L’Hospital d’Olot, premi Top20 a les categories de millor àrea d’atenció a la dona i la de musculoesquelètic

  • El programa Hospitals Top20 inclou les àrees d’atenció a la dona i musculoesquelètic de l’Hospital d’Olot entre els millors 20 hospitals de l’Estat, en un rànquing en què competien un total de 68 centres sanitaris en totes les categories

El passat 24 d’octubre es va celebrar a Madrid la dinovena edició dels Premis Hospitals Top20, en la que es van entregar els premis als hospitals guardonats en gestió hospitalària global i en les àrees clíniques especialitzades. En l’edició 2018 hi van participar un total de 68 hospitals que acumulaven 125 nominacions.

El programa Hospitals Top20 publica cada any la classificació dels 20 millors centres de l’Estat a partir d’un anàlisi d’indicadors que en mesuren els resultats a nivell de qualitat assistencial (mortalitat, complicacions, readmissions), bona pràctica clínica (cirurgia sense ingrés, hospitalitzacions evitables) i eficiència (durada de les estades, productivitat). També valora 35 processos clínics per determinar quins hospitals obtenen millors resultats en vuit àrees clíniques: cor, digestiu, ronyó, sistema nerviós, sistema respiratori, musculoesquelètic, àrea de la dona i atenció al pacient crític.

L’Hospital d’Olot va rebre dos premis de les dues categories d’àrees clíniques especialitzades a les quals estava nominat, concretament l’àrea de la dona i la de musculoesquelètic. L’àrea de la dona, referent a l’equip de ginecologia i obstetrícia del centre, té en compte diferents indicadors com el nombre de parts i les patologies de la matriu que s’hi realitzen. Pel que fa a l’àrea musculoesquelètic es valoren els circuits que se segueixen en les fractures de maluc i les pròtesis de genoll, aquestes últimes amb les quals s’aplica la tècnica del fast-track des de fa dos anys. Els centres no s’avaluen conjuntament, sinó que es divideixen per categories en funció del seu volum d’activitat i grau d’especialització. L’Hospital d’Olot competia en la categoria d’hospitals comarcals (nivell I).

A la província de Girona, l’Hospital de Campdevànol ha estat l’altre centre guardonat, amb el premi Top20 a la gestió sanitària global i l’atenció especialitzada en l’àrea de la dona.

Els Top20 de l’Hospital d’Olot i l’antic Hospital Sant Jaume

L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa és la primera vegada que rep un premi Top20 en el nou edifici. Anteriorment, a l’antic Hospital Sant Jaume, havia estat guardonat vuit vegades amb el Top20 de gestió sanitària global (2000, 2001, 2003, 2004, 2009, 2010, 2011 i 2012) i en l’atenció especialitzada a l’àrea del cor (2003), el respiratori (2007), el de l’àrea de Benchmark de seguretat del pacient (2012) i el de la dona (2013).

Resultats dels Premis Hospitals Top20

Equip del Servei únic de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia Olot-Campdevànol
Part de l’equip dels Serveis de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital d’Olot