L’Hospital d’Olot organitza concerts de petit format amb artistes locals per humanitzar l’estada dels pacients

La iniciativa s’engloba en la línia temàtica de l’Observatori d’Humanitats 2022 que treballarà la música al servei del benestar i la salut. 
Agnès Algueró, Dani López i Marta Rius faran concerts íntims al llarg de l’any per a pacients i professionals; i Melissa Mercadal de l’ESMUC oferirà una conferència oberta a tot el públic. 

L’Observatori d’Humanitats recuperar l’activitat presencial aturada durant la pandèmia de la Covid-19 i ho fa aquest 2022 sota la temàtica de la música al servei del benestar i de la salut. La música té un caràcter terapèutic innegable i és un element indispensable per a la salut emocional i l’envelliment actiu, una inversió de temps i recursos que pot contribuir a tenir una vida millor. 

Amb aquestes premisses, i amb la voluntat també de dinamitzar culturalment els espais d’assistència mèdica, s’han organitzat tres concerts de petit format a l’Hospital d’Olot amb artistes de la comarca: 

  • 25 d’abril: la cantautora Agnès Algueró. Prové de la música tradicional i del pop intimista i ha tret el seu primer disc Bosc Endins, creat i gravat a Batet de la Serra, que és un recull de les seves millors cançons. 
  • 16 de juny: la cantant i instrumentista Marta Rius. Allà on conflueixen el folk i el pop és on trobem la cantautora. Fa dos anys va presentar el seu últim disc, Ànima Salvatge, nascut després d’una malaltia i que desprèn un aire íntim i acollidor. 
  • 26 d’octubre: el compositor i saxofonista Dani López. Toca diversos instruments i escriu música per a diverses bandes. Un dels seus últims projectes és Dani López Quartet, el treball més sincer com a compositor, productor i músic. Actualment treballa amb la creació d’un espectacle a solo i que presentarà en els propers mesos. 

Cada concert es farà en un espai i amb un públic diferent. La unitat d’hospitalització on hi ha els pacients de llarga estada, l’àrea d’hemodiàlisi on els usuaris reben tractament tres cops la setmana durant quatre hores i el bosquet “Tres Roures” són els espais escollits. En aquest últim cas, el concert s’obrirà a tots els pacients, usuaris i professionals de la Fundació. 

La bona experiència de l’any passat amb el concert de Ferran Palau dins el cicle Sinèrgic va fer replantejar que actuacions d’aquest tipus eren possibles als centres sanitaris. 

A banda dels concerts, el 21 de juny, a les 19 h, a la sala d’actes de l’Hospital d’Olot, també s’organitzarà una conferència a càrrec de Melissa Mercadal Coll, membre de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i doctorada en Pedagogia Musical per la Universitat d’Oregon (EUA). Mercadal farà una sessió oberta a tot el públic i en el qual explicarà com la música pot incidir directament amb la nostra salut física, emocional i psíquica.