la Garrotxa i l’Hospital Sant Jaume d’Olot van dissenyar una modalitat de Voluntariat per la llengua que incentivava l’ús del català en l’àmbit sanitari.
  • Amb motiu del 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra, el premi estarà exposat a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa durant la Fabrada.

El 5 de febrer del 2009 el Consorci per a la Normalització Lingüística i la Fundació Hospital Sant Jaume d’Olot van signar un conveni de col·laboració que va permetre tirar endavant un pla per potenciar l’ús de la llengua catalana en l’àmbit sanitari. L’Hospital va ser el primer centre hospitalari a adherir-se al Voluntariat per la Llengua (VxL) i a impulsar un projecte que tres anys més tard va merèixer el premi Pompeu Fabra en la modalitat del Voluntariat per la llengua.

Divuit professionals de l’hospital van impulsar el projecte i van ser claus a l’hora de fer del català la llengua vehicular al centre. L’objectiu del programa era facilitar, procurar i garantir la presència del català a l’àrea on els voluntaris desenvolupaven les seves tasques diàries. Els professionals vetllaven perquè a la seva zona de treball el català fos cada dia més present i no hi hagués canvis lingüístics innecessaris.

Des de la signatura del conveni, a més de les sessions formatives per a voluntaris i de l’Aula de Conversa, es van portar a terme diverses actuacions com exposicions, una biblioteca ambulant afavorint la lectura en català, o apunts de llengua a les revistes internes del centre.

El 2012 l’Hospital Sant Jaume rebia el premi Pompeu Fabra, modalitat Voluntariat per la llengua, per afavorir l’extensió i l’impuls de l’ús de la llengua catalana en l’àmbit sanitari, i és l’únic centre d’aquest sector a Catalunya que ha rebut aquest guardó.

Amb motiu del 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra, lingüista i gramàtic català, el guardó estarà exposat a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa on es fa el cicle de xerrades incloses en el programa la Fabrada.

Últim projecte: Guia lingüística català i salut

Una de les darreres col·laboracions entre l’Hospital d’Olot i el Consorci de Normalització Lingüística, Servei de Català d’Olot-la Garrotxa ha estat la Guia lingüística de català i salut, que marca criteris d’imatge i comunicació, explica qüestions de convencions gràfiques (protocols, majúscules o com citar estudis i llibres en una bibliografia, etc.) i recull alguns dels models de documents més habituals dins l’àmbit sanitari. A més, compta amb llistats com el de les normes pràctiques per a la versió catalana de les denominacions comunes internacionals (DCI) o el de les abreviatures d’elements químics.